Po nedělním obědě je ten správný čas na kávu a něco sladkého. Pokud ještě nemáte nic upečeného, přináším vám recept na šup šup řezy ve dvou variantách, po kterých se u vás jen zapráší.
Řezy s tvarohem a broskvemi
Ingredience na těsto:
- 400 g tvrdého tvarohu
- 200 g cukru krupice nebo třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 vejce
- ½ hrnku mléka
- ¾ hrnku oleje
- 350 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- Špetka soli
- 3 – 4 lžíce kakaa
Nejprve si najemno nastrouháme tvrdý tvaroh a dáme ho stranou.
V míse vyšleháme vejce s cukry. Přilijeme mléko a olej a pořádně promícháme. Postupně přidáváme všechny sypké suroviny a vymícháme hladké těsto. Nakonec vmícháme nastrouhaný tvaroh. Vylijeme na vymazaný a vysypaný hluboký plech nebo na plech vyložený pečicím papírem a těsto rovnoměrně rozprostřeme.
Pečeme 30 minut při teplotě 170 °C. Hotový korpus dáme vystydnout.
Ingredience na dokončení:
- 500 ml smetany ke šlehání 33%
- 1 velký kelímek zakysané smetany
- Cukr krupice nebo třtinový cukr
- Vanilkový cukr
- Broskvový kompot
Zatímco nám korpus chládne, nachystáme si vše potřebné na dokončení. V míse vymícháme zakysanou smetanu s cukrem. Nakrájíme si broskve na plátky a vyšleháme si šlehačku, kterou si osladíme podle chuti.
Na vychlazený korpus namažeme zakysanou smetanu, na ni poklademe plátky broskví a nakonec navrstvíme šlehačku. Můžeme navrch posypat kakaem nebo strouhanou čokoládou. Řezy necháme 2 hodiny v chladu odpočinout a můžeme servírovat.
Řezy s jablky
Ingredience na těsto:
- 3 – 4 středně velkých jablek
- 200 g cukru krupice nebo třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 vejce
- ½ hrnku mléka
- ¾ hrnku oleje
- 350 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- Špetka soli
- Trocha citronové šťávy
- 1 lžička skořice
- 3 – 4 lžíce kakaa
Nejprve si nahrubo nastrouháme oloupaná jablka a dáme je stranou.
V míse vyšleháme vejce s cukry. Přilijeme mléko, olej a citronovou šťávu a pořádně promícháme. Postupně přidáváme všechny sypké suroviny a vymícháme hladké těsto. Nakonec vmícháme nastrouhaná jablka. Vylijeme na vymazaný a vysypaný hluboký plech nebo na plech vyložený pečicím papírem a těsto rovnoměrně rozprostřeme.
Pečeme 30 minut při teplotě 170 °C. Hotový korpus dáme vystydnout.
Ingredience na dokončení:
- 500 ml smetany ke šlehání 33%
- 1 velký kelímek zakysané smetany
- Cukr krupice nebo třtinový cukr
- Vanilkový cukr
- Jablečný kompot nebo čerstvá měkčí jablka
Zatímco nám korpus chládne, nachystáme si vše potřebné na dokončení. V míse vymícháme zakysanou smetanu s cukrem. Nakrájíme si jablka na plátky a vyšleháme si šlehačku, kterou si osladíme podle chuti.
Na vychlazený korpus namažeme zakysanou smetanu, na ni poklademe plátky jablek a nakonec navrstvíme šlehačku. Můžeme navrch posypat kakaem nebo strouhanou čokoládou. Řezy necháme 2 hodiny v chladu odpočinout a můžeme servírovat.
Užijte si neděli a dobrou chuť 😉
Mňam. Rychlovky miluji. Verzi se strouhaným tvarohem neznám. Ani ho nekupuji. Takže že by výzva? Teď jsem o víkendu měla rychlovku také. Hrnkovka. Švestková s posypkou.
Ono to vzniklo kvůli omylu. Vyslala jsem kluky pro měkký tvaroh a oni přinesli tvrdý. Přemýšlela jsem, co s ním, tak mě napadlo tohle. Trochu jsem se bála, že to těsto drcne, ale vůbec. Je pěkně nadýchané a díky tomu tvarohu takové odlehčenější.
Improvizace v kuchyni, to je dobrodrůžo. Taky se mi vždycky trochu třesou ruce, co z toho vznikne, ale bývá to většinou jedlé, dobré a hned se po tom zapráší 🙂
Oba řezy vypadají moc dobře.
Tak až budeš dělat další experiment, určitě pošli inspiraci i nám 😉
Takže pokus se zdárným koncem. Vím , že maminka mého kamaráda kupovala strouhaný tvaroh do buchet. Nebo do nudlí . Nudle s tvarohem jsem nikdy nejedla. Nebo o tom ani nevím.
Zkusim tvou verzi buchty. S ořechy jsem měla úspěch, také recept od Tebe…tak vyzkoušim i toto. Ale!!! Napred budu dělat mrkvové šátečky z vařené mrkve.
To jsem ještě nedělala, ale všude na ně narážím 🙂 Dej vědět, jaké jsou.
Já právě tvrdý tvaroh používám jen jako posypku na ovocné knedlíky nebo na nové brrambory. Knedlíky se mi matlat nechtěly a nové brambory tady ještě nemáme.