Jak na muškáty

Autor

V průběhu září, v době, kdy jsou ještě v plném květu na zahradě kany, phloxy a hledíky, můžeme začít připravovat muškáty pro příští období. I přesto, že muškáty na okenních parapetech stále pěkně kvetou, vyplatí se je průběžně řízkovat. Když se některá z rostlinek neuchytí, snadno ji vyměníme za jinou, protože muškáty jsou v tomto období stále při síle.

Připravíme si kelímky od jogurtu, na dně jim uděláme otvor pro odtok zálivky. Kelímky naplníme zeminou (např. zahradní kompost, smíchaný s trochou rašeliny nebo koupená směs pro pěstování muškátů). Mnohdy je nám líto stříhat krásu rozkvetlých květů, a proto ustřihneme vrcholový řízek, na kterém je květ již odkvetlý.

Dle fotografie zastřihneme vrcholové řízky asi jeden centimetr pod kolínkem. Mít na sazenici k zakořenění tzv. kolínko je nutné. Odstraníme případný květ. Z vlastní zkušenosti vím, že používat stimulátor na lepší zakořenění není potřeba. Sazenici zasadíme a prolijeme vodou. Je obvyklé, že po zasazení řízků do zeminy, dojde k tomu, že rostlince žloutnou a vadnou listy. Až se muškát zadaptuje, tyto projevy ustanou.

Takto připravené rostliny můžeme ještě nějaký čas nechat venku, ale zde je dostatečně chráníme před deštěm, větrem, případně před zvířaty. V domácím prostředí řízky přechováváme na světle, nejlépe na parapetu okna v místnosti, v níž je teplota asi osmnáct až dvacet stupňů. Přes zimu je třeba rostliny pravidelně zastřihávat. Je to proto, aby se nevysilovaly růstem a dobře zakořenily.

Na fotografii je vidět sazenice, která je přerostlá. Takový postup je špatný. Sice kvete již v kelímku, ale nemá vytvořený potřebný kořenový systém.

V průběhu zimy zaléváme sazenice zhruba jednou za týden, a to zálivkou v minimálním množství.

Na jaře (konec března, duben) přesadíme rostliny do truhlíků a květináčů. Opět použijeme zahradní kompost, smíchaný třeba s lesní hrabankou nebo koupenou směs pro pěstování muškátů.

Zasazené květiny dostatečně zalíváme a na venkovní stanoviště umístíme po květnových zmrzlících.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *