Malá šéfkuchařka: SUSHI

Autor

S novým rokem tu máme jednu novinku. Seriál od malé šéfkuchařky. Jmenuje se Rose (dlouholetí čtenáři už tuší), je to desetiletá milovnice jídla, vaření, pečení, příprav i focení různých druhů jídla.

Je to radost, když ráno nasmaží palačinky nebo během odpoledne odběhne a za chvíli se vrátí s teplým koláčem. Třeba to bude bezva inspirace i pro vaše potomky. V seriálu bude představovat i jednoduchá jídla, ale začne s pokročilejším pokrmem, první článek je o přípravě SUSHI. A kdo má něco proti syrovým rybám, nepřestávejte číst, jen o nich totiž sushi rozhodně není! 🙂

SUSHI
Sushi /nebo počeštěle suši/ patří asi k nejznámějším japonským jídlům. Jedná se o vařenou rýži spojenou se speciální sladkokyselou omáčkou (sušinoko), syrové ryby lze zcela vynechat. V doslovném překladu z japonštiny znamená sushi „kyselá chuť“.

PŘÍPRAVA
Zrovna tyhle suroviny asi většinou mít doma běžně nebudete. Potraviny na přípravu se dají nakoupit samozřejmě i samostatně, ale existují i „sady“, kde máte téměř všechno pohromadě – ideální pro ty, kteří chtějí zkusit sushi doma poprvé. Takhle, rýži asi doma máte, ale rozhodně je lepší pořídit ty rýži, která je na sushi přímo ideální. Když už si dáte tu práci a vrhnete se na to, tak ať vám to správně lepí od ruky! 🙂

SUROVINY – POMŮCKY
rýže, mořské řasy nori, rýžový ocet, sójová omáčka, wasabi pasta, zázvor (růžový, krájený), a pak samozřejmě bambusovou podložku a hůlky. Ostatní máte jistě doma.

POSTUP
Uvaříme rýži (cca 15 minut), přesypeme do misky. Ještě teplou ji ochutíme solí a rýžovým octem. Necháme vychladnout. Rozbalíme bambusovou podložku a na ni položíme mořskou řasu – lesklou stranou dolů. Navlhčenýma rukama rozprostřeme na řasu první část rýže tak, aby nahoře zůstal tak 2 cm volný okraj.

Uprostřed rýže udělejte rýhu, do které natřete wasabi pastu (bacha, fakt pálí!) a vložte náplň, kterou si přejete. Lososa, okurku, cuketu… Rose dávala avokádo a surimi tyčinky.

Nadzvedněte bambusovou podložku a rolujte řasu, aby „obalila“ rýži. Volný okraj řasy navlhčit a dorolovat. Namočeným nožem pak krájejte rolku na již známé tvary.

Je to lehčí, než se mohlo zdát, že? Zázvor nakrájet najemno a smíchat se sójovou omáčkou. Nezapomeňte v omáčce sushi namáčet!

Dobrou japonskou chuť!

V příštích dílech se můžete těšit třeba na polévku, hlavní (teplé!) jídla, zákusky a možná dojde i na předkrm… A pokud budete mít nápady a tipy, co by mohla Rose připravit, hurá s nimi do komentářů!

A CO VAŠE DĚTI? Také mají rády kuchyňské prostředí?

 

4 comments

  1. Jestli na talíři něco nemusím, bylo by to sushi. Ať je v tom zabalené cokoli, nechutná a nevoní mi to. Ale jinak mám ráda rolády a roládky všeho druhu. Nejsem líná si s mozaikou pohrát, to mě hodně baví. Kluci se v kuchyni motají taky rádi, hlady už bez nás neumřou. Jeden je šikovnější jako kuchař, druhý jako cukrář a binec udělají oba stejný.

    1. jojo, není to pro každého, ale může v tom být i špatná zkušenost 🙂 Hihi, binec v kuchyni, klasika. Naše děvče si naštěstí už umí nejen vše připravit, ale i po sobě uklidit 🙂

  2. U nás nejraději kuchtí ten nejmladší. Zrovna včera dělal štrůdl. Ale i ti starší už si něco zvládnou uvařit, jen to berou spíš jako nutnost než radost.

    1. štrůdl… mňam… co do něj dává? (my ho buď míváme chudší pro alergii na ořechy a nelibost v rozinky – nebo děláme dva až tři druhy 🙂 )

Napsat komentář: Peprmintka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *