Tak jsme začaly péct…

Autor

Stejně jako každý rok, i letos se už dlouho začínám těšit na to, až začneme s mamkou péct a zdobit vánoční cukroví. Pro někoho začíná vánoční čas první adventní nedělí, pro mě dnem, kdy začínáme péct….a ten právě nastal. Už asi 14 dní předem jsem si nachystala to, co mě u pečení nejvíc zdržuje, tedy pomlet ořechy, dortové oplatky, arašídy, mandle atd…. Bylo nutné opatřit tyto ingredience cedulkou, která směřovala k mé mladší sestře a mému otčímovi. Jakékoli těsto, kousky ořechů, odkrojky a všechno, co se poláme, neustále ujídají. Nebýt cedulky, zřejmě bych to všechno chystala znovu a to by mě fakt nebavilo. Cedulka tedy byla nezbytnost!

Ráno přišla mamka z noční a šla se nasnídat. Myslela jsem, že zaleze do peřin a bude dospávat to, co v noci zameškala. Jaké bylo mé překvapení, když vytáhla vál, kuchyňskou váhu, pustila rádio, uvařila si ranní kafíčko a řekla:“Tak co, jdem na to?“ Já byla tak ráda, konečně je to tu!

Nejdříve jsme prolistovaly každá svůj sešit s recepty, vytřídili, co kdo jí a nejí, a pustily jsme se s chutí do toho. Zatím jen to suché cukroví, které dlouho vydrží, na zdobení a plnění krémem je ještě dost času. Já si vzala na starost jako každý rok linecké cukroví. Dělám raději menší, protože je to na talíři úhlednější a je i chutnější. Každý rok slepuji linecké jen marmeládou, protože krém u nás moc „nefrčí“. Letos mamka přišla s vychytávkou, kterou vyšťárala někde na internetu. Prý upustíme od klasiky – tedy slepit marmeládou a pocukrovat (což je nejrychlejší), a uděláme to tak nějak napůl. Polovinu každého kousku jsme pocukrovaly a druhou dozdobily čokoládovou polevou. Je fakt, že to trvalo o něco déle, ale musím uznat, že nápad to byl skvělý, moc se mi to líbí. Tak snad bude tohle linecké všem chutnat.

Zatímco já lepila linecké, mamka se po kafíčku pustila do nějaké novinky – arašídového cukroví. Je to opět recept z internetu, takže zatím netušíme, zda se osvědčí. Mamka si nachystala cár papíru, kde měla naškrabaný recept a pustila se do toho. Začala odvažovat všechny suroviny a dávala je postupně do misky, jako poslední měla jít nejlepší ingredience ze všech, a sice 100 g pomletých arašídů. Hleděla jsem si svého, takže jsem po ní nekoukala. Najednou křikla: “Proboha!!“, a opřela se hlavou o ledničku. Zeptala jsem se jí, co se stalo a ona, že tam místo arašídů dala vlašské ořechy. Už to bylo smíchané s cukrem, vejcem, moukou a vším ostatním. Oddělit to tedy nešlo. Tak těsto zpracovala, dala do lednice a pak ji napadlo, natlačit těsto do formiček na ořechy, prý to snad půjde vyklopit. Přece to nevyhodí. K našemu překvapení je tohle těsto ještě lepší, než to, které na ořechy používáme vždycky. Vůbec se nedrobí, a z formičky v podstatě samo vypadne, takže paráda. Nechtěně jsme tedy ten den měly další druh cukroví. No a pak se konečně pustila do toho arašídového těsta. Stála jsem u ní, a kontrolovala podle papíru, jestli je tam všechno tak, jak má být. Pro jistotu jsme začaly pomletými arašídy, aby to zas nepopletla. Důkladně zpracovala těsto a pustila se do plnění formiček. Měly jsme trochu obavy, protože tyhle formičky byly nové a netušily jsme, zda se to nebude lepit. Jakmile jsme plech vložily do trouby, kuchyní se linula neskutečná vůně arašídů. Tohle těsto je naprosto famózní. Ani jedem kousek se nepřilepil ani nezlomil, krásně se s těstem pracuje. Pak už stačilo jen pocákat čokoládou a pocukrovat.

No a jako poslední ten den, jsme ještě stihly upéct rohlíčky z pomletých dortových oplatků, které se později budou plnit kávovým krémem a opět se pocákají čokoládou. Tohle těsto je z půl kila mouky, takže je ho opravdu hodně, ale to nevadí, protože po tomto cukroví se jen zapráší. Ač se to nezdá, byla to zábava skoro na celý den. Navečer už jsme si obě protahovaly záda a shodly se na tom, že cukrářky by z nás být nemohly. Uklidily jsme nepořádek v kuchyni a už teď se těšíme na zítra. Zítra budeme pokračovat perníčky, tak uvidíme, jak se letos podaří….Už teď to tu voní vánocemi – ořechy, vanilka….miluju tohle předvánoční běsnění v kuchyni.

A jaké cukroví nikdy nesmí chybět u vás?

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na