Jak je to s tebou, saláte?!

Léto přeje grilovačkám a posezení s přáteli. Asi těžko si umíme představit, že bychom k právě ugrilovanému masu neměli také zeleninu či dobrý zeleninový salát. A právě saláty jsou tím, na co se dnes zaměříme. Vybrala jsem šest, dle mého názoru, těch vůbec nejslavnějších a podívala se jim na zoubek. Pojďte se spolu se mnou seznámit s jejich historií i přípravou. A pokud vás zlákám, pak  samozřejmě přeji dobrou chuť.

 

 

Waldorf

 

Tento salát poprvé přichystal šéfkuchař hotelové restaurace Oscar Michel Tschirky  při otevření hotelu Waldorf (dnes Waldorf - Astoria) v roce 1896. Recept na salát se objevil také v kuchařce, kterou tento kuchař, známý jako Oscar z Waldorfu, vydal. V původním receptu nebyly vlašské ořechy, ty se do salátu dostaly až mnohem později. Troufnu si tvrdit, že dodnes jde o nejslavnější ovocný salát vůbec.

 

Suroviny:  ½ celeru, 2 jablka, ½ šálku nahrubo nasekaných vlašských ořechů, 3 lžíce majonézy, citronová šťáva, sůl, pepř, listový salát na servírování

 

Postup: Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky.  Dáme do mísy a zakápneme citronovou šťávou. Celer oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Z majonézy, soli a pepře vytvoříme dresink. Pokud máme hodně kyselá jablka, můžeme přidat i trochu třtinového cukru. Dresink smícháme s celerem a nakonec lehce vmícháme jablka a ořechy. Podáváme na lůžku z listu salátu.  

 

Tzatziki

 

Každý, kdo navštívil Řecko nebo řeckou restauraci ho zná. Vlastně ani moc nejde o typický salát, spíš o jakýsi dip, či chcete-li hustou zeleninovou omáčku k masům. Není moc jasné, zda je to původní řecký recept nebo pochází z jiných regionů jižní Evropy či Blízkého Východu, protože všude tam se v různých variantách servíruje a je velmi oblíbenou pochutinou. Ostatně i řecký výraz tzatziki vychází z tureckého výrazu cacık. K přípravě se používá řecký jogurt, což je něco mezi jogurtem a zakysanou smetanou.

 

Suroviny: 1 menší salátová okurka, 250 g řeckého jogurtu, 1 lžíce olivového jogurtu, 1-2 stroužky česneku dle jeho síly a vaší chuti, kopr, sůl

 

Postup: Z jogurtu, oleje, prolisovaného česneku a soli vymícháme dresink. Okurku nakrájíme na velmi jemné kostičky a smícháme s dresinkem. Nakonec posypeme jemně nasekaným koprem.

 

Coleslaw

 

Na přelomu 17. A 18. století připlouvali do New Yorku ve velkém Holanďané. Bylo jich tolik, že se dokonce začalo tomuto město říkat New Amsterdam.  Kromě snu o lepším životě s sebou přivezli i recept na svůj zelný salát, kterému říkali koolsla (kool - v holandštině zelí, sla - holandský výraz pro salát). V té době samozřejmě ještě nebyla součástí receptu majonéza, která se tam dostala až později.  Tak jako vše, i tento recept má mnoho podob a jeho nejslavnější variantu známe především z řetězce KFC.

 

Suroviny:  1 hlávka zelí, 1 větší cibule, 1 větší mrkev, ¼ celeru, 1 sklenička majonézy (250 ml), cca 4 lžičky vinného octa, citronová šťáva, sůl, pepř

 

Postup: Z majonézy, vinného octa, citronové šťávy, soli a pepře vymícháme dresink. Zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kostičky, popř. nastrouháme. Smícháme s dresinkem a dáme vychladit a odpočinout do lednice.   

 

Šopský

 

Tento salát je poměrně mladým receptem a vznikl v 50. letech 20. století, kdy se socialističtí soudruzi v Bulharsku rozhodli, že vytvoří jídla, která zapůsobí na zahraniční návštěvy. Tradiční bulharská kuchyně neměla žádný typický salát a tento recept byl inspirován hned několika zeleninovými jídly. Výsledkem byl salát, který je dnes populární nejen na celém Balkáně, ale i ve světě. Jméno salátu pak dal historický region Shopluk.

 

Suroviny: 2 rajčata, 1 větší okurka, 2 zelené nebo žluté papriky, 1 menší cibule nebo 3 jarní cibulky, 100 g balkánského sýra, slunečnicový olej, vinný ocet, sůl, pepř.

 

Postup: Zeleninu nakrájíme na kostičky, jemně osolíme a opepříme, přidáme trochu oleje a octa a zamícháme. Sýr také nakrájíme na kostky, přidáme do salátu a zlehka promícháme. Dáme chladit do lednice.   

 

César

 

Salát nese jméno po italském emigrantovi Caesaru Cardinim. Ten odešel po první světové válce do Ameriky a v Tijuaně si otevřel restauraci. Salát byl údajně poprvé vytvořen v roce 1924, kdy v kuchyni docházely suroviny a Cardini chtěl vytvořit pro své hosty něco chutného z toho, co měl po ruce. O původu salátu se ale vedou spory, protože jeho společník Paul Maggiora zase tvrdil, že ho vytvořil on, a sice až v roce 1927, kdy ho servíroval v San Diegu letcům a nazval ho salát Aviator. Další, kdo si přisvojoval autorství tohoto receptu, byl  kuchař Livio Santini, který u Cardiniho pracoval. Ať už vznikl salát jakkoliv, jedno je jisté, zůstal nám zde skvělý recept.

 

Suroviny: základ - 2 kuřecí prsa, 2 housky nebo plátky veky, 1 římský salát, 150 g parmezánu, olej, sůl, pepř; dresink - 2 žloutky, 4 ančovičky, 1-2 stroužky česneku, 100 ml oleje, vinný ocet, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička cukru krupice, sůl, pepř

 

Postup: Housky nakrájíme na kostičky a dáme do středně vyhřáté trouby vysušit do křupava. Mezitím si připravíme dresink. Žloutky, vinný ocet, hořčici, cukr, sůl a pepř vymícháme do hladka a poté za stálého míchání pomalu přiléváme olej, až získáme dresink podobný majonéze, do kterého nakonec vmícháme jemně nasekané ančovičky a česnek a dáme chladit do lednice. Na pánvi opečeme jemně osolená a opepřená kuřecí prsa. Ty potom nakrájíme na kostky. Vezmeme natrhaný římský salát, smícháme s dresinkem a dáme na talíř. Na salát poklademe kostky kuřecího a houskové krutony. Nakonec posypeme strouhaným parmezánem.

 

Caprese

 

Tento salát má původ v italském regionu Kampánie, ačkoliv jeho doslovný překlad zní Salát z Capri. Také se s ním můžete setkat pod názvem Tricolore salad, protože v sobě má všechny tři barvy italské vlajky, tedy červenou, bílou i zelenou. Jde o snad nejjednodušší a nejrychleji připravený salát, zároveň je také velice chutný, což z něj dělá jeden z nejoblíbenějších salátů vůbec.

 

Suroviny: mozzarella a rajčata v poměru 1:1, čerstvá bazalka, olivový olej, sůl

 

Postup: Mozzarellu a rajčata nakrájíme na tenké plátky a poklademe střídavě na talíř. Lehce osolíme a posypeme nahrubo nasekanou bazalkou. Nakonec zakápneme olivovým olejem a podáváme s bílým pečivem.

 

Máte rádi saláty? Který je vaším nejoblíbenějším? Máte recept na svůj oblíbený salát, podělte se o něj. 

Salátově diskutujte a můžete vyhrát. Ze všech komentářů vylosujeme dva výherce, z nichž se může každý těšit na některou z těchto knih - Řečtina last minute nebo Italština last minute z nakladatelství Fragment. Soutěž trvá do 24.8.2014  

 

 

 

  • Saláty miluji. A historii o nich jsem neznala. Zítra mne čeká okurkový sálá. Klasika. Okurka,sůl,cukr,pepř,česnek,ocet a pro mne kypanec jogurtu. Ale co miluji je hlávkového salátu. Ten omýt,otrhat listy a nechat v chladné vodě aby nezvadnul. V míse,nejlépe v porcelánové si nachystáme octovou vodu s kapkou olivového oleje, sůl a pepř. Pro fajnšmekry olej nedáváme,protože si vyškvaříme na kostičky prorostlou slaninu. Tou slaninou vše ovoníme. Těsně při podávání salát dáme do připravené octové vody,posypeme škvařeným špekem a....to je mňamka! Mamko,díky žes nám ji pořád dokolečka dělala. Ty vidličky v míse,jak jsme bojovali o špek...tu slast když naberete salát i s tou pochoutkou a vložíte do pusy... Asi salátek opět udělám.

  • V odpovědi na: sasanka

    Já si salátek pořád dělám se škvarečkama.:D

  • Ps: mobil debil mi upravuje slova. Tak doufám, že to pochopíte. Bohužel komentář nejde v mobilu upravit. Nebo to neumím.

  • Já to vidím zcela v poho. Bphužel tak reálně, že si cintám na klávesnici :D

  • Návštěvník - sasanka

    My měli včera okurkáč, dnes se budeme těšit na domácí rajčatový. Ze zahrádky salátová cibule, od tety rajčátka... No prostě mňam!

  • Miluju saláty :good
    Náš nejoblíbenější salát je těštovinovýyes :
    vařené těstoviny, zelenina (rajčata, okurky, prapriky...), šunka, tvrdý sýr nebo niva (kdo co má rád), někdy přidám i vařené vejce, sůl, pepř, cukr, ocet, trochu oleje, vše nakrájíme a smícháme a nakonec přidáme bílý jogut nebo majonézu (s majonézou je lepší :ups::D). Někdy dávám Salátové koření od Avokáda:good a jednou jsem v Lidlu koupila koření na rajčata, taky moc dobrý :good
    Podáváme vychlazené s opečenou bagetu ;-)

    Komentář naposledy upraven v před 2 roky od berča
  • Zelný salát
    Malá hlávka zelí, ochucená sůl (mořská sůl ½ skleničky se doplní např. Podravkou s bylinkami) , mletý kmín, směs semínek - slunečnicová, sezamová a lněná, lžička oleje.

    Zelí omyjeme a najemno nakrájíme, nebo nastrouháme. Dáme do uzavíratelné plastové misky, ochutíme lžičkou mletého kmínu, lžičkou ochucené soli a bohatě posypeme směsí semínek. Olej přelijeme přes salát a důkladně promícháme. Necháme odležet v lednici. Salát je velmi rychlý, levný a naprosto úžasný. Často ani nečekám, než se odleží, protože to prostě už nemůžu vydržet a sbíhají se mi velké sliny.

    :D

  • Já miluji jakýkoliv salátek,tak je těžké si vybrat.Ale takový "šopáček",tak nad něj není.Vstávám a jdu si udělat okurkový,nic jiného tu momentálně nemám.Všem přeji dobrou chutičku.:gmr:

Oblíbené

  • Žádné komentáře nenalezeny

Napište komentář

Odeslat komentář jako host

0