Nastává doba, kdy čím dál častěji po pozdravu slýcháme otázku „Tak co, rostou?“, a to je ideální čas na houbový kvíz. Pokud rádi houbaříte nebo se teprve chystáte této kratochvíli propadnout, vyzkoušejte si své znalosti a možná i objevíte něco nového, co jste dosud nevěděli.
Houbový kvíz
Závěrečný přehled
Zodpovězeno 0 z 15 otázek
Otázky:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
Information
Otestujte se...
Je nám líto, tento kvíz smíte vyplnit pouze jednou.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
Abyste mohli vyplnit tento kvíz, nejdřív musíte splnit tenhle:
Výsledek
Odpověděli jste správně na 0 z 15 otázek
Váš čas:
Čas vypršel
Získali jste 0 z 0 bodů, (0)
Rubriky
- Žádná rubrika 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- Zodpovězeno
- Poznačené otázky
-
Otázka 1 / 15
1. Otázka
Bedla vysoká je velmi chutná houba, která se nejčastěji připravuje jako houbové řízky a velmi oblíbené jsou také nadívané bedly. S jakou jedovatou houbou si ji můžete splést?Správně
Pokud si však nejste jistí, že bedlu vysokou bezpečně poznáte, nesbírejte ji, mohli byste si ji totiž splést s prudce jedovatou muchomůrkou zelenou nebo i s jinými bedlami, které jsou také jedovaté, například bedla ostrošupinatá. Někdy vám vyroste bedla i v zahradě, ale tu také nesbírejte, protože půjdes největší pravděpodobností o bedlu zahradní, která vám také může způsobit zažívací obtíže. Muchomůrka ryšavá i muchomůrka růžovka jsou jedlé houby.
Špatně
Pokud si však nejste jistí, že bedlu vysokou bezpečně poznáte, nesbírejte ji, mohli byste si ji totiž splést s prudce jedovatou muchomůrkou zelenou nebo i s jinými bedlami, které jsou také jedovaté, například bedla ostrošupinatá. Někdy vám vyroste bedla i v zahradě, ale tu také nesbírejte, protože půjdes největší pravděpodobností o bedlu zahradní, která vám také může způsobit zažívací obtíže. Muchomůrka ryšavá i muchomůrka růžovka jsou jedlé houby.
-
Otázka 2 / 15
2. Otázka
Muchomůrka červená je opravdovou ozdobou našich lesů. Je zařazena mezi...Správně
Muchomůrka červená patří mezi jedovaté houby. Právě ta červená byla v minulosti využívaná k trávení obtížného hmyzu tím, že se namočila v mléce nebo sladké vodě a mouchy a jiný hmyz pak společně s tekutinou pozřely i rozpuštěné jedy. Tak vznikl i její název, který dal jméno celému rodu těchto hub.
Špatně
Muchomůrka červená patří mezi jedovaté houby. Právě ta červená byla v minulosti využívaná k trávení obtížného hmyzu tím, že se namočila v mléce nebo sladké vodě a mouchy a jiný hmyz pak společně s tekutinou pozřely i rozpuštěné jedy. Tak vznikl i její název, který dal jméno celému rodu těchto hub.
-
Otázka 3 / 15
3. Otázka
Jidášovo ucho je velice chutná houba. Kde nejčastěji roste?Správně
Nejčastěji roste převážně na odumřelých větvích bezu černého, roste však ale také na dřevě jiných listnatých stromů ve vlhčích lesích. Kromě širokého uplatnění v kuchyni má také léčivé účinky. Příznivě působí na kardiovaskulární systém, posiluje imunitu, pomáhá při trávicích obtížích a má mnoho dalších přínosů.
Špatně
Nejčastěji roste převážně na odumřelých větvích bezu černého, roste však ale také na dřevě jiných listnatých stromů ve vlhčích lesích. Kromě širokého uplatnění v kuchyni má také léčivé účinky. Příznivě působí na kardiovaskulární systém, posiluje imunitu, pomáhá při trávicích obtížích a má mnoho dalších přínosů.
-
Otázka 4 / 15
4. Otázka
Klouzek sličný je jedna z nejchutnějších hub, která se hodí do všech houbových pokrmů. Pod kterým stromem ho nejčastěji najdete?Správně
Roste od června do listopadu v lesích všech typů, hlavně pod modříny.
Špatně
Roste od června do listopadu v lesích všech typů, hlavně pod modříny.
-
Otázka 5 / 15
5. Otázka
Hřib kovář je výborná jedlá houba. Na jednu věc si však při jeho konzumaci musíte dávat pozor. Víte na jakou?Správně
Tento hřib musíte dobře tepelně upravit, protože v syrovém stavu vyvolává trávicí potíže. Jinak je ale velmi chutný. Proti červivění je velice odolný. Jeho krájení je velkou zábavou pro děti, protože jakmile ho ukrojíte, rychle začne měnit barvu až do tmavě modré, ovšem jazyk vám neobarví.
Špatně
Tento hřib musíte dobře tepelně upravit, protože v syrovém stavu vyvolává trávicí potíže. Jinak je ale velmi chutný. Proti červivění je velice odolný. Jeho krájení je velkou zábavou pro děti, protože jakmile ho ukrojíte, rychle začne měnit barvu až do tmavě modré, ovšem jazyk vám neobarví.
-
Otázka 6 / 15
6. Otázka
Kozák březový je chutná a hojně rozšířená houba, která roste nejčasttěji ve smíšených a listnatých lesích, ale i podél cest a vůbec všude tam, kde rostou břízy. Jaká je jeho nevýhoda?Správně
Protože umí pojmout hodně vody, jsou starší houby měkké, vodnaté a nehodí se na zpracování. Sbírejte proto jen mladší plodnice.
Špatně
Protože umí pojmout hodně vody, jsou starší houby měkké, vodnaté a nehodí se na zpracování. Sbírejte proto jen mladší plodnice.
-
Otázka 7 / 15
7. Otázka
Kuřátka žlutá jsou chutná houba, výborný je například guláš z nich. Víte, jak se jim říká v angličtině?Správně
V angličtině se jim říká coral mushrooms, protože připomínají svým tvarem mořské korály. Při jejich sběru si musíte být opravdu jistí, že víte, co sbíráte, protože hrozí záměna s rošířeným druhem kuřátka sličná, která mají nejprvě lososově růžovou barvu, ale starší plodnice přechází právě až ke žluté.
Špatně
V angličtině se jim říká coral mushrooms, protože připomínají svým tvarem mořské korály. Při jejich sběru si musíte být opravdu jistí, že víte, co sbíráte, protože hrozí záměna s rošířeným druhem kuřátka sličná, která mají nejprvě lososově růžovou barvu, ale starší plodnice přechází právě až ke žluté.
-
Otázka 8 / 15
8. Otázka
Hřib žlutomasý je velmi rozšířená houba. Jak se jí také lidově říká?Správně
Říká se mu babka. Masák je označení pro muchomůrku růžovku a modrák pro hřiba kováře. Pokud jdete od jara do podzimu do jakéhokoliv lesa, hájku nebo i do parku, můžete si být jistí, že pokud nic jiného nenajdete, tak tenhle hřib určitě. V kuchyni má široké využití, jedinou nevýhodou je, že je velmi náchylný k červivění a plísním.
Špatně
Říká se mu babka. Masák je označení pro muchomůrku růžovku a modrák pro hřiba kováře. Pokud jdete od jara do podzimu do jakéhokoliv lesa, hájku nebo i do parku, můžete si být jistí, že pokud nic jiného nenajdete, tak tenhle hřib určitě. V kuchyni má široké využití, jedinou nevýhodou je, že je velmi náchylný k červivění a plísním.
-
Otázka 9 / 15
9. Otázka
Václavka obecná je velmi oblíbená houba, která roste na mrtvém nebo již oslabeném dřevě listnatých stromů. Kdy na ni můžete vyrazit?Správně
Václavka obecná je typická podzimní houba, která roste od září do listopadu. Aby vám nezpůsobila zažívací obtíže, je nutné ji dobře tepelně upravit, minimálně po dobu 30 minut.
Špatně
Václavka obecná je typická podzimní houba, která roste od září do listopadu. Aby vám nezpůsobila zažívací obtíže, je nutné ji dobře tepelně upravit, minimálně po dobu 30 minut.
-
Otázka 10 / 15
10. Otázka
Kotrč kadeřavý je velmi chutná houba, která parazituje na dřevě jednoho stromu. Kterého?Správně
Můžete ho najít i pod smrkem či modřínem, ale nejraději má borovice. Je velmi chutný, oblíbený je především guláš z kotrče nebo falešná dršťková polévka. Před použitím je nutné ho dobře očistit, protože v jeho záhyybech se zachytává jehličí a další nečistoty.
Špatně
Můžete ho najít i pod smrkem či modřínem, ale nejraději má borovice. Je velmi chutný, oblíbený je především guláš z kotrče nebo falešná dršťková polévka. Před použitím je nutné ho dobře očistit, protože v jeho záhyybech se zachytává jehličí a další nečistoty.
-
Otázka 11 / 15
11. Otázka
Jak se jmenuje houba na obrázku?Správně
Hadovka smrdutá je typická nejen svým tvarem, ale také silným zápachem. Ač se to nezdá, její mladé plodnice, kterým se také říká čertovo vajíčko, se dají využít i v kuchyni. Když odstraníte rosol a obal vajíčka, můžete ho připravit jako řízek. Její latinský název je Phallus impudicus, tedy penis nestydatý.
Špatně
Hadovka smrdutá je typická nejen svým tvarem, ale také silným zápachem. Ač se to nezdá, její mladé plodnice, kterým se také říká čertovo vajíčko, se dají využít i v kuchyni. Když odstraníte rosol a obal vajíčka, můžete ho připravit jako řízek. Její latinský název je Phallus impudicus, tedy penis nestydatý.
-
Otázka 12 / 15
12. Otázka
Pýchavka obrovská je velmi oblíbená u milovníků houbových řízků. Jaká byla zatím největší nalezená pýchavka na našem území?Správně
Pýchavka obrovská, též vatovec obrovský se nejčastěji vyskytuje v místech, kde rostou kopřivy pohnojené kravským nebo vepřovým hnojem s vysokým obsahem dusíku. Roste nejčastěji od čerence do září. Největší exemplář byl nalezen na Liberecku vážil 20,8 kg a v obvodu měřil 216 cm.
Špatně
Pýchavka obrovská, též vatovec obrovský se nejčastěji vyskytuje v místech, kde rostou kopřivy pohnojené kravským nebo vepřovým hnojem s vysokým obsahem dusíku. Roste nejčastěji od čerence do září. Největší exemplář byl nalezen na Liberecku vážil 20,8 kg a v obvodu měřil 216 cm.
-
Otázka 13 / 15
13. Otázka
Jaký druh hřibu je na obrázku?Správně
Hřib hnědý, též suchohřib hnědý je oblíbená a chutná houba, na kterou můžete narazit od června až do listopadu převážně v jehličnatých a smíšených lesích. Má široké uplatnění v kuchyni od smaženic a gulášů až po nakládání a sušení.
Špatně
Hřib hnědý, též suchohřib hnědý je oblíbená a chutná houba, na kterou můžete narazit od června až do listopadu převážně v jehličnatých a smíšených lesích. Má široké uplatnění v kuchyni od smaženic a gulášů až po nakládání a sušení.
-
Otázka 14 / 15
14. Otázka
Liška obecná patří k velmi oblíbeným houbám. Jakou má zajímavou vlastnost?Správně
To s tou orientací a klíšťaty je samozřejmě výmysl a správně je poslední možnost. Tak jako vám výskyt perlorodky říční ukáže, kde je čistá voda, tak vám výskyt lišky obecné napoví, že jde o krajinu bez chemického znečištění a kyselých dešťů. Proto ve druhé polovině 20. století tyto houby mizely z našich lesů, ale nyní se opět vrací. Liška obecná patří mezi nejchutnější houbu a má v kuchyni široké využití. Velmi oblíbené jsou lišky na smetaně nebo nakládané ve sladkokyselém nálevu.
Špatně
To s tou orientací a klíšťaty je samozřejmě výmysl a správně je poslední možnost. Tak jako vám výskyt perlorodky říční ukáže, kde je čistá voda, tak vám výskyt lišky obecné napoví, že jde o krajinu bez chemického znečištění a kyselých dešťů. Proto ve druhé polovině 20. století tyto houby mizely z našich lesů, ale nyní se opět vrací. Liška obecná patří mezi nejchutnější houbu a má v kuchyni široké využití. Velmi oblíbené jsou lišky na smetaně nebo nakládané ve sladkokyselém nálevu.
-
Otázka 15 / 15
15. Otázka
Křemenáč březový je pro svůj typický rezavý klobouk nepřehlédnutelný. Víte ale jakou barvu získává na řezu?Správně
Křemenáč březový roste, jak už název napovídá, pod břízami a to jak v lesích, tak i v remízcích, parcích nebo poděl cest. Najdete ho v době od května až do října. Je velmi chutný a hojně v kuchyni využívaný.
Špatně
Tak bych v houbách moc neuspěla. Proto sbírám jen tu trochu, co znám.
Díky za bezva kvíz.
Já taky nic moc, radši do lesa ani nejdu 😀 některé otázky jsou hooodně zajímavé, aspoň jsem se něco nového dozvěděla (než to zapomenu) 🙂
Vážení pánové mytolozi.vy nepoznáte hřiba smrkového od suchohřiba?A bedlu vysokou bych si nikdy nespletl s muchomurkou zelenou!když už tak s ružovkou!
Kvízu se účastní hlavně amatérští houbaři. Myslím, že mykologové by ho zvládli v pohodě.