Podzim budiž pochválen

Autor

Předpověď počasí hlásí poslední teplé dny, před námi byl víkend. V úterý následovaný svátkem sv. Václava a s ním spojeným dnem zaslouženého odpočinku. Obě naše děti dostaly v pondělí ředitelské volno a tak i my se s radostí připojujeme k prodlouženému víkendu a kujeme pikle. Dny volna je třeba užít i využít.

Řídíme se zarytým příslovím nejdříve práce a pak zábava. A proto již v pátek zahajujeme práce na zahrádce. Teplých dnů již bude pomálu a pěstovaná zelenina již nebude mít čas dozrát a tak likvidujeme vše, co nám přijde pod ruku – rajčátka, patizony, cukety. Tráva dostává nový sestřih a dávku hnojiva. Výborně, když se o práci rozdělíme, je do soboty nachystáno rovných dvanáct pytlů bio odpadu do sběrného dvora a zítra můžeme vyrazit za dobrodružstvím.

Krásné počasí volá do přírody, bereme kola a já tajně každému vkládám do kapsy sáček. Je nádherný podzimní den, to by byl hřích nepřinést si domů nějaký kaštánek, či oříšek. Ve skutečnosti mne hojnost přírody překvapila. Přivezli jsme si kromě dobré nálady, krásných fotek i spoustu kaštanů, ořechů, jablíček i krásnou kytici židovské brambory. Znáte? Ty nádherně žlutě kvetoucí „slunečnice“ snad u každého pole u vody. Říká se jim i topinambury a prý jsou jejich hlízy jedlé. Mě ale potěší i ve váze.

Z jablíček a oříšků by byl výborný závin, ale nemám listové těsto a nechce se mi kvůli tomu do obchodu ani experimentovat nad překládáním toho vlastního. Místo toho jsem našla skvělou variantu rychlého závinu s těstem připraveným během chvilky. Je v něm sice droždí, ale nic nekyne a jen se do těsta zapracuje. Je to takový „fofr závin“:

  • 350 g hl.mouky
  • 200 g másla
  • 120 ml mléka
  • Vanilkový cukr
  • Sůl a citronová kůra
  • ½ čerstvého droždí

Těsto zpracujeme, bude-li se lepit, přisypeme trochu mouky a necháme v lednici chvíli odpočinout. Pak jej rozdělíme na polovinu a každou rozválíme, posypeme strouhankou a strouhanými jablíčky, které hodně pocukrujeme, neboť sladké není ani těsto, tak ať není zákusek příliš dietní a posypeme skořicí, kousky vlašských oříšků a rozinek. Závin smotáme a potřeme vajíčkem, pečeme na 180 st. asi 25 minut.

Večer u čaje, kávy, závinu, stolních her a vůně svíček je tak kouzelný, že se o něj nenechte ošidit ani vy. A kam zítra? Přeci do lesa…. je prý plný václavek. A oslavit nejen svátek sv. Václava právě václavkovým guláškem je tááááák lákavé.

1
Komentujte jako host

1 Počet komentářů
0 Odpovědi na vlákno
0 Sledující
 
Komentář s nejvíce reakcemi
Nejžhavější komentáře
1 Autoři komentářů
  Odebírat  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na

Tato část podzimu je jedním z nejkrásnějších a nejkreativnějších období.