Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové

Autor

Smetanovu Litomyšl zná bezesporu téměř každý, ale povězte, kdo z vás se může pochlubit tím, že byl v Litomyšli na gastronomických slavnostech Magdaleny Dobromily Rettigové? My se zúčastnili a náležitě si tuhle zajímavou a pestrou akci užili. Letos se gastroslavnosti konaly od pondělí 12.5.2014 do neděle 25.5.2014 a ústředním tématem třetího ročníku byly „rozličné ryby a vodní žoužel“. Gastrofestival se mohl pochlubit dokonce i mezinárodní účastí, ale málo platné, předváděly se zejména místní výrobky a dobroty z české kuchyně.

Nám a ostatním sobotním návštěvníkům festivalu od rána přálo počasí, když sluníčko vykukovalo právě tak akorát a déšť Litomyšl osvěžil zrovinka v poledních hodinách, tedy v době, kdy většina účastníků stejně baštila oběd a po něm šupito zpátky na náměstí, už opět zalité sluncem. A věřte, že bylo na co se dívat a co ochutnávat – stánky hotelových škol a odborných učilišť Pardubického kraje nabízely lákavé cukrovinky, od perníčků přes dortíky až po, starším generacím tolik známé, bonbony fialky. Děti s elánem vyzkoušely svoji zručnost ve školičce vaření, taky při zdobení perníčků a dalšího tvoření. Nádavkem – a proto, aby se mamky neškaredily nad zašpiněným oblečením – předtím obdržely zdarma zástěrku.

Mezi rozličnými vůněmi, které se nesly v sobotu náměstím, vévodila vůně soutěžních kotlíkových gulášů, které byly připravovány na otevřených ohništích. Koho vůně zlákala přijít ochutnat, uviděl, že guláše nevaří jen tak nějací kuchtíci a kuchařinky, ale kulináři v převlecích. U jednoho ohniště se sešla parta hlučných domorodců z Afriky, další guláš s razantností míchal kovboj se sličnou kovbojkou a opodál jste naopak slupnout guláš, uvařený mnichy nebo se přenést časem do doby socialistické dovolené, trávené – včetně maminek v dobových plavkách, otců s nepřehlédnutelnými retrobrýlemi a dětmi v dobových oblečcích na pískovišti – na Rujáně.

Po poctivém pikantním guláši přišla na řadu sladká tečka. Kdo měl zájem, mohl ochutnat z padesáti bábovek, které donesly návštěvnice gastroslavností na soutěžní klání „O nejhezčí, nejchutnější a celkově nejlepší bábovku“. Po patnácté hodině byly vyhlášeny vítězné bábovky a vzápětí následovalo tolik očekávané mlsání. Věřte, všechny amatérské cukrářky předvedly to nejlepší ze svého umění a my chválou nešetřili. Však taky těch chutí, co jsem si užily – představila se nám bábovka mramorová, banánová, ovocná, kokosová a mohla bych pokračovat… Můj laický názor je, že nejčastější byly bábovky s tvarohem, ať už byl tvaroh zamíchán do těsta nebo použit jako náplň do moučníku.

Zdaleka jsem nepsala o všem, co bylo 24.5. na litomyšlském náměstí k vidění ( FOOD CUP Czech Specials 2014), ke slyšení (folková kapela Modrý den) a dokonce i nevidění (Kavárna POTMĚ – Světluška), ale vycházela jsem ze střípků vlastních postřehů.

V pozdním odpoledni patřil náš poslední úsměv panu Rosákovi, moderátorovi hlavního programu, zamávání šikovným „klukům v akci“ Ondrovi Slaninovi a Filipu Sajlerovi a pro všechny zúčastněné: ať se ve zdraví za rok v Litomyšli zase všichni sejdeme!

Úvodní foto: pixabay.com

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na