Z druhé strany je to taky fajn

Autor

Horká jako… Znáte tu hru na doplňování slovíček, které mají odhalit váš psychologický profil?! Pro mne byla vždy káva horká. Už nevím, co to přesně znamená, ale jedno vím jistě – během let jsem přešla z “turka” a vídeňské kávy na sofistikovanější verzi této tekuté lahůdky. Macchiato nebo latte se tak staly mým dopoledním (občasným) hříškem. Je to ale vůbec hřích? Více o kávě nám dnes prozradí mistryně České republiky v přípravě kávy – Petra Veselá.

Dobrý den, Petro, kdy se má káva pít, ráno, v poledne… Jindy? Já osobně si ji možná trochu barbarsky vychutnám večer, dobře se mi po ní usíná…

Dobrý den. Osobně si myslím, že kávu můžete pít kdykoliv. Někteří lidé bez ní nedokážou vstát, jiní pijí první šálek až po obědě. Hodně to záleží na tom, jak na vás káva působí. Znám spoustu lidí, kteří pijí kávu i před spaním.

Pijí Italové jenom Espresso? Kolikrát denně?

Italové pijí espresso nebo ristretto. Ristretto je ještě o trochu kratší, než espresso. Obsahuje ty nejsilnější extrakty. Ráno Italové často pijí cappuccino. Je to pro ně vyloženě snídaňová káva. Jinak si myslím, že jiné druhy, jako více mléčné nebo studené kávy pijí mnohem méně.

Každopádně kávy (espressa) vypijí opravdu hodně. Myslím, že určitě pět až deset denně.

Věříte v příznivé účinky kávy na lidský organismus? Jaká je “zdravá míra”?

Určitě ano. Nedokážu si sama život bez kávy představit. Dalo by se říct, že zdravá míra je hodně individuální. Já na sobě cítím už druhý třetí šálek kávy, jiní mohou vypít káv klidně osm. Důležité je, aby se pila kvalitní a čerstvá káva, a hlavně správně připravená. Pokud nedodržíte postup přípravy ať už například espressa, ale i jiných káv, nepijete zdravou kávu. Jsou v ní vylouhované různé třísloviny a škodlivé látky, nebo také velké množství kofeinu.

Za jak dlouho jste se naučila připravit kávu? (pozn. Petra Veselá provozuje sedmým rokem vlastní kavárnu)

Trvalo mi to pár měsíců. Prošla jsem jedno denním školením a zbytek jsem se naučila na prvních zákaznících a kamarádech. Naštěstí nám všichni zůstali věrní a nyní mají problém, protože v jiných kavárnách dostanou dobrou kávu jen málokdy. Techniku latte art jsem se učila asi půl roku. Sledovala jsem videa na internetu a trénovala jedno cappuccino za druhým. Mimo jiné cappuccino patří mezi naše nejprodávanější nápoje v kavárně.

Jací lidé mají zájem o Vaše kávové kurzy? Mlsouni? Maminky v domácnosti? Jaká je odezva účastníků? A co je vlastně Latte art?

Na moje kurzy často chodí personál z kaváren, jejich majitelé a hlavně také ti, kteří otevírají úplně nový provoz. Často dojíždím i přímo do kaváren a školím celý personál. Druhou půlku mých kurzantů zastávají milovníci kávy. Někteří se přihlásí jen tak, jiní dostanou můj kurz jako dárek.

Latte art je technika lití napěněného mléka do espressa. Touto technikou můžou baristé tvořit krásné obrázky na povrchu cappuccina či caffé latte.

O kávu v Kolumbii se pěstitelé dobře starají… Petra si to také vyzkoušela

 

Co Vás nejvíce překvapilo na Vaší cestě za kávou v Kolumbii?

Celá cesta mě spíše naprosto uchvátila a nadchla. Bylo to pro mě úžasné se konečně podívat na místa, kde a jak káva roste a jak se zpracovává. Napsala jsem o tom ve své knize, ale teprve nyní jsem si to všechno ověřila. Byla to nádhera. Příroda v horských oblastech Kolumbii je tak svěží a šťavnatá, venku je úžasné teplo a vlhko. Právě proto se tam kávovníkům dobře daří. Káva je v Kolumbii velmi důležitý produkt a patřičně se o ni starají. V Kolumbii najdete hlavně malé plantáže. Každý farmář má pár hektarů půdy a celý život věnuje pěstování kávy.

Na podzim jste vydala svoji první knihu… S jakým ohlasem?

Jsem hrozně ráda, že jsem dostala možnost napsat knihu. Navíc s nakladatelstvím Smart press se skvěle spolupracuje. Starají se o své autory a knihám se snaží dělat co největší podporu. Po sedmi měsících jsme vyprodali celé první vydání a dotiskujeme další várku. Mám ohromnou radost.

Co zajímavého připravujete v současnosti? Budete se účastnit některé světové soutěže?

Hodně se zaměřuji na školení, protože cítím, že to má smysl. Navíc mě školení i ohromě baví. Poslední dva roky jsem soutěže pořádala a dále zůstanu v organizačním týmu. Z druhé strany je to taky moc fajn.

Děkujeme za rozhovor a přejeme stálou radost z přípravy voňavé kávy.

Více na: http://www.zlatykoralek.cz/index.php nebo www.kavovekurzy.cz

Úvodní foto: pixabay.com

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *