Poveď se mi, bábovičko

Autor

Nevím, jak vy, ale já považuji za nejjednodušší bábovku olejovou. Vzniká rychle smícháním mouky, cukru, vajec, oleje, prášku do pečiva. Mramorování jistí kakao, rozmíchané ve větší kapce rumu. V předehřáté troubě se upeče zhruba za půlhodinku a úspěch je zaručen.

Nicméně, u nás na piedestalu stávala nějaký čas bábovka šlehačková a já se tomu radovala. Kromě toho, že byla taky rychle hotová a ušetřila mi čas, jevila se o Velikonocích sázkou na jistotu – beránek ze šlehačkového těsta se vždycky vyklopil z formy tak, že mu nechyběly uši ani čumáček. Ovšem po nějakém čase si šlehačková doma vykoledovala kritiku a pomalu se začala zajídat – prý je moc suchá, fádní a nudná. Ach jo.

Nezbylo mi, než se vydat cestou kompromisu. Šlehačkovou bábovku jsem ošidila o jedno vajíčko a nahradila jej asi (tak nějak „bajvočko“, protože ani vajíčka nejsou stejně velká) 75 ml slunečnicového oleje. Tím jsem zajistila těstu vláčnost. Pro změnu chuti jsem upustila od kakaa a tím pádem od mramorování. Část mouky jsem vyměnila za kokos a přidala kávu.

Díky úpravám a změnám jsem vytvořila recept na smetanovo-kávovou bábovku:

Smíchala jsem 200 g polohrubé mouky, polovinu sáčku prášku do pečiva a 50 g strouhaného kokosu.

Ze dvou bílků a špetky soli jsem ušlehala pevný sníh.

Jednu vrchovatou kávovou lžičku rozpustné kávy jsem zalila cca 5 polévkovými lžícemi vody a promíchala.

Ušlehala jsem do pěny 2 žloutky, 2 polévkové lžíce horké kávy se 150 g krupicového cukru. Do toho jsem lehce zašlehala 100 ml smetany ke šlehání a jednu polévkovou lžíci rumu.

Smíchala jsem sypké suroviny se zbytkem kávy a smetany ke šlehání a přimíchala žloutkovou pěnu. Nakonec jsem lehce vmíchala sníh.

Pekla jsem v předehřáté troubě na 160 stupňů po dobu 50 minut.

Inovace má úspěch. Bábovka prý není suchá, fádní ani nenudí. Tak tedy hurá!

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *