Podzimní zavařování

Autor

Podzim je tu v plné síle. Už oděl stromy do pestře barevných šatů. Pro nás, co pěstujeme na zahradách zeleninu, znamená, že nastal čas sklizně. Vytahujeme ze záhonů poslední zeleninu, která nám tu ještě zbyla, a chystáme se na rytí. U mě zůstane přes zimu v zemi jen zimní pórek, ozimá cibule a česnek.

Minulý týden jsem vyryla mrkev, zasetou v záhonu po bramborách. Nejhezčí a největší jsem uskladnila na pozdější zpracování. Umyté jsem je nastrkala do sklenic a uložila dnem vzhůru a otvorem na dlažbu do chladného sklípku. Mám to roky vyzkoušené, takto vydrží dlouho čerstvá. Z menších jsem udělala sladkokyselý salát. V zimě přijde k chuti. Pokrájela jsem již zmíněnou mrkev, cibuli, papriku, cuketu, to vše z vlastní zahrádky a přikoupila jsem k tomu jednu větší bulvu celeru. Vše nasekané na kostičky jsem dala do sklenic a zalila sladkokyselým nálevem, který používám i na okurky a papriky. Aby se zelenina stihla zároveň i uvařit, a nebyla tvrdá, tak jsem sterilizovala 1/2 hodiny na 100 stupňů.

Na nálev svaříme:

  • 3,8 litru vody
  • 1,2 litru octa
  • 50 ks sacharinů
  • 30 dkg cukru
  • 16 dkg soli

Můžeme zalévat teplým i studeným. Zbytek si nechám v pet láhvi na příště. Nekazí se. Pokud zavařuji okurky, tak do každé sklenice přidám: kousek cibule, 2 kolečka mrkve, kopr, kousek křenu (nemusí být), 2 hřebíčky, kousek skořice, 1 – 2 bobkové listy, 1/2 lžičky hořčičného semene.

Ale okurky teď nejsou aktuální. Podzim je časem zpracování dýní, které mě ještě čeká. Teď nemám na mysli dlabání na Halloween. Uvaříme si z nich polévku, zavaříme jako kompot a uděláme džus.

Další aktuální zeleninou je červená řepa. Tu jsem vytáhla ze země v pátek, a dnes jsem z ní dělala salát. Dlouho jsem ji nepěstovala, poslední roky bylo sucho. Letos jsem si řekla, když té vody spadlo tolik, že by se jí mohlo dařit. Urodila se, tak je třeba ji zužitkovat. Recept mám od kolegyně z práce už několik let. Donesla nám tehdy jednu sklenici na ochutnání. Bylo to vynikající a všichni jsme od ní chtěli návod.

Jenže, když jsem neměla tu řepu, tak jsem ho dosud neměla možnost vyzkoušet, až dnes. Tak jsem si řepu umyla, oloupala škrabkou na brambory a nastrouhala. Ručním struhadlem jsem to jen zkusila, a šlo to těžko. To bych asi přišla o ruce. Nakonec jsem použila mlýnek.

Zelí jsem nakrouhala na drobno a pokrájela cibuli.

Vše dala do velké mísy. Je toho docela dost. Přidala jsem kmín a zalila vychladlým nálevem. Teď se to má nechat jeden den odležet.

Zítra tou směsí naplním sklenice a zavařím.

A jaké dobroty z osvědčených receptů děláte Vy?

Úvodní foto: pixabay.com

3 comments

  1. Kdyby chtěl někdo dělat džus z dýně:
    1 kg dýně nakrájet na kostky
    850 ml vody
    400g cukru
    1 lžička kyseliny citrónové
    1 oloupaný a pokrájený citrón ( na plátky a vytáhni pecky)
    Vše v hrnci nechat do druhého dne odpočinout. Pak uvařit, až je dýně měkká a až zchladne, tak pomixovat. Nalít do zavařovaček a zavařit jak kompot. Pak se pije zředěné vodou.

    Koukněte, co se mi urodilo. Příroda má smysl pro humor.
    Musela jsem ji vyfotit a i trochu obléknout, než ji proměním v džus.
    Na FB za chviličku plno laiků! I vtipné komentáře. Holý zadek vyvolá úsměv, i zlepší náladu. A to je v této době to nejlepší, co může být!

Napsat komentář: Mačka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *