Nejen silvestrovské pohoštění

Autor

Blížící se Silvestr dává tušit, že nejedna hospodyňka či hospodýněk bude mít opět kalup u kuchyňské linky. Chcete své hosty či blízké překvapit něčím netradičním nebo vás prostě už klasické chlebíčky či jednohubky nudí? Připravila jsem pro vás malou inspiraci na nejen silvestrovské pohoštění.

Pomazánky

Nemusíte jimi jen mazat chlebíčky. Báječně se dají využít třeba na níže zmiňované kanapky nebo jimi můžete naplnit bílkové či rajčatové „mističky“.

Pikantní česneková pomazánka

Suroviny: 150 g tvrdého sýra (nejlépe gouda), 2 lžíce měkkého tvarohu, 5 lžic tatarky (může být i bílý jogurt), 5 stroužků česneku, sůl, pepř
Příprava: Česnek oloupeme a prolisujeme do misky, přidáme najemno nastrouhaný sýr, tvaroh, tatarku či jogurt a vymícháme. Nakonec dle chuti přisolíme a opepříme.

Vajíčková pomazánka

Suroviny: 8 natvrdo uvařených vajec, 50 g sýru gouda, 50 g másla, 3 – 4 lžíce majonézy, 1 malou cibulku, sůl, pepř
Příprava: Celá vejce nastrouháme, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, najemno nastrouhaný sýr a máslo a utřeme do pěny. Přidáme majonézu a vymícháme. Podle chuti osolíme a opepříme.

Celerová pomazánka s uzeným masem

Suroviny: 200 g uzeného masa, 50 g syrového celeru, 50 g majonézy, sůl, špetka cukru, citronová šťáva
Příprava: Majonézu ochutíme solí, citronovou šťávou a cukrem. Vmícháme do ní jemně umleté uzené maso a drobně nastrouhaný celer.

Pomazánka z nivy

Suroviny: 200 g nivy, 100 g měkkého tvarohu, 200 g másla, 8 natvrdo uvařených vajec, 1 lžičku mleté sladké papriky
Příprava: Máslo s paprikou utřeme do pěny. Přidáme tvaroh, nastrouhané žloutky a nastrouhanou nivu. Dobře promícháme. Protože niva je dost slaná, už nesolím, ale záleží na chuti každého. Pomazánku dáme do zdobítka a naplníme jí zbylé půlky bílků. Ozdobit můžeme pórkem nebo cherry rajčátky.

Lososová pěna

Suroviny: 250 g mascarpone, 130 g uzeného lososa, šťáva z jednoho citronu, sůl, pepř
Příprava: Mascarpone spolu s lososem a citronovou šťávou vyšleháme do pěny. Podle chuti osolíme a opepříme. Je výborná na kanapky, na které jí nandáváme zdobičkou.

Kanapky

Kanapky si získávají čím dál větší oblibu. Jedná se o obdobu našich jednohubek, ale jsou bez párátek. Jejich základ bývá nejčastěji z bílého či tmavého chleba bez kůrky, z něhož vykrajujete kolečka či čtverečky přibližně ve velikosti jednohubek. Základ ale nemusí být jen z pečiva, ale třeba i z lososa, plátku okurky nebo kousku řapíkatého celeru. Záleží zcela na vaší fantazii a chutích. Pěny a pomazánky na ně dávejte zdobičkou a při jejich servírování nezapomeňte na ubrousky 😉

Lososové
Na čtvereček tmavého sýra dejte vyšlehané mascarpone s nasekanou pažitkou a tenký plátek uzeného lososa.

Sýrové
Na základ z bílého chleba dáme kousek sýra, například goudu, přidejte pomazánku z nivy a dozdobte tenkým plátkem hrušky.

Celerové
Na kousek řapíkatého celeru dejte celerovou pomazánku a dozdobte půlkou cherry rajčátka.

Parmské
Na základ z tmavého chleba naneste jemně vyšlehané mascarpone a zavinutý kousek parmské šunky. Dozdobte tenkým plátkem salátové okurky.

Klobásové
Na základ z tmavého chleba dejte kolečko pikantní paprikové klobásy, pomazánku z česneku a dozdobte kyselou okurkou.

Hroznové
Na základ z bílého chleba dejte pomazánku z nivy a dozdobte kuličkou hroznového vína a čtvrtkou vlašského ořechu.

Vajíčkové
Na základ z bílého chleba dejte vajíčkovou pomazánku a dozdobte cherry rajčátkem.

Listové těsto

Také z listového těsta se dá připravit výborné slané pohoštění.

Párky v županu

Suroviny: listové těsto, dobré párky, 1 vejce, něco na posypání (mák, sezamové semínko, kmín, strouhaný sýr, mletá paprika…), hladká mouka na vál
Příprava: Těsto rozválíme na tloušťku asi 2-3 mm a podle pravítka nakrájíme rádýlkem na dlouhé asi 3 cm široké proužky. Každý párek omotáme spirálovitě jedním proužkem a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme čímkoliv co máme rádi. Ve vyhřáté troubě upečeme do zlatava. 500 gramové balení těsta vystačí asi na 15 vídeňských párků.

Listoví šnečci

Suroviny: 1 balíček listového těsta, 200g anglické slaniny, 200g tvrdého sýra, 1 vejce na potření,koření a semínka na posypání
Příprava: Těsto rozdělíme na poloviny.Každou rozválíme na obdélník.Poklademe plátky slaniny a sýra a pevně svineme do rolády.Syrovou roládu krájíme na kolečka a klademe na plech.Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kořením (kmín, mletá paprika, bazalka…) a semínky (slunečnice, sezam,…).

Závin s moravským uzeným

Suroviny: listové těsto, 200 ml kysané smetany, 250 g moravského uzeného, 250 g nastrouhaného sýra gouda, 3 stroužky česneku, strouhanka, vejce
Příprava: Těsto rozválíme jako na štrúdl. Z kysané smetany, sýra a česneku si rozmícháme směs, kterou těsto potřeme, zaprášíme strouhankou a naskládáme plátky masa, a opět potřeme sýrovou směsí, lehce posypeme strouhankou a tak stále na střídačku. Až sýr i maso spotřebujeme, zavineme, přendáme na plech, potřeme vejcem a pečeme jako klasický závin.

Špenátové rolky

Suroviny: listové těsto, listový špenát, 200 ml kysané smetany, 200 g tvrdého sýra, bazalka, dušená šunka, parmezán, vejce
Příprava: Těsto rozválíme a nakrájíme na čtverce o rozměrech plátků šunky. Nastrouhaný sýr rozmícháme v kysané smetaně spolu s bazalkou, můžete dle chuti přisolit a touto směsí těsto potřeme. Po celé ploše na to poklademe nasekaný listový špenát a nakonec šunku, kterou opět potřeme směsí kysané smetany a sýra. Zavineme do malých rolek, které klademe na pečicí papír, potřeme vejcem a lehce posypeme parmezánem

Dobrou chuť a šťastný nový rok!

Foto: pixabay.com

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na