Cuketové šílenství

Autor

Je po prázdninách, blíží se konec léta. Podle kalendáře. Ale nízké noční teploty, dokonce i denní, které sotva překročí 20 stupňů Celsia, už připomínají  spíš podzim.

V srpnu, ale ještě i teď, v září, se zahrádkáři zdraví: „Nechceš cuketu?“ Tato zelenina, patřící mezi tykve, byla vyšlechtěna v Itálii. A není tomu tak dávno, kdy se tady v Čechách vůbec nepěstovala. Vlastně jsme ji neznali. A pak najednou byla tu, rychle zdomácněla a je velmi oblíbená, pro její širokou škálu využití. Začátkem sezóny se už nemůžeme dočkat, kdy vyrostou na rostlině první květy. Nejdřív jsou to ty samčí, bez plodu. Pak konečně už se objeví i první samičí květy s náznakem malé cuketky. Už se moc těšíme, až uroste první. Copak si z ní uděláme? Budeme ji grilovat, smažit, dusit, zapékat nebo snad uvaříme zelí?  Nebo karbanátky či placky půl na půl bramborové x cuketové? Ještě ji můžeme postrouhat do buchet. Určitě Vás napadá nějaká další možnost využití. A pak rostou jedna za druhou, sotva je stíháme zpracovávat, a jsou tu další a další. Jestli i Vy máte ještě pár nevyužitých, prozradím Vám své nejoblíbenější recepty.

Omáčka Uncle Bens

  • 8 mrkví na oloupat a nakrájet na kostky. Uvařit předem!

Mezitím, co se mrkev vaří, nakrájíme opět na kostky tuto zeleninu. Vše dáme do velkého hrnce, /asi 10 l/.

  • 1 kg cukety
  • 1 kg papriky
  • 1 kg oloupaných rajčat
  • 0,5 kg cibule

Pak přidat:

  • 1/4 l oleje
  • 6 polévkových lžic sójové omáčky
  • 2 polévkové lžíce Worchestrové omáčky
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 rajský protlak/větší/
  • 1 kečup sladký v plastu 900g
  • 1 kečup ostrý v plastu 900g  / Já dávám 2 sladké/
  • /Kdo má rád ostré, může přidat feferonku./
  • Já přidávám ještě buď mraženou kukuřici – celý balík nebo konzervu ananasu – kousky / ještě je překrojím na menší a šťávu za odměnu vypiju./

Vaříme 20 minut. Pak dáme do sklenic a sterilizujeme 20 minut na 100 stupňů Celsia. Většinou směs vařím večer, a zavařuji až ráno.

Vhodné ke kuřecímu masu, orestovanému na cibulce.

Přílohy: Vařené brambory, hranolky, těstoviny, rýže, noky.

Nelekejte se těch ingrediencí, že je tam tolik zboží. Ve výsledku je to Boží! Stojí za to, připravit si do zásoby. Pak je z toho rychlý oběd. Až budete používat zavařené skleničky, budete si blahořečit, že jste do toho šli. U nás to všem chutná. Už jsme měli místo masa klobáskou i točený salám. Může se nakrájet na kostky a vmíchat do omáčky. I to kuřecí maso přidám do omáčky a zamíchám. Dokonce jsme k této omáčce jedli cuketové karbanátky! /Samozřejmě, že v nich byl mimo jiné i točený salám./

A teď pro změnu něco sladkého na svačinku. Mám dva recepty na buchty.

Bublanina

  • 30 dkg polohrubé mouky
  • 30 dkg cukety nastrouhané
  • 20 dkg cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 1 dcl oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Toto smícháme. Pak přidáme sníh ze 2 bílků. Roztáhneme na hlubší plech a poklademe ovoce. Já dávám půlky švestek, ale může být i jiné ovoce.  Upečeme v troubě na 175 stupňů do růžova.

Buchta se skořicí

  • 3 žloutky
  • 25 dkg cukru
  • 2 dcl oleje
  • 40 dkg cukety nastrouhané
  • 35 dkg polohrubé mouky
  • 1 a 1/2 prášku do pečiva
  • 1 rovná polévková lžíce skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • a nakonec vmícháme sníh ze tří bílků.

Po upečení na 175 stupňů Celsia, nalámu na kostičky čokoládu na vaření (asi 1 a 1/2), pokladu na horkou buchtu a strčím ji na chvilinku do vypnuté trouby. Pak stačí rozetřít stěrkou, a je se skvělou čokoládovou polevou.

A teď něco na topinky nebo pečivo.

  • 500 g cukety
  • 1 paprika
  • 1 cibule + 3 lžíce oleje
  • 5 oloupaných rajčat
  • 4 – 5 stroužků česneku
  • 2 lžíce protlaku
  • Oregano
  • sůl a pepř dle chuti
  • 50 g Nivy

Cibuli nakrájíme a necháme zesklovatět na oleji. Ostatní zeleninu nakrájíme na drobno a přidáme k cibuli. Dusíme 10 minut. Přidáme protlak. Dochutíme kořením. Před koncem dušení rozdrobíme Nivu a necháme rozpustit. Může se nechat tak, nebo pomixovat. Pokud budeme směs zavařovat, Nivu vynecháme, a přidáme až před použitím. (Mi chutná i bez Nivy.)

Tak zkoušejte a přeji všem dobrou chuť!

P.S. Jestli máte nějaký výborný recept s cuketou – sem s ním! Ještě mám 3  velké cukety.

2 comments

  1. Já mám cuketu nejraději jen tak na grilu, jen osolenou a opepřenou, občas jí přidávám i na špízy. Nedávno jsem ale poprvé dělala ratatouille, protože děti milují pohádky od Pixaru a chtěli to ochutnat, stejně jako já.

    Postup:
    V troubě upečeme celé papriky zakápnuté olivovým olejem. Až jsou hotové, jen z nich vydlabeme zrníčka a stáhneme slupku. Na pánvi si necháme zesklovatět cibuli. Papriky i cibuli dáme do mixéru, přidáme loupaná rajčata, prolisovaný česnek, sůl, pepř a čerstvé bylinky (bazalku, tymián). Dá se použít i sušená směs provensálských bylinek. Všechno rozmixujeme na jemnou salsu.

    Hotovou salsu rozetřeme na plech. Nakrájíme na tenké plátky cuketu, rajčata a lilek, které pak střídavě skládáme na salsu. Zakápneme olivovým olejem, přikryjeme alobalem nebo pečicím papírem a pečeme, dokud zelenina nezměkne. Myslím, že to bylo na 180 °C cca 30 minut. Pak nandáme na talíře a ještě přidáme salsu.

    https://www.rodina21.cz/wp-content/uploads/2021/09/rat1.jpg

    Je to výborné francouzské venkovské jídlo, navíc je bez většiny alergenů. Je to lehké a (i když to tak nevypadá) přitom syté jídlo. Trocha salsy mi zbyla a tu jsme použili druhý den na pizzu, takže mezinárodní spolupráce 😀

    https://www.rodina21.cz/wp-content/uploads/2021/09/rat2.png

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *