V rytmu černého rybízu

Autor

Černý rybíz je další plodinou, kterou najdete téměř na každé zahrádce a dá se z něho vytvořit spousta skvělých a navíc zdravých dobrot. Černý rybíz totiž v sobě obsahuje kromě velkého množství vitamínu C i další tělu prospěšné látky, které pomáhají při cévních onemocněních nebo třeba při nachlazení.

Černorybízové cupcakes

Těsto – suroviny:

  • 220 g másla
  • 260 g třtinového cukru
  • 6 ks vajec
  • 180 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 120 ml mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • Špetka soli
  • Kůra z ½ citronu
  • 1 vanilkový lusk (popř. vanilkové cukry)

Máslo vyšleháme s třtinovým cukrem. Přidáme špetku soli, vejce, mléko a opět šleháme do husté pěny. Postupně zašleháváme polohrubou mouku, hladkou mouku, zrníčka z lusku, citronovou kůru a prášek do pečiva.

Formu naplníme přibližně do poloviny těstem. Troubu si předehřejeme na 180 °C a pečeme cca 15 minut.

Krém – suroviny:

  • 1 vanička měkkého tvarohu
  • 250 g másla
  • 500ml mléka
  • 5 – 7 lžic třtinového cukru
  • 2 pudinkové prášky
  • Mistička omytého černého rybízu

Pudinkové prášky uvaříme v mléce s 5ti lžícemi cukru a necháme za občasného míchání vychladnout na pokojovou teplotu. Máslo vyšleháme spolu s tvarohem. Přidáme rozmixovaný pocukrovaný černý rybíz a vychladlý puding a vyšleháme do hladkého krému. Podle kyselosti rybízu, můžeme ještě přisladit. Dáme krém na chvíli do lednice a, až cupcakes vychladnou, naneseme ho pomocí zdobícího sáčku.

Černorybízová zmrzlina

Suroviny:

  • Miska černého rybízu
  • Cukr dle potřeby
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 vanilkové cukry
  • 250 ml zakysané smetany

Černý rybíz rozmixujeme s cukrem. Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem, pomalu přidáváme zakysanou smetanu a rozmixovaný rybíz. Podle jeho kyselosti, můžeme ještě dosladit. Nandáme do vaničky a necháme zamrazit.

Nedávno jsem si přečetla recept na knedlíky s černým rybízem, až vyzkouším, dám vědět 😉

One comment

  1. Chuť černého rybízu prostě miluju. A naši špačci též. Pokud na mě něco zbude, knedlíky dělám z jednoduchého tvarohového těsta s kopečkem zakysané smetany. Osvědčil se mi i postup babičky, ta dávala půl na půl černý s červeným rybízem a do středu každého knedlíčku položila půl kostky cukru. Potom už nedoslazovala, jen hojně prolila máslem, aby s neslepily a párkrát v míse prohodila. Chodili jsme s bráchou loupit i o půlnoci. Děckám prokládám černý rybíz s našlehaným tvarohem. Nahoře posypu Grankem, přidám sušenku. Taky oblíbená svačinka.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *