Zbytky a přebytky. Čas od času se s nimi mnozí z nás setkávají. Stejně tak jak onehdy já, když na mně ve spíži rezignovaně zamrkala poslední sklenice s domácím hruškovým kompotem, zašustil sáček, ukrývající polovinu prášku do perníku a z ledničky na mně blýskla staniolem opuštěná kostka tvarohu.
A byl to právě tvaroh, který mi posloužil na přípravu koleček se zeleninou.
Z kostky tvarohu (250 g) mi vyšlo 13 koleček o průměru 7cm. Tvaroh jsme umíchala s jedním vajíčkem, osmi vrchovatými lžícemi strouhanky, pro barevnost a taky pro zdraví jsem přidala na drobné kostičky nakrájenou červenou papriku, dva velké utřené stroužky česneku, dvě lžíce pažitky (lze použít petrželku apod.). Směs jsem osolila, přidala pepř a mletou papriku.
Mezi dvěma mikrotenovými foliemi jsem vyválela placku, vykrájela kolečka. Ta jsem obalila ve strouhance. Opekla jsem je po obou stranách na pánvi v oleji na středním stupni. Snědli jsme je hned po upečení.
A taky mě napadlo připravit perníkovou bábovku s kompotovanými hruškami. Co vám mám povídat, byla vláčná a křehká.
Na ni jsem použila menší bábovkovou formu (asi něco přes 1 litr). 150 g kompotovaných hrušek jsem pokrájela. Smíchala jsem 40 g nasekaných vlašských ořechů (ty byly pozůstatkem z pečení vánočního cukroví), 100 g polohrubé mouky, polovinu sáčku prášku do perníku s jednou lžící kakaa. Vyšlehala jsem 2 žloutky s 80 g krupicového cukru a jednou lžící horké vody. Do žloutkové hmoty jsem zašlehala 125 g změklého másla, 3 lžíce rumu a přidala pokrájené hrušky, pak jsem do toho opatrně zamíchala sypké suroviny. Nakonec jsem lehce vmíchala pevný sníh z bílků.
Pekla jsem v předehřáté horkovzdušné troubě na 170 stupňů asi 45 minut. Po vychladnutí jsem bábovku polila čokoládovou polevou.
Příště zkusím místo kompotu, který stejně už doma nemám, použít hrušky, jen přidám víc cukru, než u ovoce kompotovaného.
Pokud některý z mých receptů vyzkoušíte, přeju vám, ať se povede a chutná.