Tak už rostou?

Autor

Češi jsou mimo jiné také národem houbařů. Proto se také každý rok stává se sklonkem léta otázka „Tak už rostou?“ stále frekventovanější. Košíky i nože jsou nachystané v předsíni i na zápraží a nejeden vášnivý nadšenec čeká, až bude moci vyrazit na lov do lůna lesa. A protože ta letošní houbařská sezóna opravdu začíná, zvu vás na ochutnávku několika osvědčených houbových jídel.

Plněné bedly

Potřebujeme: větší bedly, šunku, cibuli, česnek, olivový olej, rajčata (nejlépe žlutá cherry), smetanu, sýr goudu, sůl, pepř, bazalku

Postup: Na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a šunku, přilijeme smetanu s prolisovaným česnekem, osolíme, opepříme a přidáme nadrobno nasekanou bazalku. Jakmile smetana trochu zhoustne, přidáme nadrobno nakrájená rajčátka a stáhneme z plotny.

Klobouky z bedel položíme lupeny vzhůru na plech vyložený pečícím papírem. Takto nachystané mističky naplníme připravenou směsí a navrchu posypeme nastrouhanou goudou. Pečeme při 180 °C cca 35 minut. Nakonec ozdobíme snítkou bazalky. Podávat můžeme s vařenými ranými bramborami nebo čerstvým chlebem.

Králík se smetanovou omáčkou a liškami

Potřebujeme: celého králíka nebo králičí stehna, červenou cibuli, jalovec, celý pepř, sůl, lišky, smetanu, máslo

Postup: Na plech nebo pekáč poklademe plátky másla, zasypeme proužky cibule a položíme králíka. Posolíme a přidáme pár kuliček pepře a jalovce. Podlijeme vodou a pečeme na cca 200 °C až králík změkne.

Až je králík upečený, vyjmeme ho z plechu nebo pekáče a výpek zcedíme. V kastrůlku na másle zpěníme lišky a zalijeme výpekem z králíka. Necháme provařit a nakonec zalijeme smetanou a necháme omáčku zhoustnout. Podle chuti přisolíme. Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo širokými nudlemi.

Houbové rizoto

Potřebujeme: kulatozrnnou rýži (400 g), zeleninový vývar (1,5 l), bílé víno (100 ml), šalotku, hříbky, máslo, parmezán, sůl, muškátový oříšek

Postup: Na másle zesklovatíme šalotku. Vsypeme rýži, kterou necháme cca 2 minuty zatáhnout. Přilijeme víno a necháme ho vsáknout do rýže. Poté za stálého míchání vléváme postupně vývar a vždy ho necháme rýží nasáknout. Když je rýže částečně změklá, přidáme na plátky nakrájené mladé hříbky a nastrouhaný parmezán. Dál přiléváme za stálého míchání vývar, až je rýže měkká. Nakonec vmícháme špetku nastrouhaného muškátového oříšku, stáhneme z plotny a pod pokličkou necháme ještě cca 10 minut dojít.

A jak máte houby rádi Vy?

6 comments

  1. Dobrý večer! Zrovna dusím na pánvi dnešní nečekané úlovky. Šla jsem sesbírat kvetoucí zeměžluč. Tu jsem našla, ale do cesty se mi připletly žampióny, spousta klouzků, 2 opravdu obrovské hřiby koloděje a hřiby červené. Musela jsem vytáhnout velkou pánev.

    1. Skvělé. My byli na chvilku v neděli. Byl z toho jen malý košík mladých hříbků, které jsem dala sušit. Snad se ještě zadaří a přibudou další.

      1. Tak se opravdu zadařilo. V neděli ráno jsme zaskočili na hodinku na kraj lesa a kromě řízků mám i nasušeno tak na tři roky :-O Hodně hnědých hříbků, kovářů a pár kozáků.

  2. Loni skoro nic u nás v lesích nebylo, ale letos se na ně může s kosou. Já mám nejraději smaženici z klouzků, jen na máslo hodit trochu cibule, klouzky a vejce, posolit, opepřit a jsem spokojená.

Napsat komentář: Satine Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *