Gastroslavnosti M. D. Rettigové 2015

Autor

Rok se s rokem sešel a Gastronomické slavnosti v Litomyšli už zase voní – však jsme se na ně dobré dva měsíce předem těšili. Program slavností nabízel od pondělí 11.5. 2015 do neděle 24.5. 2015 samé lákavé akce – od gurmánské pouti po zdobení „Magdalenek“. Nejprve jsme se doma nemohli rozhodnout, zda Litomyšl navštívíme, stejně jako loni, v sobotu a budeme fandit v soutěžním klání ve vaření kotlíkového guláše a té úplně nejlepší svíčkové. Nakonec jsme se nechali zlákat sousedskou husičkou a soutěží o nejlepší bábovku a na gastroslavnosti vyrazili tentokrát v neděli, v poslední den jejich konání. A věřte tomu, že jsme neprohloupili. Než budu psát dál, co jsme všechno viděli a ochutnali, musím připomenout, že ústředním tématem letošního čtvrtého ročníku byly „Zemčata a zelené věci“.

V neděli nám počasí přálo, protože bylo ryze výletní – žádný déšť ani příliš sluníčka. Hned po příchodu na Smetanovo náměstí jsme obdivovali pojízdnou kavárničku – automobil dobré kávy Jihlavanka a stylově oblečené slečny hostesky.

Svou vůní nás vzápětí přilákal i další stánek, ve kterém se nabízely k ochutnání husí játra.

A což teprve, když přišla doba oběda, a my si vychutnali – při přátelském posezení ve velkém stanu – pečené husí stehno s knedlíky nejen houskovými, ale i bramborovými, a se zelím. Po dobrém vydatném obědě na sebe sladká tečka nenechala dlouho čekat.

Vlastně, chvíli jsme přece jen počkat museli, neboť bylo třeba nechat čas porotě, která zodpovědně ochutnávala a hodnotila, hodnotila a znovu ochutnávala padesát jedna soutěžních bábovek, aby spravedlivě vybrala opravdu tři nej.

Soutěžilo se o bábovku nejchutnější, nejkrásnější a ta třetí byla vyhodnocena jako celkově nejlepší bábovka letošních gastroslavností.


Vítězná bábovka

Jedním ze členů poroty a – jak vidíte na fotce – jistě i velkým labužníkem byl člen Třebáňské hudební skupiny TŘEHUSK, která vyhrávala, aby bylo ještě veseleji. Bavil nás také lidový soubor HEBLATA a ni litomyšlský Sbor paní a dívek pozadu nezůstal. Naopak, potěšil svým zpěvem, však důkazem je další foto.

Den se překulil k odpoledni, my si smlsli na bábovce s vaječným koňakem, taky na levandulové, čokoládové a poprvé v životě jsme ochutnali jednu ohromně originální – z rumových pralinek. Nastal čas k odjezdu domů. Přesto, že výlet do Litomyšle se nachýlil ke konci, nijak jsme nesmutnili. Už teď se těšíme na pátý ročník gastroslavností. Bude se konat ve dnech 20.5.2016 – 22.5.2016 s tématem, pro mě tuze tajemným – „Hromový kořen, jinak řečený špargl“.

Ahoj v příštím roce opět v Litomyšli – s bábovkou do soutěže!

Jo, a dočetla jsem se, že ten hromový kořen je CHŘEST.

Úvodní foto: pixabay.com

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na