Cykloturisté zahajují sezónu

Autor

Po proudu tří jihočeských řek vyrazí v neděli 7. května příznivci cykloturistiky, aby se jejich pelotony následně symbolicky „stekly“, podobně jako voda Vltavy, Lužnice a Otavy, ve Zvíkovském Podhradí, kde bude ve 14 hodin oficiálně zahájena letošní cykloturistická sezóna na jihu Čech. Účastníkům akce, organizované Nadací Jihočeské cyklostezky (NJC) a spolufinancované Jihočeskou centrálou cestovního ruchu (JCCR) a Jadernou elektrárnou Temelín Skupiny ČEZ, budou na všech hlavních trasách k dispozici cyklobusy a výletní lodě, které je přepraví na cílová místa zdarma. Samozřejmě i s jízdními koly.

„Tři pelotony po třech řekách nejsou mottem letošního oficiálního zahájení cykloturistické sezóny v jižních Čechách náhodou. Právě trasy vedoucí podél říčních toků jsou návštěvníky regionu velmi vyhledávanými,“ uvedl Vladimír Votřel z Nadace Jihočeské cyklostezky.

Peloton Vltava odstartuje na svou cestu do Zvíkovského Podhradí v neděli 7. května v 8 hodin z náplavky pod Dlouhým mostem v Českých Budějovicích a po trase Hluboká nad Vltavou, Týn nad Vltavou, Koloděje nad Vltavou, Dražíč, dorazí až do přístaviště Podolsko. Odsud budou účastníci pokračovat ve 13 hodin lodí na hrad Zvíkov. „Pro rodiče s dětmi a méně zdatné cyklisty bude zajištěna přeprava cyklobusem z Českých Budějovic do Týna nad Vltavou, takže získají dostatečný náskok před ostatními a v klidu stihnou odplutí lodi,“ dodal Votřel.

Peloton Lužnice vyrazí v 9 hodin z vlakového nádraží v Táboře a vydá se směrem naMalšice, Stádlec, Rataje, Bernartice, Podolí I. Cílem bude opět přístaviště Podolsko, odkud vypluje loď na hrad Zvíkov ve 12.15 hodin.

Peloton Otava se na cestu vydá v 8.30 od hradu ve Strakonicích směrem na Čejetice, Sudoměř, Řežabinec a Putim, kde se v 10 hodin přidá ke skupině Blanice a společně bude pokračovat do Písku. Zde se(U Sulana) setká se skupinou Písek a společně pak všechny skupiny ukončí cestu na hrad Zvíkov. „Účastníci všech pelotonů obdrží v cíli zdarma vydatnou bramboračku,“ prozradil Votřel.

Pro návštěvníky z jiných částí republiky jsou v rámci doprovodného programu v areálu Hotelu Zvíkov připraveny dva dopolední cyklovýlety. „Pohodový“ v kombinaci loď / cyklo, vhodný i pro rodiny s dětmi, dlouhý 15 kilometrů a „Přírodě bližší“ po trase kolem Otavy o délce 38 kilometrů. Oba cyklovýlety startují současně v 9.30 hodin.

Hlavní program začne v areálu Hotelu Zvíkov ve 14 hodin, kdy bude rovněž zahájena registrace do soutěže „Vltavskou cyklistickou cestou za poznáním 2017“. Návštěvníky čeká volejbal, nohejbal, horolezecká stěna, skákací hrad, staročeský kolotoč, houpačky, trampolína, skákací panák, chytrý mrož, bazén, koupaliště a živá hudba.

V 17 hodin, v závěru oficiálního programu, budou přistaveny cyklobusy směr: Bechyně – Tábor, Týn nad Vltavou – České Budějovice, Písek – Strakonice. Každý se tak dostane domů bez potřeby znovu šlápnout do pedálů.

Podrobné info na www.jihoceske-cyklostezky.cz

„Jižní Čechy jsou skutečným rájem milovníků cykloturistiky a obrovský potenciál regionu v této potvrzují každoročně desetitisíce spokojených návštěvníků našeho kraje,“ zdůraznil v souvislosti se zahájením cykloturistické sezóny ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek a připomněl, že jižní Čechy nabízí jednu z nejrozsáhlejších sítí upravených a značených cyklotras v České republice. Celkem téměř pět tisíc kilometrů stezek protkaných historickými památkami, kulturními i přírodními skvosty.

„Naše nabídka je velmi bohatá a současně velmi variabilní. Na jihu Čech je možné strávit na bicyklu jeden den, celý víkend, týdenní, čtrnáctidenní či ještě delší dovolenou a přitom se nenudit,“ konstatoval Polášek.

Foto: pixabay.com

One comment

  1. Dobrý den. Mezinárodní cyklostezka vede Zlatou Korunou, okr.Č,Krumlov. V její horní části v létě 2020 udělala Správa a údržva silnic úpravu se kterou nikdo z místních nesouhlasí a považujeme ji za nebezpečnou nejen pro chodce ale hlavně pro děti a cyklisty. Chtěli bychom docílit nápravu. K tomu bychom potředovali i posouzení od nějaké cyklistické organizace. Poslal bych Vám fotografie i podrobnější popis. Prosím, sdělte mi nějakou E.M. adresu. Případně, pokud tudy pojedete při nějaké akci Zlatou Korunou, můžete to posoudit. Potřebovali byxcom to začátkem roku 2021. Děkuji, Jiří Šizling.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *