Moje kuchařská vášeň

Autor

Od chvíle, kdy jsem se poprvé postavila k plotně, a maminka mě začala učit všechna kouzla, kterými nás očarovala pokaždé, když nám na talíř naservírovala jednu z jejích specialit, bylo mým největším koníčkem vaření. I přes první nezdary od přesolené polévky, nedovařených těstovin nebo naopak rozvařených brambor, ze kterých, jak jsem později zjistila, se dá s trochou kuráže a umu udělat ta nejlepší kaše na světě, spálených palačinek k večeři či nedělních řízků, jsem se postupně prokousala k náročnějším receptům české i světové kuchyně.

Z každé dovolené v zahraničí jsem si kromě nádherných zážitků odvážela také vzpomínky na chutě nových lahodných pokrmů, které jsem mohla ochutnat, a samozřejmě také spoustu nových receptů. Ty jsem po návratu vždy zkoušela tak dlouho, dokud se výsledná chuť nepodobala té, kterou jsem si v cizině zapamatovala.

Nedokážu s klidným svědomím rozhodnout, která ze světových kuchyní je mi nejblíže, na našem stole se pravidelně objevují jak jídla původem italská, řecká, francouzská, světe div se, dokonce také anglická a americká. Nebojím se však při vaření zabrousit také do kuchyní východních. Kromě klasického ruského boršče či pirohů ráda zkouším i vůně orientu a dálného východu. V poslední době si však všímám, že velmi ráda připravuji španělské recepty. Vedle klasické paelly ráda připravuji například studenou zeleninovou polévku gazpacho, která se zejména v letních měsících u nás těší velké oblibě. Jedinou překážkou pro mě až donedávna byla absence kvalitních španělských potravin na našem trhu. Na každém rohu se člověk setká s italskými obchůdky, poměrně snadno se dá sehnat orientální koření všeho druhu, ale o kvalitní španělské suroviny je v našich krajích nouze.

Při hledání nových receptů jsem však nedávno narazila na webové stránky www.spanelskerecepty.cz/spanelske-recepty/typicka-valencijska-paella/, kde se kromě spousty zajímavých a chutných španělských receptů dají sehnat také některé tradiční suroviny této oblasti. A teď už mi nic nebrání plně si užívat přípravu i ochutnávání uvařených dobrot připomínajících naše dovolené u moře.

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na