Úspěch smetanovo-kávové bábovky na domácím hřišti mě nakopl k inovaci našeho oblíbeného moučníku – vln se skořicí. Tentokrát jsem nepoužila rozpustnou kávu, ale vsadila kartu na espresso.
Vyšlehala jsem 3 vajíčka a 200 g krystalového cukru (lze použít cukr krupici) do pěny. Postupně jsem zašlehala 1,5 dcl slunečnicového oleje a 50 ml espressa. Smíchala jsem 200 g polohrubé mouky s BIO práškem do pečiva. Mouku jsem vmíchala do vaječné pěny.
Začala jsem vyhřívat troubu na 250 stupňů.
Následně jsem si připravila kávový pudink tak, že jsem 100 ml espressa doplnila mlékem do jednoho litru. Přidala jsem pět rovných lžic krystalového cukru a 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku. Běžným způsobem jsem uvařila pudink.
Na olejem vymazaný pekáč (plech s vyšším okrajem) o velikosti 30cm x 40cm jsem nalila těsto, na ně horký pudink.
Teplotu v troubě jsem snížila na 200 stupňů a dala moučník péci. Když byl po 20 minutách upečený, hned jsem ho potřela dvěma kelímky zakysané smetany a posypala krystalovým cukrem, smíchaným se skořicí.
Tady jsem zvažovala, zda nemám vlny posypat strouhanou čokoládou, ale nakonec jsem se rozhodla pro klasické sypání, protože káva se skořicí spolu dobře ladí.
Zakysané smetany je možné použít 3 kelímky, jak bývá běžně v receptech uvedeno, ale nám přišlo, že by to bylo až příliš kyselé a tudíž nehodící se ke kávové chuti.
Naopak, pokud by někomu připadaly vlny moc kávové, je možné snížit množství espressa. Každopádně přeji dobré chutnání.