Naše barevné Velikonoce

Autor

Neznám barevnější svátky než jsou Velikonoce, a věřte, není to jen kvůli tomu, že sem tam z trávy vykoukne zlaťák v podobě petrklíče nebo se usměje hyacint v barvě některé z pastelek. Jarní sváteční dny jsou, kromě velikonočních radovánek, veselého koledování a církevních obřadů, doslova užívání si barviček. Připomenu například poslední týden čtyřicetidenního půstu, který nese název pašijový.

Hned k prvnímu dni v týdnu – k pondělí se váže modrá barva. Den je symbolem klidu a mlčení.

V úterý zdobím stůl prostíráním ve žluté barvě, doplním žlutým květenou, a to proto, že je druhý den pašijového týdne nazván žlutým nebo také šedivým úterým.

Středou začínají přípravy, nesoucí se již jednoznačně ve znamení velikonočních svátků. Říká se jí škaredá nebo sazometná. Je to den, kdy Jidáš zradil Krista. Samotný název sazometná napovídá, že tento den patří velikému gruntování, zametání, vymetání komínů. Která z mých fotek patří škaredé středě? Hodí se ta, co na ni láká k snědku – po poctivé práci – zasloužený zákusek, vyfocený na krbových kamnech.

Jak naložit se zeleným čtvrtkem? Dnem poslední večeře Páně, kdy se dodržuje přísný půst, dnem, kdy z kuchyně voní jídlo zásadně bezmasé, zato se spoustou zelených bylinek, dnem, kdy umlknou kostelní zvony, ale nahradí je zvuk řehtaček? Pro zelený čtvrtek mám fotek hodně, protože co se týká barev našich letošních Velikonoc převládaly, jak vidíte, mé dvě oblíbené – zelená a oranžová. Ostatně, fotografie napoví nejlépe.

   

Bílá sobota je poslední den čtyřicetidenního půstu. Peču mazanec a beránky, prostírám na bílém ubruse bílé talíře s velikonoční nádivkou.

A co vy? Jaké barvičky dominují vašim Velikonocům?

Zdroj – Klára Trnková: Velikonoční koledy, zvyky a obyčeje naší babičky
Úvodní foto: pixabay.com

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *