Skořicový věnec

Autor

Vůně skořice patří nejen k Vánocům, ale k celé zimě. Pokud máte rádi sladké, nemusíte jíst v době adventu a Vánoc jen cukroví. Přináším Vám proto recept na skvělý a rychlý moučník.

Na těsto: 220 ml mléka, 30 g droždí, 2 žloutky, 40 g cukru, 50 g másla, 550 g hladké mouky, špetka soli

Náplň: 70 g rozpuštěného másla, 100 g cukru, 3 lžičky skořice

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí s troškou cukru a necháme nakynout. Do mouky dáme špetku soli, cukr, žloutky a rozpuštěné máslo. Přidáme vykynutý kvásek a vařečkou a pak rukou vypracujeme těsto. Mísu zakryjeme a necháme asi hodinu kynout.

Troubu předehřejeme na 180°C. Vykynuté těsto ještě jednou dobře rukou propracujeme a na vále vyválíme do tvaru obdélníku.

Náplň smícháme dohromady a natřeme lžičkou na těsto.

Pak delší stranu zavineme jako roládu. Roládu přendejte na plech vyložený pečícím papírem. Já jsem to neudělala a trošku jsem při přesunu trnula, aby se mi to nerozbilo.

Po délce rozkrojte nožem tak, aby začátek zůstal vcelku. Potom překládáme konce jeden přes druhý tak, aby řezná strana zůstávala nahoře. Já jsem to zatočila párkrát a hodně se mi to při pečení rozjelo.  Je lepší utahovat to pevněji a zatočit vícekrát.

Nakonec to zatočte do věnce a konce spojte. Vložte věnec do rozpálené trouby a pečte 20-30 minut do zlatova, podle toho, jak Vám peče Vaše trouba.

Tento krásný věnec se v některých zemích peče na vánoce, ale to je škoda, protože je to taková dobrota, která si zaslouží být na našem stole častěji 🙂

4 comments

  1. Jó skořice, ta k Vánocům patří. Věnec je krásný, povedl se. Kdyby zbyla trocha času, určitě vyzkouším. Už kvůli té vůni.

  2. Žena občas upeče svinstvo, máme ho moc rádi. Je to závin z kynutého těsta s cukrem a skořicí. Věnec jsme ještě neměli, vypadá dobře, určitě ho vyzkoušíme.

Napsat komentář: Peprmintka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *