Sedmičkově potěšíme opět společně?

Autor

Již po sedmé Vám nabízíme společný charitativní rok. A věříme, že i po sedmé Vás náš nápad zaujme a doufáme, že se Vás zapojí co nejvíc! Ale nejprve malý souhrn, protože díky Vám může být Jednadvacítka pyšná už na mnoho dobrých společných skutků. Začalo to adopcí tučňáka Václava v trojské ZOO. Poté po celé zemi putovala Vendulka s Vašíkem, ručně ušitá panenka a panáček pro UNICEF. Následovala podpora v boji proti rakovině, poté podpora africké dívky, které jsme umožnili šicí kurz, který jí poskytl možnost k lepšímu životu. Předloni jsme pomáhali postiženým dětem a jejich rodinám a zatím poslední akcí byla podpora potřebných zvířat. A letos…

Letos bychom s Vámi rádi potěšili seniory. A to především ty, kteří žijí v domovech pro seniory. A protože i přes snahy aktivizačních pracovníků a jejich programů je den (a někdy i noc) v zařízení prostě dlouhá, rádi bychom klientů domova poskytli právě něco proti nudě, dlouhé chvíli a také samotě. Tím pomocníkem je KNIHA. Knížka nemusí být nová, můžete ze své knihovny vybrat podle svého. A do té knihy můžete i napsat, proč zrovna tuhle knihu jste vybrali. Že Vás pobavila, že Vás potěšila, že jste ji přelouskali s napětím, že je to teď hit… To už je na Vás. Pokud Vás nic nenapadne, stačí samozřejmě věnování ve stylu: „Přeji příjemné počtení, Marie ze Sokolova“. Přidat pak můžete například i záložku, kterou může například vyrobit i dítě v rodině – krásně mu/jí tím ukážete, že pomáhat je nejen správné, ale často i snadnější, než se může zdát. Ale to už je na Vás. Základem je hlavně kniha sama o sobě.

Knížky mohou být různého žánru, od pohádek, přes detektivky až po novinky. Pravdou je, že více čtou často klienti, kteří jsou ze zdravotních důvodů upoutáni na lůžko. Myslete tedy na to, že bichle se přeci jen hůře vleže drží. Pokud však máte tlustou knihu, která za to prostě stojí, klidně ji pošlete, v domově může číst i dobrovolník… Písmo nemusí být nějak obrovské, ale je samozřejmě lepší, když je dobře čitelné. Pokud opět bude nějaký kousek, který je podle Vás ideální, ale možná se starším očím tak ideálně nečte, nebojte, budeme i předčítat na vlastní oči a seniorům tak Váš dárek zprostředkujeme. Žádná kniha nepřijde na zmar.

Pokaždé dáváme do společné charity něco ze sebe, něco osobního, takzvanou přidanou hodnotu, která naši pomoc – dar zosobní. Proto naše společná akce může mít dvě podoby.

První je, že pošlete (či předáte) knihu s věnováním přímo naší redaktorce TeReZe (o adresu si pište na trz@rodina21.cz), která je poté předá osobně klientům domova ve středočeské Unhošti. Pokud se sejde větší množství, rozšíří knížky i pro kladenská zařízení stejného typu. Víme, že někteří z našich čtenářů (spíše čtenářek) se často se seniory setkávají, ať už při práci nebo při dobrovolné činnosti, tak budeme rádi, když se zapojí i ti a to druhou podobou naší společné aktivity. Stačí, aby nám poslali fotku knížky (nejlépe i s věnováním) a informaci, kam knížku donesli, koho (samozřejmě nemusí jméno, ale osobnost člověka, například „milovnice Stephena Kinga“ nebo „pan profesor se zájmem o zahrádkářství“) tímto dárkem potěšili. A jak jsme slovem „především“ nastínili v úvodu, potěšit knihou můžete například i osamělou paní sousedku.

Koho náš nápad zaujal, pište nám do komentářů – Vaše nápady, Vaše tipy na knížky, Vaše plány, kterou knihu kam předáte… A s konkrétním zájmem pište TeReZe na výše uvedený mail, ta Vám dodá dodací adresu a případně radu.

Již se zapojili…

Karolína a Tereza, joli, Petra, Mačka, Monika H., Nikola a Maruška, Zuzka K., knihovnice z V.P., desetiletá Káťa, Tereza, Blanka, Lída, Gábina, Jana, Jarmila, Karla, Dana, Věra, Simona…

Články, které k tomuto tématu vyšly najdete pod štítkem KNIŽNÍ SBLÍŽENÍ GENERACÍ (nahoře pod nadpisem)

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *