Španělská vína na rodinnou oslavu

Autor

Rádi ochutnáváte chuťově zajímavá vína? Právě taková jsou také španělská vína. Historie španělského vinařství sahá až do roku 3000 před naším letopočtem. Tehdy jih poloostrova v Andalusii ovládalo Kartágo a Féničané zde založili první vinice. Po znovudobytí a získání muslimských území pod španělskou nadvládu v roce 1492 došlo také k znovu oživení vinařství. Zatímco u nás se vína rozlišují podle cukernatosti na jakostní a přívlastková vína, takové rozlišení ve Španělsku neexistuje. Vína se ve Španělsku naopak rozlišují podle původu a podle doby zrání.

Nejlepších kvalit dosahují vína pocházející z oblastí Rioja a Ribera del Duero. K vynikajícímu španělskému vínu přijdou vhod také lahodné španělské potraviny značky Bassta. Podle doby zrání se španělská vína dělí na vína mladá, která se nazývají Joven. Tato vína se prodávají v následujícím roce po sklizni. Občas mohou zrát také v sudech. Tato vína jsou lehká a mají ovocnou chuť. Jsou určená pro okamžitou spotřebu. Vína stará rok až dva se nazývají Cosecha. Také s těmito španělskými víny však budete maximálně spokojeni.

Vína, která zrají půl roku až jeden rok v barikových sudech, byla pojmenována jako Crianza. Vynikající chuti dosahují také vína zvaná Reserva. Ta zrají minimálně dvanáct měsíců v barikových sudech. Vína s označením Gran Reserva zrají minimálně dvacet čtyři měsíců v barikových sudech a alespoň dvanáct až třicet šest měsíců v lahvích. Reserva se vyrábí pouze v dobrých letech a to z těch nejlepších vín.

Jedinečná španělská vína si můžete objednat z internetové prodejny společnosti BMC Brno. Objednat si je můžete na této webové stránce www.bmcbrno.cz. Najdete zde mimo jiné také speciální sladká vína, sangrie a šumivá vína typu Cava.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *