Když se jede bez: Mezi chleba

Autor

Pamatujete z pohádek a vyprávění prarodičů, jak se maso jedlo jen v neděli? Když se dneska mrknu na běžný denní jídelníček, mám pocit, že tam je od snídaně, přes svačiny a oběd až do večeře. S malými výjimkami. Možná nám chybí inspirace?

Nebo jako by to bez masa snad ani nešlo? Ale jde! A nemyslím furt, ale zařadit do týdenního jídelníčku něco nového, resp. vyřadit občas kus flákoty. Milovníci se masa zříkat nemusí, ale určitě není od věci ochutnat taky něco nového občas. Můžete být překvapeni. Mám kolem sebe milovníky masa, kteří si zamilovali nemasová jídla. A nemasové jídlo se nerovná sladké jídlo, jak to ještě stále se někteří domnívají.

A tak vám v pár dílech přineseme pár inspirací. Nebudou to klasické recepty, už nás trochu znáte. Bude to spíš náhled, pošťouch, inspirace a těšíme se i na tu vaši! Mrkneme se třeba na sóju, tofu, zeleninová jídla, od snídaně po noční mlsání. Dneska jsme teprve na rozjezdu, takže poukážeme na to, že je to vlastně velice jednoduché.

Buď do toastu nebo mezi chlebík strčíte masitou náplň anebo taky ne. Protože je například skvělé dát si „mezi chleby“ něco jiného než řízek. Když chcete zůstat u pocitu á la smažák a vynecháme smažený sýr, tak doporučujeme celer, je to nečekané, je to vynikající. Strávníky to může překvapit, ale věřím, že jistou část i příjemně jako se to povedlo u nás! A pak samozřejmě je skvělá klasická kombinace „mozzarella – rajčata – bazalka„, ale lahodná je i kombinace avokádové pomazánky, rajčat a rukoly nebo polníčku.

Když pak chcete jíst mezi chleby „za tepla“, tak senzační je ugrilovat nebo upéct v troubě zelenou kombinaci cuketa, lilek, paprika. Samozřejmě to nemusí být jen jednobarevná kombinace. Kdo rád barvy (nebo obměnu) ještě můžete přihodit grilovanou cibuli, rajčata, žampiony a… barevnou papriku.

Při návratu zpátky do studena, do svačinova a jednoducha a rychla ještě dodáme takovou kombinaci, že vám to vlastně ani nepřijde „vegetariánské“, ale zcela běžné, jen je zajímavé si uvědomit, jak často a možná ze zvyku do svačiny strčíme šunku nebo salám. Přitom občas stačí sýr, ledový salát (či jiný) na máslo, margarín či jinou pomazánku. Chutná dobrota. A přitom taková drobnost, žejo?

Co dáváte „mezi chleby“ vy? Je to někdy i bezmasá nesladká varianta? Nebo už jsme si na ten rohlík se šunkou zvykli až moc? 🙂

Dobrou chuť a pevné zdraví všem! 

3 comments

  1. Mezi chleba? A ještě BEZ?
    Jsem včilek marod. První jídlo byl banán, druhé bylo banán s rozetřeným česnekem a třetím jídlem bylo česnekové máslo , s trochou medu, mezi tousťákem.
    Kdo nezkusil, o hodně přichází

  2. Tenhle seriál teď budu bedlivě sledovat, protože jsme také najeli na více bezmasých jídel. Tak bude alespoň inspirace.
    Mmch, u nás je oblíbená vajíčková pomazánka doplněná okurkou nebo ledovým salátem. Vůbec pomazánky máme moc rádi a mají milion variant.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *