Češi jsou mimo jiné také národem houbařů. Proto se také každý rok stává se sklonkem léta otázka „Tak už rostou?“ stále frekventovanější. Košíky i nože jsou nachystané v předsíni i na zápraží a nejeden vášnivý nadšenec čeká, až bude moci vyrazit na lov do lůna lesa. A protože ta letošní houbařská sezóna opravdu začíná, zvu vás na ochutnávku několika osvědčených houbových jídel.
Plněné bedly
Potřebujeme: větší bedly, šunku, cibuli, česnek, olivový olej, rajčata (nejlépe žlutá cherry), smetanu, sýr goudu, sůl, pepř, bazalku
Postup: Na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a šunku, přilijeme smetanu s prolisovaným česnekem, osolíme, opepříme a přidáme nadrobno nasekanou bazalku. Jakmile smetana trochu zhoustne, přidáme nadrobno nakrájená rajčátka a stáhneme z plotny.
Klobouky z bedel položíme lupeny vzhůru na plech vyložený pečícím papírem. Takto nachystané mističky naplníme připravenou směsí a navrchu posypeme nastrouhanou goudou. Pečeme při 180 °C cca 35 minut. Nakonec ozdobíme snítkou bazalky. Podávat můžeme s vařenými ranými bramborami nebo čerstvým chlebem.
Králík se smetanovou omáčkou a liškami
Potřebujeme: celého králíka nebo králičí stehna, červenou cibuli, jalovec, celý pepř, sůl, lišky, smetanu, máslo
Postup: Na plech nebo pekáč poklademe plátky másla, zasypeme proužky cibule a položíme králíka. Posolíme a přidáme pár kuliček pepře a jalovce. Podlijeme vodou a pečeme na cca 200 °C až králík změkne.
Až je králík upečený, vyjmeme ho z plechu nebo pekáče a výpek zcedíme. V kastrůlku na másle zpěníme lišky a zalijeme výpekem z králíka. Necháme provařit a nakonec zalijeme smetanou a necháme omáčku zhoustnout. Podle chuti přisolíme. Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo širokými nudlemi.
Houbové rizoto
Potřebujeme: kulatozrnnou rýži (400 g), zeleninový vývar (1,5 l), bílé víno (100 ml), šalotku, hříbky, máslo, parmezán, sůl, muškátový oříšek
Postup: Na másle zesklovatíme šalotku. Vsypeme rýži, kterou necháme cca 2 minuty zatáhnout. Přilijeme víno a necháme ho vsáknout do rýže. Poté za stálého míchání vléváme postupně vývar a vždy ho necháme rýží nasáknout. Když je rýže částečně změklá, přidáme na plátky nakrájené mladé hříbky a nastrouhaný parmezán. Dál přiléváme za stálého míchání vývar, až je rýže měkká. Nakonec vmícháme špetku nastrouhaného muškátového oříšku, stáhneme z plotny a pod pokličkou necháme ještě cca 10 minut dojít.
A jak máte houby rádi Vy?
Nejlepší jsou holubinky na másle.
Hodíte mi sem rychlý recept? A které jsou na to nej?
Dobrý večer! Zrovna dusím na pánvi dnešní nečekané úlovky. Šla jsem sesbírat kvetoucí zeměžluč. Tu jsem našla, ale do cesty se mi připletly žampióny, spousta klouzků, 2 opravdu obrovské hřiby koloděje a hřiby červené. Musela jsem vytáhnout velkou pánev.
Skvělé. My byli na chvilku v neděli. Byl z toho jen malý košík mladých hříbků, které jsem dala sušit. Snad se ještě zadaří a přibudou další.
Tak se opravdu zadařilo. V neděli ráno jsme zaskočili na hodinku na kraj lesa a kromě řízků mám i nasušeno tak na tři roky :-O Hodně hnědých hříbků, kovářů a pár kozáků.
Loni skoro nic u nás v lesích nebylo, ale letos se na ně může s kosou. Já mám nejraději smaženici z klouzků, jen na máslo hodit trochu cibule, klouzky a vejce, posolit, opepřit a jsem spokojená.