Dnes je svátek dětí, a protože děti rády mlsají a také proto, že jahod je teď všude kolem spousta, připravila jsem si pro vás pár receptů, kde můžete jahody využít. Potěšíte tím nejen děti, ale i dospělé mlsaly.
Domácí jahodová zmrzlina
Nezabere vám moc času a přitom nadělá spoustu radosti.
Suroviny:
2 tvarohy
Moučkový cukr
Smetana ke šlehání
Mistička omytých jahod
Tvarohy vyšleháme a přilijeme rozmixované jahody s cukrem, ušleháme krém a nakonec vmícháme vyšlehanou smetanu. Dáme ztuhnout do mrazáku. Podávat ji můžete samotnou, se šlehačkou nebo politou čokoládou. V horkých dnech přijde vhod jakkoliv.
Jahodové cupcakes
Krém můžete obměňovat změnou ovoce, které je zrovna v kurzu.
Těsto – suroviny:
220 g másla
260 g třtinového cukru
6 ks vajec
180 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
120 ml mléka
1 prášek do pečiva
Špetka soli
Kůra z ½ citronu
1 vanilkový lusk (popř. vanilkové cukry)
Máslo vyšleháme s třtinovým cukrem. Přidáme špetku soli, vejce, mléko a opět šleháme do husté pěny. Postupně zašleháváme polohrubou mouku, hladkou mouku, zrníčka z lusku, citronovou kůru a prášek do pečiva.
Formu naplníme přibližně do poloviny těstem. Troubu si předehřejeme na 180 °C a pečeme cca 15 minut.
Krém – suroviny:
2 kostky žervé nebo Lučiny
500ml mléka
5 – 7 lžic třtinového cukru
2 pudinkové prášky
Mističku omytých jahod
Pudinkové prášky uvaříme v mléce s 5ti lžícemi cukru a necháme za občasného míchání vychladnout na pokojovou teplotu. Žervé vyšleháme do pěny. Přidáme rozmixované jahody a vychladlý puding a vyšleháme do hladkého krému. Podle kyselosti jahod, můžeme ještě přisladit. Dáme krém na chvíli do lednice a, až cupcakes vychladnou, naneseme ho pomocí zdobícího sáčku.
Míša řezy s jahodami
I tahle klasika chutná ještě lépe, když přidáme jahody.
Těsto – suroviny:
6 vajec
6 polévkových lžic moučkového cukru
2 polévkové lžíce oleje
5 polévkových lžic polohrubé mouky
3 polévkové lžíce kakaa
1 prášek do pečiva
Žloutky utřeme s cukrem a olejem do pěny, přidáme mouku, kakao, prášek do pečiva a sníh z bílků. Vše ušleháme do hladkého těsta.
Plech si vyložíme pečicím papírem a nalijeme těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 15 minut.
Krém – suroviny:
3 tvarohy
½ másla
Moučkový cukr
Vše smícháme a vypracujeme hladký krém. Až těsto vychladne, poklademe ho půlkami omytých a osušených jahod. Na ně pak navrstvíme krém.
Čokoláda – suroviny:
2 čokolády na vaření
Cca 1/3 rostlinného tuku
2 kávové lžičky kakaa
2 kávové lžičky moučkového cukru
Všechny suroviny dáme do hrnce a rozpustíme ve vodní lázni do hladka. Čokoládou polijeme řezy a dáme ztuhnout alespoň na 2 hodiny do lednice.
Přeji dětem i všem ostatním dobrou chuť.
A já po všech těch jahodách a cukru, jsem vděčná za dnešní kuře 🙂
Ćerstvé jahody přidávám do smoothie
U nás mají děti rády ty rozmixované i na lívancích nebo vanilkové zmrzlině.