Bábovka tří chutí

Autor

„Březen – za kamna vlezem“. A když už tam budeme, upečeme si bábovku.Takovou, která patří k těm sychravým, pošmourným dnům, kdy se nesluší dělat nic jiného, než zalézt do pelíšku, číst, popíjet teplý čaj a mlsat moučník, který chutná a voní po skořici ( pro zahřátí), po čokoládě (pro pohodu v duši) a po cappuccinu ( pro znovunabytí energie).

Připravuji ji vyšleháním 4 bílků na pevný sníh a pak ušleháním 4 žloutků se 180 g pískového cukru a 4 lžícemi horké vody do pěny. Pořadí nezaměňuji, vždycky nejprve šlehám bílky a potom žloutky. Ptáte se proč? Protože si ušetřím práci. Na sníh potřebuji metly šlehače čisté a suché, ale při šlehání žloutků s cukrem už ničemu nevadí, když jsou metly trochu od sněhu.

Smíchám 300 g polohrubé prosáté mouky s jedním kypřícím práškem do pečiva. 200 ml smetany ke šlehání a 50 ml mléka promíchám se žloutkovou hmotou. Postupně přidávám mouku a zlehka vmíchám sníh.

Takto vytvořené těsto rozdělím do tří misek. Do jedné misky zamíchám jednu rovnou čajovou lžičku skořice, do těsta v druhé misce jednu vrchovatou polévkovou lžíci nastrouhané hořké čokolády a do poslední jeden sáček (tj. 12,5 g) Cappuccina classic.

Ochucená těsta jedno po druhém naliji do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Těsta ve formě nijak nepromíchávám, sama si protečou, jak budou chtít. Peču v troubě, předehřáté na 180 stupňů, po dobu 40 minut.

Hotovou bábovku lehce pocukruji moučkovým cukrem.

2 comments

  1. Vypadá to dobře. S capučínem jsem ji nedělala. Nezakalí se? Máš fotku i po nakrojení?
    Skořicu miluji , čokošku, tu víceprocentní také, capúčo v pohodě…Určitě z toho jdou i mufíny, že?

    1. Sasanko, napíšu zjednodušeně – upravený a ochucený recept na šlehačkovou bábovku, těsta ve formě protekla, ale neslila se. Foto nemám. Bábovka bude kontrastní podle toho, kolik se dá nastrouhané čokolády. S muffiny nemám zkušenost, ale pokud se daří ze šlehačkového těsta, půjdou i z tohoto.

Napsat komentář: Nicolett Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *