Láska je láska

Autor

Čemu jinému se zrovna dnes věnovat, než lásce. Čemu jinému se kdykoliv jindy věnovat, než lásce. Netřeba si lásku s předsudky představovat pouze jako zamilované duo na romantické večeři. Netřeba tesknit, když zrovna dnes nemáte druhého do páru. Určitě někoho či něco máte rádi. A určitě má někdo rád Vás. A nemusí to být jen láska partnerská.

Láska milenecká
To je ta klasika plná zamilovanosti. Pohledy, doteky, vyznání. Někdy je to vše, co vztah pozná a s koncem zamilovanosti skončí i vztah. Někdy přejde v lásku partnerskou, což je na jedné straně smutné (prvotní zamilovanost končí), na druhé veselé (láska trvá) a na třetí přirozené (láska se mění, ale zůstává). Láska milenecká je silná, Průšvih někdy bývá, když láska milenecká dorazí v době, když už jsme zainteresováni jinou láskou partnerskou. Ale i to se stává. Zamilovanost je cit, který nejde naplánovat. Což neznamená, že ho nejde ovládat. Ale není to snadné.

Láska partnerská
U lásky partnerské může platit to samé, co v předešlém milenectví. Sníží se jen intenzita. Někdy lehce, někdy na minimum. Někdy pomalu až do sourozeneckého vztahu. Pokud nejste dokonalý pár a vše neklape samo o sobě – tam je na místě gratulovat ke skvělému spojení dvou vhodných charakterů – je důležité na soužití a na lásce pracovat. Komunikovat, myslet na sebe, nezapomínat. Myslím, že tato láska je nejnáročnější a je na ní potřeba vynaložit nejvíce úsilí. Pokud tedy chceme, aby v partnerství láska zůstala.

Láska rodinná
Rodinná láska je důležitá a může být složitá. Vztahy se různě proplétají, rodina se rozrůstá, názory se mění nebo naopak nemění. Bolest, kterou v této lásce zažíváme, může být z pocitu zrady, ublížení, opuštění, zapomenutí, křivého slova, obvinění. Ach, těch možností je tolik a přitom lze většinu vyřešit. Tou největší bolestí je ztráta rodinného blízkého. To si pak člověk uvědomí, jak zbytečné jsou mnohé dohady a jak žabomyší války se často v rodinách vedou. Já mám to štěstí, že vycházíme dobře. A když se něčím štveme nebo nás něco mrzí, tak si to řekneme. Držíme spolu a jsem za to ráda. Rodina je zatroleně důležitá partička.

Láska k dětem
Společně s láskou mileneckou považuji tuto za nejsilnější a nejnáročnější pro srdce. Svoje první dítě jsem si zamilovala od chvíle, kdy jsem otěhotněla. Každý to tak nemá a může se zamilovat až později a netřeba se tím trápit. U někoho hormony zapůsobí dřív, u někoho později. U mě ta láska byla tak silná, až jsem měla strach. Zeptala jsem se té, jejíž jsem já dítě, zda je možné, abych případné další dítě ještě taky tak milovala, že cítím, jak syna miluju z úplně celého srdce a nevím, jestli je vůbec možné, abych tam ještě další mateřskou lásku přidala. „Srdce je veliké“, uklidnila mě maminka a měla pravdu. Srdce je ohromně veliké a umí dávat neuvěřitelné množství lásky. I teď se mi dojímá, přestože se děti celé odpoledne mlátily a synek mě opětovně potěšil až pubertálním sdělením, že mě nemá rád. Co teď? zatlačit slzu, nadechnout se a milovat dál.

Láska k práci
Prací trávíme velkou část našeho života, proto i tu bychom měli mít rádi. Já to štěstí měla, ale vím, že to není samozřejmost. Neumím si představit, že bych dělala práci, která by mě nebavila a nenaplňovala. Buď bych se zbláznila, nebo bych byla nešťastná. Člověka nemusí bavit určitá část pracovní náplně, ale může chodit rád do práce kvůli kolektivu, kvůli zákazníkům či klientům, nebo kvůli prostředí. I kvůli penězům si lze práci oblíbit.

Láska k jídlu
Touto zamilovaností trpí hodně lidí. I já mezi ně patřím. Ale nemám pocit, že bych trpěla. Jako malá jsem byla hodně vybíravá, ale dnes už sním s nadšením téměř vše. A to oblíbené ve velkém množství, ať už jde o rýži s omáčkou nebo karamelky. A protože láska a jídlo spolu opravdu hodně souvisí, už jsem o tom psala i ZDE. Není od věci, že snad k nejčastějším dárkům z lásky (až už třeba k narozeninám, jako poděkování či „jen tak“) patří právě něco dobrého k jídlu.

Lásku k pití alkoholickému nebudeme úplně podporovat a vychvalovat. S tou se to nemá přehánět. Vlastně jako s každou láskou. Aby se z lásky k jídlu nestalo obžerství, z lásky k práci workoholismus, láska k dětem a rodině aby se nestala láskou opičí, láska partnerská aby Vás nezměnila ve stíhačku a láska milenecká v žárlivce.

Co, koho, jak a proč milujete či máte rádi vy?

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *