Oli versus šťovík

Autor

Jednou za čas se scházíme s kamarádkami na kafe, pokec, babinec. Každá z nás tomu říká jinak. Smyslem těchto oduševnělých setkání je odpoutat se na tři dopolední hodiny od pokakaných plenek, žákovských knížek našich ratolestí, sporáku i myčky. Probereme situaci na politické scéně, kterou vždycky zhodnotíme záporně a dušujeme se, že už konečně začneme pořádně šetřit, protože bude hůř. Toto rozhodnutí oslavíme jednou šlehačkovou rakvičkou v počtu kusů tři. To jsme odkoukaly od našich drahých poloviček. Chlapi si každý pátek zajdou do místní hospůdky na jedno, ale vypijí ty piva tři.

Dnes jsme udělaly výjimku. Sejdeme se u Oly, pozvala nás na lehký letní experimentální oběd. Z její SMS jsem vyrozuměla, že svá dvojčata poslala do školy v přírodě a teď se kouše doma nudou takovým způsobem, že se rozhodla vyvařovat pro své kamarádky. Podivily jsme se tomu, to je pravda. Olga nepatří zrovna k obdivovatelkám Magdaleny Dobromily, vaří nerada a občas oběd pro svá dvojčata odflákne konzervou. Svůj nedobrý pocit potom smývá omluvami, že vybírá ty nejkvalitnější konzervy, jaké náš trh nabízí. Tak tahle ženská nás dnes pozvala na oběd.

Vyzbrojena dárkovou taštičkou a velkým deštníkem jsem se vydala kolem jedenácté hodiny vstříc novým gurmánským zážitkům. Lilo jako z konve, navíc foukal silný vítr. Promočené na kůži jsme se v plném počtu sešli u Olininých dveří. Zatímco jsme si půjčeným fénem sušily vlasy a nohavice, Olga servírovala první chod. Byla jí šťovíková polévka na zahřátí. Tady nás přepadla myšlenka, že kamarádka schválně seslala všechny ty hromy a blesky jenom proto, abychom se potom mohly rozehřát u její netradiční polévky.

Chuť byla zajímavě nakyslá, jen jedno procento z nás ji označilo za zkyslou. Navíc kamarádka Daniela odhalila přítomnost polévkového koření. Je velkou bojovnicí za zdravou kuchyni a s tímto faktem se velmi těžce srovnávala. Po zbytek oběda potom sledovala, zda nebude mít vedlejší účinky v podobě křečí nebo alergie. Olga ji ale ubezpečila, že podle nezávislých výzkumů amerického úřadu pro bezpečnost potravin je množství glutamátu sodného v její polévce přípustné a nemělo by tedy žádné zdravotní komplikace způsobit.

S chutí jsme si daly i chod druhý. Jakási zapečená rajčátka s čepičkou ze strouhanky. Opět jsme chvíli váhaly, bylo tu podezření, že Ola zapomněla koupit tvrdý sýr nebo mleté maso a tak použila to, co doma zbylo po původních majitelích jejího bytu. Vyvedla nás však z omylu, tento recept je dědictvím po Vlastu Burianovi a sedla z něho na zadek i Anny Ondráková. Bylo to zvláštní, rajčata se strouhanou houskou ještě žádná z nás neokusila, tak proč ne.

Na závěr se podával salát na salátu. Byl chuťově zajímavý a ze všech chodů nejlepší. Polednem se den překulil do své druhé půle a my se chystaly domů, abychom vysvobodily babičky a tatínky ze spárů našich dětí. Bylo to fajn, odpočinuly jsme si a pokud by některá z vás chtěla prožít stejně intenzivní gurmánský zážitek jako u Olgy, nabízím její recepty k vyzkoušení.

ŠŤOVÍKOVÁ POLÉVKA

Potřebovat budeme – brambory, cibuli, máslo, hrst šťovíkových lístků, sůl, půl kostky bujónu a trochu mléka na zjemnění

Na másle osmahneme najemno nakrájenou cibuli, přidáme oloupané na malé kostičky nakrájené brambory, zalijeme vodou, přidáme polévkové koření a dosolíme. Přidáme omyté listy šťovíku a vaříme asi půl hodiny. Potom polévku rozšleháme metlou nebo rozmixujeme a podle potřeby zředíme horkým mlékem.

RAJČATA PO SELSKÉM ZPŮSOBU

Potřebovat budeme – rajčata, 3 lžíce oleje na vymazání pekáčku, sůl, pepř, sekanou zelenou petržel, 5 stroužků česneku, 1 velkou lžíci čerstvé strouhanky a čtvrtku másla.

Středně velká rajčata přepůlíme a řezem nahoru položíme na pekáček vymazaný třemi lžícemi oleje. Rajčátka osolíme, opepříme. Potom je asi na 20 minut necháme zapéct v troubě. Mezitím si na jiné pánvi rozpustíme čtvrtku másla, opražíme na něm strouhanku, sekanou petrželku a utřený česnek. Lehce osmahnutou směs navršíme na rajčata.

SALÁT NA SALÁTU

Tenké plátky ananasu, překrojené bobule bílých hroznů, nastrouhané jedno jablko a jedna mrkev, sekaná ořechová jádra a troška citronové šťávy se promíchají v míse. Potom vyšleháme šlehačku, kterou nepatrně přisolíme a všechny ingredience s ní spojíme. Salát se podává na listech hlávkového salátu.

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na