Hodování v zavařovačkách

Autor

Nakoupila jsem spoustu bůčku. Chtěla jsem celé dva kusy, co jsem viděla za vitrínou u řezníka. Paní skočila za plentu a přitáhla dva celé boky z celého prasete. 8 kg! No páni! Nevadí. Nezarazila jsem ji, že si nerozumíme, ale s hlavou vztyčenou jsem šla ke kase. Ano, byla jsem nakupovat u sousedů v Polsku.

Už v autě jsem věděla, že udělám sekanou do sklenek , vepřové ve vlastní šťávě a pak paštiku. Hned u toho řezníka jsem přikoupila vepřovou plec, játra a v jiném řeznictví kus bránice.

Recept na paštiku: Upečte bůček. Osolený podle vaší chuti. Tak jak jste zvyklí. Nechte do druhého dne v chladu. Dávám na chodbu. Druhý den si na sádle orestuji cibuli. Nechám zchladit. Na robotu umelu bůček, smaženou cibuli a kus syrových vepřových játer. Já dala hrst těch játer. Koření jsem přimíchala do mletí. Trochu drceného kmínu a pepře. Nemusela jsem dosolovat, bůček byl akorát slaný.

Po semletí a promíchání plním do sklenic. Nechám kousek místa pod víčkem. Nahoru na napěchovanou směs dám cca 1 lžičku sádla. Po uzavření sklenic zavařuji klasickým způsobem. Jeden den 2 hoďky, druhý den 1-1,5hod.

Znáte sekanou, pečenou v bránici a zavařenou? Tu se to dělává ( Prajzsko) po zabijačkách.

Mleté maso ochutíme kmínem, pepřem a solí. Kdo má rád, dá i drcený česnek.
Zapomeňte na majoránku, vejce strouhanku. To by zkyslo.

Udělejte bochánky, zabalte do blány , podlejte trochou vody a upečte.

Po vychladnutí dejte bochánky do sklenic, k nim přidejte výpek a zavařte. Zavařuji 1,5 hodinu jeden den a druhý den také.

Kdykoli máme fofr, je tato sekaná nejlepší volbou na oběd.

2 comments

    1. Děkuji Sati. Už jsme ubrali. Přece nebudu denně vařit, že??
      Sáhnu do špajzu a…něco vyberu. hovězí vývar, hovězí dušené, vepřové pečené i vařené, sekanou…a na večeři třeba játrovku. Takže naše špajzka je plná dobrot.

Napsat komentář: Satine Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *