Buchta s tvarohem a třešněmi

Autor

Když nastal čas třešňových knedlíků a bublanin, uslyšela jsem doma zadání (přání? úkol?): „Až budeš péct na víkend, tak prosím tě, ne žádnou suchou buchtu a udělej něco s tím zbytkem třešní.“

Příjemné počasí mně lákalo ven, a proto jsem neměla v plánu se v kuchyni dlouho zdržovat. Moje volba byla jasná. Ve svém kuchařském sešitu jsem nalistovala recept na rychlou a osvědčenou olejovou bábovku s představou, že z vláčné bábovky připravím ještě vláčnější buchtu, a že udělám něco s tím zbytkem třešní. Třešně jsem vypeckovala a pak zvážila, bylo jich 220 g. Množství přesně do malého pekáčku o velikosti 30 cm x 20 cm. Aby se mi upečená buchta dobře vyndávala, vyložila jsem ho pečicím papírem. Předtím jsem papír trochu pomačkala, pak lépe drží tvar – rada, kterou jsem kdysi kdesi četla. A dál jsem už jen míchala, přelévala a vrstvila.

Pro náplň do moučníku jsem osladila 250 g tvarohu (vanička) třemi čajovými lžičkami krupicového cukru a umíchala s 20 g vanilkového pudinkového prášku, jedním vanilkovým cukrem a 1 dcl mléka.

Těsto jsem vymíchala z 270 g polohrubé mouky, 100 g krupicového cukru, jednoho prášku do pečiva, jednoho vanilkového třtinového cukru, 2 dcl mléka, 1 dcl slunečnicového oleje, třech vajec. Přidala jsem trochu (30 g), jen tak na šmak strouhaného kokosu, protože dominantní v moučníku měla být chuť třešní.

Předehřála jsem troubu na 180 – 190 stupňů. Do pekáčku jsem nalila 2/3 těsta, to jsem pokryla tvarohovou náplní a půlkami třešní (předem jsem je lehce poprášila moukou, aby nepopadaly na dno pekáčku, ale opravdu je trošku, protože mám zkušenost, že když se množství mouky přežene, vytvoří se na třešních moučná krusta). Dolila jsem zbytek těsta. Tady vidíte, že vrstvení mě zaměstnalo natolik, až jsem zapomněla fotit.

Moučník jsem pekla cca 40 minut. Čas je pouze orientační, neboť, jak je obecně známé, každá trouba peče jinak.

Vychlazenou buchtu jsem pocukrovala moučkovým cukrem, pouze „pro oko“, protože pro nás byla sladká akorát. Pokud ji budete chtít vyzkoušet, přeji, ať se vám povede a chutná.

One comment

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *