Koláč s tvarohem a ovocem

Autor

Tento recept je na velice chutný koláč. Není moc sladký a je velmi osvěžující.

Těsto:  300 g hladké mouky, 130 g tuku (Hera či máslo), 90 g moučkového cukru,  1 vejce, 1/2 kypřícího prášku

Náplň: 400-500 g tvarohu ve vaničce nebo zakysaná smetana, 1 vanilkový cukr, 180 g moučkového cukru, 2 vejce, 4 – 5 lžic rumu,  250 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek. Můžete přidat velkou špetku kurkumy a  2 lžičky namočených chia semínek

Na ozdobení:  asi 400 g ovoce – ostružiny nebo jiné kyselejší ovoce

Zde sem ale vyzkoušela jahody.

Všechny přísady na těsto v míse smícháme a potom propracujeme.

Na plech si dáme pečící papír, nebo ho vymažeme a vysypeme. Na pečící papír přendáme těsto z mísy a rukama nebo malým válečkem ho natlačíme do formy. Pokud máme plech vymazaný, toto uděláme na vále a opatrně těsto přeneseme na plech. Já plech vymazávat nemusím, mně se nic nepřichytává se, takže jsem těsto prsty natlačila do suché formy.

Náplň připravíme tak, že prošleháme tvaroh nebo zakysanou smetanu, cukry, vejce a rum. Dále v hrnečku v mléce rozmícháme pudinkový prášek a tuto směs vlijeme do tvarohu.  Můžeme přidat kurkumu kvůli žluté barvě.  Náplň je hodně řídká, nebojte se, tak to má být. Nalijeme ji na těsto a hezky rozložíme ovoce.

Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C po dobu 30 minut a 5 minut necháme ještě ve vypnuté troubě dojít.

Kyselejší ovoce je nutné, třeba s jahodami to opravdu nebylo ono a ani to pěkně nevypadalo. Takže používáme ostružiny, ostružinomaliny nebo jsem zkoušela červený rybíz a s tím to také bylo dobré.

Co hned nesníme, uchováváme v ledničce!

Dobrou chuť !

6
Komentujte jako host

4 Počet komentářů
2 Odpovědi na vlákno
0 Sledující
 
Komentář s nejvíce reakcemi
Nejžhavější komentáře
4 Autoři komentářů
  Odebírat  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na

Vypadá skvěle. Díky za tip, určitě vyzkouším 😉

Libuše

Za pokus to stojí! Uvidíme.

Peprmintka

Dělám podobný, vychlazený je moc dobrý. Dávám směs malin s černým rybízem. Letos jsem nově vyzkoušela rebarboru s jablky. Zase jiná chuť, s tvarohem se to nádherně propojí a krááásně voní.

Satine

Jar, jak velký máš plech?

jar1

Je menší, je to Berndes z Alberta, tak od oka asi 30×25.

Satine

Už jsem to vyřešila. Upečeno, snědeno a pochváleno 😉