Tajemství koláče spočívá v tom, že jsem vypracovala stejné těsto jaké dělávám na vánoční stříkané rohlíčky – z poloviny namočené do čokolády jsou to ty nejlepší (a navíc jednoduché) rohlíčky co znám. Do tvarohové náplně jsem „propašovala“ strouhanou čokoládu.
Pro přípravu těsta jsem rozpustila 100 g hořké čokolády a uvařila malé množství (jsou potřeba jen 2 lžíce) opravdu silné černé kávy.
Utřela jsem 200 g změklého másla s 60 g moučkového cukru. Do toho jsem zamíchala rozpuštěnou čokoládu, přecezenou černou kávu a 350 g hladké mouky. Těsto jsem uložila ztuhnout do ledničky.
Na náplň jsem ušlehala ze dvou bílků pevný sníh a nastrouhala 50 g hořké čokolády. Umíchala jsem dva tvarohy, (používám v kostce), 2 žloutky a 1 sáček vanilkového pudinkového prášku. Do tvarohové náplně jsem zapracovala hořkou čokoládu a moučkový cukr (cca 100 g nebo jak kdo má rád). Přidala jsem mléko dle potřeby a sníh z bílků.
Na pekáč, pokrytý pečicím papírem, jsem nastrouhala 2/3 těsta, navrstvila tvarohovou náplň, kterou jsem posypala zbytkem těsta.
Koláč jsem pekla v předehřáté troubě na 180 – 190 stupňů do té doby, než byly okraje koláče dohněda.
Ať si na koláči pochutnáte!
Strouhaný dělám. Ale jiný. Zaujaly mbe ty rohlíčky. Uhňácáš těsto a vykrajuješ? Nebo ušouláš??
Používám stařičký strojek, co býval na maso, ale když se mi nechce, tak vyválím těsto a vykrajuju vykrajovátkem.
Vypadá dobře 🙂