Podzimní věnec ze slaného těsta

Autor

Letošní podzim přichází nenápadně, a při zhlédnutí teploměru jsem ještě donedávna měla spíše pocit, že se léto vrátilo, než že nastal podzim. Tohle roční období ale i bez teploměru poznáme jeho nádhernou barevností. Jelikož jsem realista, tuším, či spíše vidím, že tato přívětivá tvář počasí nevydrží věčně a tak jsem se rozhodla kousek z té jeho prchavé krásy uchovat v milé podzimní dekoraci.

Potřeby na věnec:
2 šálky hladké mouky
1 šálek soli
¾ šálku vody
Kartonový kruh s otvory podle velikosti věnce
Přírodniny na ozdobu:
Barevné listí (je nutné nasbírat alespoň týden dopředu a nechat vylisovat)
Sušené květy, vhodný je například řebříček, zlatobýl či vratič
Šípky
Jeřabiny
Ořechové skořápky
Kaštany
Žaludy
Zkrátka to, co se komu líbí

Postup:

Nejprve utvoříme slané těsto z mouky, soli a vody. Zpracované těsto vložíme do igelitového sáčku a necháme na chladném místě (ale ne přímo v ledničce) cca 2 hodiny si odpočinou.


Poté můžeme začít s vlastním tvořením. Z těsta vytvoříme věneček, na který klademe přírodniny. Zprvu jsme začali pokládat usušené listy, které ovšem nesmí být příliš blízko u sebe, protože těsto bude tvrdnout vysycháním na vzduchu.

Přidali jsme červené šípky,

a dozdobili řebříčkem.

Nakonec jsme položili na kartonový kruh, který je z důvodu proudění vzduchu na několika (čím více, tím lépe) místech opatřen otvory.

Jelikož těsto bude minimálně čtrnáct dní vysychat, je dobré ho minimálně na tuto dobu umístit na suchém a teplém místě. Cirka po této době je věnec zcela hotov, ale ani tehdy nedoporučuji z vlastní zkušenosti jeho umístění ve vlhku či venku.

Lehké, levné, rychlé…,

Necháte se inspirovat?

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na