Zelená bašta na Zelený čtvrtek

Autor

Co si dnes dáte dobrého? Přicházíme se zelenou inspirací ze světa i od domácí šéfkuchařky, která ač je čerstvý teenager, tak ve vaření není žádný zelenáč!

Provedeme Vás celým dnem. A věřím, že inspirace to nemusí být jen pro dnešní den, ale i pro jiný den.

Snídaně: Krekr s avokádovou pomazánkou
Můžeme použít normální pečivo, ale také topinku nebo nějaký chutný „suchar“, „krekr“ apod. Na pomazánku použijeme zralé avokádo. Napůl jej rozkrojíme, vyndáme pecku a vydlabeme vnitřek. Ten dáme ho do misky, vidličkou rozmačkáme. Přidáme lučinu, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř. Promícháme, mažeme, podáváme.

Svačina: Vafle s kozím sýrem a čerstvým zeleným listem
Ještě nemáte vaflovač? (u nás je čerstvý a jede teda naplno) Na vafle lze i zajít, jako tomu bylo u nás před časem, kdy jsme navštívili kutnohorský Kozí plácek. Nabízeli tam různé náplně, tematicky jsme si dali tu s kozím sýrem, pršutem (zavzpomínali jsme na Itálii) a čerstvými listy: lze obměňovat špenát, bazalka.

Polévka: Hrášková s krutony
Osmahnout nakrájenou cibulku, nasypat mražený hrášek, zalít vývarem/vodou, jen pár minut do měkka. Nechat vychladnout, přihodit lístky máty či bazalky, rozmixovat. Zpět na plotnu, smetana ke šlehání, prohřát. Dodáme krutonky chlebové, na talíř dodáme kopeček zakysané smetany a čerstvý pepř.

 

Oběd: Těstoviny nebo Noky se špenátovou omáčkou
Osmažíme česnek, přihodíme špenát (mražený či čerstvý), osolit, smetana na vaření. Nechat zhoustnout, strouhaný parmezán na spojení. A ten ještě navrch není vůbec od věci. Nebo sušenou smaženou cibulku! A list(y) čerstvého špenátu…

Večeře: Pečené lilky
Lilek nakrájíme na plátky, nasolíme, necháme „vypotit“. Nakrájíme si zeleninu a bylinky, které máme rádi. Lilek osušíme, naskládáme na plech. Osolíme, opepříme, posypeme směsí zeleniny a bylinek, pokapeme olivovým olejem a pečeme. Podávat lze i studené.

 

Tak dobrou chuť!

P.S. Hoďte nám do komentářů vaše oblíbené zelené jídlo!

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *