Dýňový dort

Autor

Pálení čarodějnic je sice již za námi, ale zkusme si udělat jeden velmi chutný čarodkový dortík, který si vychutnáte nejen na čarodějnice nebo Halloween.

Tvarohovo dýňový dort

Přísady:
 300 g dýně
 350 – 400 ml smetany na vaření (15%)
 200 g hladké mouky
 1 lžička kypřicího prášku
 2 lžičky kakaa
 špetka soli
 250 g HERY
 250 g krupicového cukru (může být i hnědý)
 4 vejce
 400 g tvarohu
 2 lžičky skořice
 čokoládová poleva

Nejdříve si v hrnci podusíme dýni se smetanou. Dýni je lepší nastrouhat nahrubo nebo nakrájet na drobné kostičky, aby se rychleji rozvařila.

Za občasného míchání dusíme asi 20 minut. Poté rozmixujeme a necháme vychladnout.

Dále si do misky dáme mouku, kypřicí prášek, kakao, sůl, 100 g HERY, 100 g cukru a 1 vejce, vše důkladně mícháme, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto dáme do vymazané a vysypané dortové formy, pak dáme na chvíli do ledničky.

Rozpustíme si 150 g HERY. Rozpuštěnou HERU, tvaroh, 150 g cukru a skořici šleháme do krémova. Pak pomalu přidáme 3 vejce, opět šleháme. Z dýňového pyré odebereme asi 75 g a dáme stranou na dohotovení. Zbytek pyré přidáme do směsi a zašleháme.
Směs přidáme do dortové formy na těsto.

Dáme péct na 15 minut do trouby předehřáté na 210°C, pak snížíme teplotu na 120°C a pečeme ještě asi 45 minut. Poté troubu vypneme a necháme ještě asi hodinu v troubě.

Po vychladnutí rozetřeme na dort oněch 75 g dýňového pyré, které jsme si předtím dali stranou. Dál můžeme dort různě dozdobit čokoládovou polevou, dáme ztuhnout do lednice alespoň na 2 hodiny.

Chutnější je až následující den (korpus je nasáklý od tvarohu, tudíž je vláčnější).

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *