Letadla téměř na dosah

Autor

Tomuhle říkám výborný nápad! Neznám dítě, které by výlet s takovýmto programem (alespoň na pár chvil) nezaujal. Popravdě myslím, že i většinu dospělých (pokud zrovna nepracují přímo na letišti) může tenhle výlet zaujmout. Pozorovat přistávání a vzlétání letadel, jejich pohyb po letišti z opravdu slušné blízkosti, to je přece docela vzrušující zážitek. A aby se pozorovalo lépe, byla pro nás – letištní pozorovatele – dokonce vystaveny vyhlídkové valy.

 

U hlavní dráhy na ruzyňském letišti označené RWY 06/24 v Kněževsi a v místě křížení drah přístupném z Hostivice byly dokončeny vyhlídkové valy pro příznivce letadel, ze kterých je možné sledovat a fotografovat veškeré dění na letištní ploše nad úrovní oplocení letiště. Vyhlídky v srpnu slavnostně otevřel ředitel Letiště Praha Jiří Pos, který k této novince na stránkách letiště uvedl:

„Svojí aktivitou v oblasti podpory spottingu reagujeme na zájem veřejnosti a rozrůstající se základnu leteckých fanoušků, kteří okolí letiště navštěvují. Už během provozu mobilních tribun jsme se přesvědčili, že vytvářet zázemí tohoto typu má smysl. V době příletu zajímavých letadel se na tribunách shromažďovaly desítky lidí a tyto vyhlídky se staly také oblíbeným cílem rodinných výletů.“

Už letos na jaře během oslav 75. výročí letiště byla leteckým fanouškům na nejvíce frekventovaných místech v okolí letiště k dispozici 2 mobilní pódia. Nové vyhlídkové valy byly na přání samotných spotterů vystavěny na stejných místech, kde předtím stály tyto dočasné stavby. První val se nachází u dráhy RWY 06/24, kam se lze pohodlně dostat z obce Kněževes, a druhý u křížení vzletových a přistávacích drah RWY 12/30 a RWY 06/24, kam vede pěší cesta z nedalekého města Hostivice.

 

Pro širší veřejnost byly vyhlídkové valy doplněny informačními tabulemi, díky nimž se příchozí dozví zajímavosti o nejčastějších typech letadel na ruzyňském letišti a prostřednictvím přehledné mapy se budou moci zorientovat, co se kde nachází v areálu letiště. Spolu s výstavbou valů probíhalo také doplnění otvorů pro objektivy fotoaparátů v oplocení letiště.

O pražském letišti:
V roce 2011 odbavilo 11,8 milionů cestujících. Letiště Praha získalo v roce 2011 cenu Eagle Award od asociace IATA za nejvíce se rozvíjející letiště světa. Cestující mají v letní letové sezóně 2012 k dispozici nabídku 48 leteckých společností spojujících Prahu přímou linkou se 121 destinacemi po celém světě.

Informace dle tiskové zprávy pražského letiště.

Naše návštěva v Kněževsi:
Nadšení byli děti i dospělí (těch bylo na valu opravdu hodně), letadla přistávala a vzlétala každých několik minut, stále bylo na co se dívat. Při několikaminutových čekání na další letadlo se pak děti bavily vybíháním na vyhlídku a zpátky, ať už po schodech nebo rovnou po valu. Dalo se zde vydržet i přes větrné počasí. Navíc jsme měli to štěstí, že zrovna přilétalo obří letadlo Boeing 747. Zaparkovat autem lze kousek od vyhlídky. Doporučujeme návštěvu ať už s dětmi, nebo jen pro velké. Líbit se to bude snad každému.

Úvodní foto: pixabay.com

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *