Šel zahradník do zahrady…v dubnu

Autor

Duben je měsíc otevřené náruče. Půdu již opustilo ledové sevření a dychtivě přijímá vše, co jí naservírujete. Hroudy hlíny povolily a jsou připraveny pojmout sazeničky a semínka rostlin, které toužíte na svých zahradách mít. Po dni v zahradě si sedněte a pozorujte krásu rozvinutých květů, v kterých pilně bzučí včely. Kochejte se pohledem na ptáky nad hlavou a nadechněte se. Není to krása? Tak voní vše nové.

Trávník

I v dubnu je vhodný čas na zakládání nových trávníků ať už osevem nebo pokládkou drnů. Dosévejte i poškozená místa ve starších trávnících. Nezapomeňte, že už se venku prohání daleko víc ptáků, kteří vám můžou travní semena vyzobat. Nově osetá místa proto chraňte jemnou sítí.

Starší trávníky i nadále provzdušňujte a přihnojujte přírodními hnojivy. Prohlubně a důlky dosypte hlínou a povrch srovnejte opatrným uválcováním. Při boji s plevelem použijte místo herbicidů ruce a vytrvalejší plevele likvidujte vyrýváním. Při sekání snižujte výšku ostří jen v případě, že není moc velké sucho, jinak sekejte raději navysoko, aby se půda tolik nevysušovala.

Okrasné stromy a keře

Vysazujte stálezelené a pnoucí keře, stejně jako vřesy a keře určené k vedení po zdi, ty nezapomeňte stejně jako pnoucí keře vyvázat. Je vhodná doba pro výsadbu azalek a pěnišníků. Pokud vám některý ze starších pěnišníků přerostl na místě, které jste mu určili, přesaďte ho na místo nové. Jak u azalek, tak u pěnišníků jsou kořeny rostlé mělce, takže s přesazováním není problém. Jen nezapomeňte na dodávku dostatečného množství vody v sušších dnech, tu zajistěte i ostatním nově vysazeným rostlinám.

Namnožte si hřížením vřesy a magnolie. Zkontrolujte rostliny, které jste hřížili na podzim či vloni na jaře, pokud již mají hřížence zakořeněné, oddělte je od mateřské rostliny, opatrně je vyjměte a zasaďte na požadované místo. Nenechávejte zakořeněné výhony u mateřské rostliny příliš dlouho, mohl by nastat problém s vyrytím bez poškození kořenů.

Pro ochranu kořenů před vysycháním mulčujte nově vysazené stromky a keře, u starších nastýlku obnovte. Mírně prořežte keře, které již v zimě nebo časně zjara odkvetly. Výhony zlatice po odkvětu seřízněte silněji. Z odkvetlých pěnišníků odstraňte odkvetlá květenství.

Růže

Už můžete zcela bez obav vysadit ven všechny růže, které jste až dosud pěstovali v kontejnerech. Vyvažte všechny nové výhony pnoucích růží. Dokončujte prořezávání růží. Starší keře přihnojte a všechny bohatě namulčujte, u nově vysazených růží použijte jako nastýlku náhražku rašeliny. Růže neokopávejte, mají mělce rostlé kořeny, které byste mohli poškodit. Plevel vytrhávejte ručně. Nezapomeňte v sušších dnech na dostatečnou zálivku.

Květiny

Vysaďte ven pozdně kvetoucí trvalky, mečíky, karafiáty a předpěstované hrachory vonné. Pokud máte pocit, že již nehrozí větší mrazíky, vysazujte listopadky, hlízy jiřin a kaly. Truhlíky osázejte nízkými nebo převislými rostlinami a zakrslými jehličnany. Odstraňujte odkvetlé květy cibulovin. Vyvažte rostliny, které jsou vysoké nebo mají tenký stonek.

Listopadky pohnojte kombinovaným hnojivem. Lilie ošetřete postřikem proti mšicím a plísni šedé. U všech rostlin pěstovaných ve velkých nádobách odeberte několik centimetrů svrchní zeminy a dosypte novou. Kontrolujte, zda se neobjevují mšice a slimáci, abyste mohli ihned zakročit, než vám rostliny zničí.

Zelenina a bylinky

Protrhejte semenáčky vysetých plodin, aby měli ty zůstalé dostatek místa a živin. Vysévat již můžete téměř všechnu zeleninu a bylinky. Choulostivější rostlinky jako je bazalka, rajčata, květák nebo brokolice raději dejte prozatím do skleníku nebo pod sklo. Okopáváním odstraňujte objevující se plevele a vydatně zalévejte, zvlášť během suchých dní. Pokud se objeví květy na rebarboře, okamžitě je odstraňte, aby nebraly rostlině sílu. U mateřídoušky a tymiánu můžete pohřížit plazivé výhony a ihned po zakořenění je oddělte a přesaďte na vybrané místo. Přihrnujte brambory. Při hlášených mrazech je chraňte slámou nebo novinami.

Ovoce

Zkontrolujte úvazy nově vysazených stromů a keřů a sešlápněte kolem nich povytaženou zem. Pokud je delší období sucha, přispějte novým stromům a keřům zálivkou. Vyřežte křížící se větve u višní a třešní. Květy stromů nikdy nestříkejte, pokud jsou plně rozvinuté, znemožníte tím přístup včelám. Postřiky provádějte ve stadiu „myšího ouška“ nebo až po opadání okvětních lístků. Pokud máte jahody pod sklem, za pěkného počasí je hojně větrejte. U nově vysazených jahod vyštípejte květy, aby první rok neplodily.

Skalky a vodní plochy

Skalničky, které jste pěstovali pod sklem, přeneste na jejich stálé stanoviště. Semenáčky, které mají tři až čtyři páry listů, přepíchejte do květináčků s písčitým substrátem. Přerostlé trsy skalniček vyzvedněte, rozdělte a znovu zasaďte. V suchém počasí zalévejte.

Připravte si jezírka k osazení rostlinami a dno a okraje pokryjte zeminou s neutrálním či mírně alkalickým Ph. Ke konci měsíce dno i okraje osaďte rostlinami. Vyzvedněte přerostlé trsy leknínů, rozdělte je a znovu zasaďte. Do osazených košíků s vodními rostlinami přisypte na povrch vrstvu oblázků, která udrží zeminu na svém místě.

Pranostiky na duben

Prší-li na 1. dubna, bývá mokrý máj.
Na svatého Tiburcia (14.4.) má se všechno zelenat.
Když na Vojtěcha (23.4.) prší, nebude ovoce.
Když před Jiřím (24.4.) rosa, to před Michalem (29.9.) mráz.
Na svatého Jiří (24.4.) vylézají hadi a štíři.
Co se před svatým Jiřím (24.4.) zazelená, to se po něm ztratí.
Kolik tepla před Markem (25.4.), tolik zimy po něm.

Průměrné počasí v dubnu

Dlouhodobý teplotní průměr je 8,6°C
Průměrný úhrn srážek představuje 43,7 mm

Náš seriál o roce v zahradě končí. Přeji vám krásné zahrádky a hodně spokojenosti při pohledu na plody vaší práce.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *