Vynikající strouhaný koláč

Autor

Tento koláč miluju a ještě než stačí vychladnout, už se cpu, až mám boule za ušima.

Na těsto: 600 g hladké mouky, 210 g cukru krupice, 370 g másla nebo 350 g Hery, 2 žloutky, 5 lžic mléka, 4 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva.

Tvarohová nádivka: 500 g tvarohu z vaničky, 65 g cukru – může být moučkový nebo krystal, 3 lžíce povoleného másla, sníh z bílků, 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink.

V míse zpracujeme mouku, máslo, vejce, kakao a cukr na těsto, které rozdělíme na dva díly a uválíme z nich koule. Minimálně na hodinu je dáme do lednice či mrazáku ztuhnout, jinak to nepůjde strouhat. Ale klidně je zde necháme na zítra.

Hned si připravíme náplň. Z mléka, cukru a pudinku uvaříme hustý krém a necháme ho mírně zchladnout. Potom do něj dáme máslo, tvaroh, cukr a smícháme. Opatrně sem zamícháme  ušlehaný sníh z bílků a krém případně dosladíme. Náplň můžeme míchat vařečkou, metličkou, nebo šlehačem.

První díl těsta vyndáme z lednice a nahrubo ho nastrouháme na vymazaný a vysypaný plech, nebo plech vyložený pečicím papírem. Když těsto nejde strouhat, normálně ho trhám na kousky a dávám na plech vedle sebe. Lze také první díl rozválet na plech, ale strouhané je to lepší.

Potřeme tvarohovou nádivkou.

Nahoru nastrouháme druhý díl těsta. Zde ho musíme nastrouhat, či natrhat, nedá se vyválet, protože by to nebyl strouhaný koláč!

Pečeme při 180°C  30-40 minut, podle toho, jak nám peče trouba.

Zbytek koláče dáme do ledničky a před podáváním ho vyndáme do tepla, aby nebyl tak studený.

Já si vyndaný koláč dám na chvíli ohřát na kontaktní gril a je i druhý den jako vytažený z trouby.

One comment

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *