Dort od srdce

Autor

Blíží se nám Valentýn. Taky vám naskakuje husí kůže po přečtení první věty? Chápu. Mně taky. Ale nevadí. Najděte si jiný důvod. K upečení dortu vám jako důvod postačí třeba vysvědčení dětí, svátek, narozeniny, víkend nebo třeba jahody. Jahody, které právě prodává náš vietnamský obchodník, a pro které jsem si doběhla i já.

Takže ať už je důvod jakýkoli, upečeme si dort. Stylově jsem zvolila formu srdce, ale je to na vás, i klasický kulatý tvar je v pohodě. Díky tomu, že je srdíčko menší, měla jsem dort malinko vyšší a lépe se mi rozkrajoval.Formu tedy máme a ještě něco do ní… Ale před tím předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia.

Připravíme si vajíčka 4x, kakao 45g, cukr krupice 170 g, hladkou mouku 180 g, olej 45g, prášek do pečiva a studenou vodu 3 lžíce. Na těsto. V misce smíchám mouku, cukr, kakao, přidám olej, žloutky, prášek do pečiva a vodu a míchám, míchám a míchám do hladkého těsta, nakonec vmíchám sníh z bílků. Formu jsem vymazala máslem a vysypala moukou. A vlila do ní těsto – stáhněte teplotu na 160 stupňů a pečtě asi 20 minut, že je hotovo jsem vyzkoušela klasicky špejlí.

Po upečení jsem vyndala z trouby, nechala chladnout, poté vyndala z formy a vychladlé srdce jsem rozřízla velkým nožem. Na krém – 2x smetanu na šlehání s obsahem 33 % a tmavou čokoládu 200g. Šlehačku přiveďte v kastrůlku k varu a přidejte k ní čokoládu. Míchejte dokud se čokoláda nerozpustí. Směs nechte zchladnout a pak jí dejte přes noc do lednice!!! Poté vyšlehejte do tuha. Já spěchala a naivně myslela, že zchladnutí a následný pobyt kastrůlku s čoko-šlehačkou na balkoně v zimě stačí a šlehala jsem ještě týž den. Nespěchejte, nestačí…. mně se díky tomu šlehačka neušlehala úplně do tuha.

Spodní část jsem potřela šlehačkou a na to naskládala plátky banánu. (v mém případě lehce neztuhlou, tak se trochu vsákla do korpusu, ale jak se ukázalo, výsledné chuti ani dětem a vlastně ani mě – to nevadilo). Přiklopila jsem krém druhou částí korpusu.

Na ozdobu podle chuti, což u mě byl banán, jahody a cukrové perličky a kytičky a hořkou čokoládovou polevu. Zdobení je na vaší fantazii, moje byla taková: V mikrovlnce jsem si rozpustila podle návodu hořkou polevu v sáčku. Polevou potřela celý dort, do středu dortu položila jahody a rychle, než poleva úplně zatuhla, jsem podél okraje nasázela stříbrné jedlé perličky a kolem jahod položila pár cukrových vloček. Dort jsem odnesla zchladit na balkon a za chvíli jsme už testovali. Chutnalo, i když nebyl díky šlehačce dokonalý 🙂

Tak i vám dobrou chuť a mějte se rádi!

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *