Černý rybíz je další plodinou, kterou najdete téměř na každé zahrádce a dá se z něho vytvořit spousta skvělých a navíc zdravých dobrot. Černý rybíz totiž v sobě obsahuje kromě velkého množství vitamínu C i další tělu prospěšné látky, které pomáhají při cévních onemocněních nebo třeba při nachlazení.
Černorybízové cupcakes
Těsto – suroviny:
- 220 g másla
- 260 g třtinového cukru
- 6 ks vajec
- 180 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 120 ml mléka
- 1 prášek do pečiva
- Špetka soli
- Kůra z ½ citronu
- 1 vanilkový lusk (popř. vanilkové cukry)
Máslo vyšleháme s třtinovým cukrem. Přidáme špetku soli, vejce, mléko a opět šleháme do husté pěny. Postupně zašleháváme polohrubou mouku, hladkou mouku, zrníčka z lusku, citronovou kůru a prášek do pečiva.
Formu naplníme přibližně do poloviny těstem. Troubu si předehřejeme na 180 °C a pečeme cca 15 minut.
Krém – suroviny:
- 1 vanička měkkého tvarohu
- 250 g másla
- 500ml mléka
- 5 – 7 lžic třtinového cukru
- 2 pudinkové prášky
- Mistička omytého černého rybízu
Pudinkové prášky uvaříme v mléce s 5ti lžícemi cukru a necháme za občasného míchání vychladnout na pokojovou teplotu. Máslo vyšleháme spolu s tvarohem. Přidáme rozmixovaný pocukrovaný černý rybíz a vychladlý puding a vyšleháme do hladkého krému. Podle kyselosti rybízu, můžeme ještě přisladit. Dáme krém na chvíli do lednice a, až cupcakes vychladnou, naneseme ho pomocí zdobícího sáčku.
Černorybízová zmrzlina
Suroviny:
- Miska černého rybízu
- Cukr dle potřeby
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 vanilkové cukry
- 250 ml zakysané smetany
Černý rybíz rozmixujeme s cukrem. Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem, pomalu přidáváme zakysanou smetanu a rozmixovaný rybíz. Podle jeho kyselosti, můžeme ještě dosladit. Nandáme do vaničky a necháme zamrazit.
Nedávno jsem si přečetla recept na knedlíky s černým rybízem, až vyzkouším, dám vědět 😉
Chuť černého rybízu prostě miluju. A naši špačci též. Pokud na mě něco zbude, knedlíky dělám z jednoduchého tvarohového těsta s kopečkem zakysané smetany. Osvědčil se mi i postup babičky, ta dávala půl na půl černý s červeným rybízem a do středu každého knedlíčku položila půl kostky cukru. Potom už nedoslazovala, jen hojně prolila máslem, aby s neslepily a párkrát v míse prohodila. Chodili jsme s bráchou loupit i o půlnoci. Děckám prokládám černý rybíz s našlehaným tvarohem. Nahoře posypu Grankem, přidám sušenku. Taky oblíbená svačinka.