Trdelník

Autor

Trdelník nemusí patřit jen k občerstvení na adventním trhu, doma si ho můžete upéct kdykoliv. V případě, že jako já vlastníte domácí pekárnu, těsto Vám samo vykyne a Vaše jediná starost, samozřejmě kromě správného odvážení ingrediencí, bude, namotat ho na formičky, které, v případě že je, či jim podobné jako jsou například trubičky na kremrole, nevlastníte, si hravě zvládnete vytvořit během chvilky doma. I když na některých internetových stránkách doporučují těsto na trdelníky namotávat na sklenice obalené v alobalu, mně se tato metoda, z důvodu nerovnoměrně propečeného těsta, neosvědčila.

Potřeby na formičky

  • Asi 7 ks malých, prázdný konzerv (já jsem použila od rajského protlaku)
  • Papír na pečení
  • Nůžky, nebozízek

Prázdné, čisté, na obou stranách otevřené konzervy obalíme do papíru na pečení, přebytečné okraje papíru za rolujeme.

Pomocí nebozezu zhotovíme několik otvorů, to, aby se těsto dobře propeklo ze všech stran.

Ingredience na těsto:

  • 500 g polohrubá mouka
  • 250 ml mléko
  • 3 lžíce cukru
  • 80 g tuku na pečení
  • 2 celá vejce
  • 42 g droždí
  • skořicový cukr na obalení

Všechny suroviny, kromě skořicového cukru, který je třeba na obalení, vložíme do pekárny a zapneme program na kynutá těsta.

Po vykynutí těsta jím v podobě vyválených „pásků“, či chcete-li raději „hadů“, obtáčíme formičky. Poté připravené trdelníky pomažeme olejem a vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme cca 10–15 minut.

Po upečení odstraníme trubičky, a ještě teplé pocukrujeme skořicovým cukrem.

Dobrou chuť.

2 comments

  1. Ahoj, před pár lety jsem zkoušela upéct právě na skleničkách podle receptu od Ládi Hrušky a povedly se. A to pekárnu nevlastním. Věřím, že je to pomoc, ale jde to i bez ní.

Napsat komentář: Mačka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *