Celý svět je plný chutí a vůní a spousta z nich se už dostaly i k nám nebo jste se dostali Vy k nim během Vašich zahraničních dovolených. Kolik toho o pokrmech z mezinárodní gastronomie víte?
Světové kuchyně
Závěrečný přehled
Zodpovězeno 0 z 22 otázek
Otázky:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
Information
Otestujte se.
Je nám líto, tento kvíz smíte vyplnit pouze jednou.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
Abyste mohli vyplnit tento kvíz, nejdřív musíte splnit tenhle:
Výsledek
Odpověděli jste správně na 0 z 22 otázek
Váš čas:
Čas vypršel
Získali jste 0 z 0 bodů, (0)
Rubriky
- Žádná rubrika 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- Zodpovězeno
- Poznačené otázky
-
Otázka 1 / 22
1. Otázka
Začneme něčím jednoduchým. Řecké tzatziki už jste jistě někdy ochutnali. Která bylinka v tomto pokrmu nesmí chybět?Správně
Tzatziki se podává jako předkrm, ale dobře se hodí i jako omáčka k masům. Jde o nastrouhanou nebo nadrobno nakrájenou okurku smíchanou s řeckým jogurtem, pepřem, solí, česnekem, může se přidat i olivový olej, ale hlavně nesmí chybět kopr.
Špatně
Tzatziki se podává jako předkrm, ale dobře se hodí i jako omáčka k masům. Jde o nastrouhanou nebo nadrobno nakrájenou okurku smíchanou s řeckým jogurtem, pepřem, solí, česnekem, může se přidat i olivový olej, ale hlavně nesmí chybět kopr.
-
Otázka 2 / 22
2. Otázka
Co jsou mexické enchiladas?Správně
Enchiladas jsou naplněné tortily směsí vařeného nejčastěji kuřecího masa, rajčatové omáčky a strouhaného sýru. Tortily se následně zabalí, naskládají do zapékací mísy nebo pekáčku, přelijí zbylou rajčatovou omáčkou, posypou zbývajícím sýrem a nechají se zprudka zapéct.
Špatně
Enchiladas jsou naplněné tortily směsí vařeného nejčastěji kuřecího masa, rajčatové omáčky a strouhaného sýru. Tortily se následně zabalí, naskládají do zapékací mísy nebo pekáčku, přelijí zbylou rajčatovou omáčkou, posypou zbývajícím sýrem a nechají se zprudka zapéct.
-
Otázka 3 / 22
3. Otázka
Jak se jmenují tradiční švédské kuličky z mletého masa?Správně
Tyto kuličky znáte zřejmě především z jídelen řetězce IKEA a jmenují se köttbullar. Kroppkakor jsou bramborové knedlíky plněné masem a kanelbullar je moučník podobný skořicovým šnekům.
Špatně
Tyto kuličky znáte zřejmě především z jídelen řetězce IKEA a jmenují se köttbullar. Kroppkakor jsou bramborové knedlíky plněné masem a kanelbullar je moučník podobný skořicovým šnekům.
-
Otázka 4 / 22
4. Otázka
Kdo má rád indickou kuchyni, jistě už ochutnal kuře tandoori. Podle čeho má tento pokrm svůj název?Správně
Kuře tandoori se marinuje v jogurtu a směsi koření a následně se praží v kruhové jílové peci tandoor.
Špatně
Kuře tandoori se marinuje v jogurtu a směsi koření a následně se praží v kruhové jílové peci tandoor.
-
Otázka 5 / 22
5. Otázka
Pojďme k našim východním sousedům. Co jsou slovenské strapačky?Správně
Špatně
-
Otázka 6 / 22
6. Otázka
Dáme si trochu exotických plodin. Co je zapota?Správně
Tomuto ovoci se říká také sapodila nebo manikara. Jde o plod, jehož chuť někteří přirovnávají k hrušce a karamelu. Před konzumací je potřeba ovoce pečlivě zbavit semínek, která na sobě mají malé háčky.
Špatně
Tomuto ovoci se říká také sapodila nebo manikara. Jde o plod, jehož chuť někteří přirovnávají k hrušce a karamelu. Před konzumací je potřeba ovoce pečlivě zbavit semínek, která na sobě mají malé háčky.
-
Otázka 7 / 22
7. Otázka
V Polsku mají pokrm žurek. Co to je?Správně
Žurek je tradiční polská hustá polévka, která trochu připomíná naše kyselo. Tak jako u spousty jiných tradičních jídel existuje i u ní mnoho variant a lehce se liší rodinu od rodiny. Někde přidávají klobásu, jinde maso, další zase houby. Základ je však vždy z žitného kvásku.
Špatně
Žurek je tradiční polská hustá polévka, která trochu připomíná naše kyselo. Tak jako u spousty jiných tradičních jídel existuje i u ní mnoho variant a lehce se liší rodinu od rodiny. Někde přidávají klobásu, jinde maso, další zase houby. Základ je však vždy z žitného kvásku.
-
Otázka 8 / 22
8. Otázka
Které z těchto egyptských jídel je bezmasé?Správně
Molokhia (též molocheja nebo molekija) je zeleninový vývar s česnekem a koriandrem. Kofta jsou kořeněné kuličky z mletého masa. Šavarma je jehněčí opékané na rožni, jehož tenké plátky se následně odkrajují a společně se salátem a různými omáčkami se podává v pita chlebu. Je to pokrm podobný kebabu.
Špatně
Molokhia (též molocheja nebo molekija) je zeleninový vývar s česnekem a koriandrem. Kofta jsou kořeněné kuličky z mletého masa. Šavarma je jehněčí opékané na rožni, jehož tenké plátky se následně odkrajují a společně se salátem a různými omáčkami se podává v pita chlebu. Je to pokrm podobný kebabu.
-
Otázka 9 / 22
9. Otázka
Thajská kuchyně je stále oblíbenější pro svou pestrost a zárověň jednoduchost. Který z těchto názvů označuje tadiční pikantní kyselou polévku?Správně
Tom Yam se připravuje nejčastěji z krevet. Som Tam je ostrý zeleninový salát z nezralé papáji a krevet (může být i kuřecí maso). Pad Thai je ostrý pokrm ze smažených rýžových nudlí s krevetami nebo maasem, chilli a oříšky
Špatně
Tom Yam se připravuje nejčastěji z krevet. Som Tam je ostrý zeleninový salát z nezralé papáji a krevet (může být i kuřecí maso). Pad Thai je ostrý pokrm ze smažených rýžových nudlí s krevetami nebo maasem, chilli a oříšky
-
Otázka 10 / 22
10. Otázka
Když zavítáte do Rumunska, jistě vás nemine pokrm zvaný mititei (mici). Co to je?Správně
Mititei je rumunské národní jídlo. Připravuje se nejčastěji z tučného hovězího masa. Zelné nebo vinné listy plněné mletým masem a rýží je sarmale a pokrm z masa, brambor a zeleniny, které se vaří společně je rasol.
Špatně
Mititei je rumunské národní jídlo. Připravuje se nejčastěji z tučného hovězího masa. Zelné nebo vinné listy plněné mletým masem a rýží je sarmale a pokrm z masa, brambor a zeleniny, které se vaří společně je rasol.
-
Otázka 11 / 22
11. Otázka
Kreolská kuchyně je velmi oblíbená na jihu USA. Tato kuchyně je velmi pestrá a byla ovlivněna vlivy mnoha národů. Pokud napříklaad v Louisianě zatoužíte po něčem sladkém, co si objednáte?Správně
Crumble je rychlý moučník z ovoce a drobenky. Casserole je název pro pokrmy, které se společně zapékají v jedné nádobě. Jambalaya je pokrm, jehož základ tvoří rýže, další přísady už se liší rodinu od rodiny.
Špatně
Crumble je rychlý moučník z ovoce a drobenky. Casserole je název pro pokrmy, které se společně zapékají v jedné nádobě. Jambalaya je pokrm, jehož základ tvoří rýže, další přísady už se liší rodinu od rodiny.
-
Otázka 12 / 22
12. Otázka
Asi každý už dnes ví, co je paella, gazpacho nebo chorizo. Španělská kuchně toho však nabízí mnohem víc. Co je zarzuela?Správně
Dušeny tuňák s brambory a cibulí je marmitako a smažené taštičky plněné tuňákem nebo sardinkami jsou empanadas.
Špatně
Dušeny tuňák s brambory a cibulí je marmitako a smažené taštičky plněné tuňákem nebo sardinkami jsou empanadas.
-
Otázka 13 / 22
13. Otázka
Skotský národní pokrm z ovčích vnitřností je jídlo, které se zde servíruje také o významných svátcích. V čem se tato směs vaří?Správně
Vařená ovčí srdce, játra a plíce se smíchají s kořením a ovesnými vločkami, zašijí se do ovčího žaludku a to celé se dál vaří několik hodin. Skotové jsou na tento svůj pokrm tak hrdí, že dokonce slaví svátek 25. ledna, kdy se narodil jejich básník Robert Burnse, který napsal Ódu na haggis.
Špatně
Vařená ovčí srdce, játra a plíce se smíchají s kořením a ovesnými vločkami, zašijí se do ovčího žaludku a to celé se dál vaří několik hodin. Skotové jsou na tento svůj pokrm tak hrdí, že dokonce slaví svátek 25. ledna, kdy se narodil jejich básník Robert Burnse, který napsal Ódu na haggis.
-
Otázka 14 / 22
14. Otázka
Který z těchto názvů neoznačuje druh tureckého pečiva?Správně
Mantı jsou malé těatovinové taštičky plněné mletým masem, které se obvykle podávají s jogurtem, rozpuštěným máslem a paprikovou pastou. Simit je sezamové pečivo. Börek je vločkové pečivo plněné sýrem nebo masem.
Špatně
Mantı jsou malé těatovinové taštičky plněné mletým masem, které se obvykle podávají s jogurtem, rozpuštěným máslem a paprikovou pastou. Simit je sezamové pečivo. Börek je vločkové pečivo plněné sýrem nebo masem.
-
Otázka 15 / 22
15. Otázka
Když se řekne Švýcarsko, mnohým se vybaví čokoláda nebo skvělé sýry. Jak se od sebe liší podávání sýrů ve formě fondue a raclette?Správně
Raclette znamená škrabka a původně se tedy roztavený sýr seškrabával. Raclettovat se dnes ale dá také pomocí grilu a malých raclettovacích pánviček, do kterých si každý z hostů nachystá to, s čím chce roztavený sýr konzumovat.
Špatně
Raclette znamená škrabka a původně se tedy roztavený sýr seškrabával. Raclettovat se dnes ale dá také pomocí grilu a malých raclettovacích pánviček, do kterých si každý z hostů nachystá to, s čím chce roztavený sýr konzumovat.
-
Otázka 16 / 22
16. Otázka
Japonská kuchyně využívá vše, co jí poskytuje moře, ato od ryb až po řasy. Který z uvedených pojmů neoznačuje mořské řasy?Správně
Sashimi, česky sašimi jsou tenké plátky syrové ryby, které se namáčejí v omáčce.
Špatně
Sashimi, česky sašimi jsou tenké plátky syrové ryby, které se namáčejí v omáčce.
-
Otázka 17 / 22
17. Otázka
Dovolenkovým cílem mnoha našich turistů se stalo Chorvatsko, takže o tamní kuchyni má už řada z vás jisté povědomí. Co je tedy žgvacet?Správně
Žgvacet se nejčastějipřipravuje ze slepice a podává se s těstovinami.
Špatně
Žgvacet se nejčastějipřipravuje ze slepice a podává se s těstovinami.
-
Otázka 18 / 22
18. Otázka
Ačkoliv známe většinoujen boršč, v Rusku existuje velké množství i jiných polévek. Který z uvedených názvů neoznačuje žádný druh polévky?Správně
Rassolnik je kyseloslaná polévka z nakládané zeleniny a lapša je nudlová polévka. Choloděc je hovězí nebo vepřová huspenina.
Špatně
Rassolnik je kyseloslaná polévka z nakládané zeleniny a lapša je nudlová polévka. Choloděc je hovězí nebo vepřová huspenina.
-
Otázka 19 / 22
19. Otázka
Ti, kdo navštívili Francii se jistě pídili po francouzském víně a sýrech. Francouzská kuchyně je ale daleko pestřejší, a tak zde můžete ochutnat spoustu fantastických jídel. Pod jakým názvem se ukrývají ve Francii tolik oblíbení šneci?Správně
Quiche je slaný koláč, fougasse zase druh pečiva se zapečeným sýrem, slaninou nebo olivami.
Špatně
Quiche je slaný koláč, fougasse zase druh pečiva se zapečeným sýrem, slaninou nebo olivami.
-
Otázka 20 / 22
20. Otázka
Také marocká kuchyně je pestrá a rozmanitá a nabízí velké množství úžasných jídel. Co z uvedených pojmů není tažín?Správně
Tažín je jak hliněná nádoba, tak pokrm z masa a zeleniny, který se v něm připravuje. Polévka z cizrny a zeleniny se jmenuje haríra.
Špatně
Tažín je jak hliněná nádoba, tak pokrm z masa a zeleniny, který se v něm připravuje. Polévka z cizrny a zeleniny se jmenuje haríra.
-
Otázka 21 / 22
21. Otázka
Poud vyrazíte do Rakouska a dostanete chuť na vařené hovězí v zeleninovém vývaru, co si objednáte?Správně
Spätzle jsou malé vaječné přílohové nočky a eisbein je vepřové koleno podávané nečastěji s kysaným zelím, více se s tímto pokrmem setkáte v Německu.
Špatně
Spätzle jsou malé vaječné přílohové nočky a eisbein je vepřové koleno podávané nečastěji s kysaným zelím, více se s tímto pokrmem setkáte v Německu.
-
Otázka 22 / 22
22. Otázka
Italská kuchyně je v našich končinách velmi oblíbená, protože je chutná a zároveň velmi jednoduchá a rychlá na přípravu. Kromě spousty ryb, mořských plodů, zeleniny a těstovin používá také mnoho sýrů. Co z uvedeného sýr není?Správně
Pouze mortadela není sýr, ale měkký salám.
Špatně
Pouze mortadela není sýr, ale měkký salám.
Foto: pixabay.com