Nastává sezóna rebarbory. Skvělé a nenáročné rostliny, která si najde místo na každé zahradě. Pokud jste stejně jako já jejím milovníkem, pojďte si z ní upéct něco dobrého.
Ingredience:
• 100 g pšeničná celozrnná hladká Pernerka
• 6 žloutků
• 90 g moučkového cukru
• 6 bílků
• 2 g soli
• 100 g krupicového cukru
• 45 g vanilkového pudinkového prášku
• nastrouhanou kůru z ½ citronu
• krupicový cukr na vysypání formy
• 20 g másla
• 300 g rebarbory
Postup:
1. Formu, 24 cm v průměru, důkladně vymažeme máslem a vysypeme krupicovým cukrem (100 g).
2. Omytou rebarboru (je-li třeba oloupanou) nakrájíme na symetrické kousky, ze kterých po dně formy vytvoříme mozaiku.
3. Bílky vyšleháme s cukrem a solí do pevného sněhu. Žloutky vyšleháme s 90 g moučkového cukru a kůrou.
4. Do žloutkové pěny prosejeme vanilkový pudink, lehce promícháme. Přidáme ⅓ sněhu, prosejeme mouku a opět promícháme.
5. Pak přidáme druhou třetinu sněhu a promícháme. Nakonec přidáme poslední třetinu a promícháme.
6. Vzniklé těsto nalijeme na vyskládanou rebatboru nalijeme hmotu a dáme péct do rozpálené trouby na 180 °C asi 30 minut.
TIP: Pšeničnou celozrnnou hladkou Pernerku lze vyměnit za žitnou celozrnnou hladkou Pernerku. Také je můžete smíchat v poměru 50:50.