Nevím, jak vy, ale já považuji za nejjednodušší bábovku olejovou. Vzniká rychle smícháním mouky, cukru, vajec, oleje, prášku do pečiva. Mramorování jistí kakao, rozmíchané ve větší kapce rumu. V předehřáté troubě se upeče zhruba za půlhodinku a úspěch je zaručen.
Nicméně, u nás na piedestalu stávala nějaký čas bábovka šlehačková a já se tomu radovala. Kromě toho, že byla taky rychle hotová a ušetřila mi čas, jevila se o Velikonocích sázkou na jistotu – beránek ze šlehačkového těsta se vždycky vyklopil z formy tak, že mu nechyběly uši ani čumáček. Ovšem po nějakém čase si šlehačková doma vykoledovala kritiku a pomalu se začala zajídat – prý je moc suchá, fádní a nudná. Ach jo.
Nezbylo mi, než se vydat cestou kompromisu. Šlehačkovou bábovku jsem ošidila o jedno vajíčko a nahradila jej asi (tak nějak „bajvočko“, protože ani vajíčka nejsou stejně velká) 75 ml slunečnicového oleje. Tím jsem zajistila těstu vláčnost. Pro změnu chuti jsem upustila od kakaa a tím pádem od mramorování. Část mouky jsem vyměnila za kokos a přidala kávu.
Díky úpravám a změnám jsem vytvořila recept na smetanovo-kávovou bábovku:
Smíchala jsem 200 g polohrubé mouky, polovinu sáčku prášku do pečiva a 50 g strouhaného kokosu.
Ze dvou bílků a špetky soli jsem ušlehala pevný sníh.
Jednu vrchovatou kávovou lžičku rozpustné kávy jsem zalila cca 5 polévkovými lžícemi vody a promíchala.
Ušlehala jsem do pěny 2 žloutky, 2 polévkové lžíce horké kávy se 150 g krupicového cukru. Do toho jsem lehce zašlehala 100 ml smetany ke šlehání a jednu polévkovou lžíci rumu.
Smíchala jsem sypké suroviny se zbytkem kávy a smetany ke šlehání a přimíchala žloutkovou pěnu. Nakonec jsem lehce vmíchala sníh.
Pekla jsem v předehřáté troubě na 160 stupňů po dobu 50 minut.
Inovace má úspěch. Bábovka prý není suchá, fádní ani nenudí. Tak tedy hurá!