A máme tu další pokračování našeho seriálu o etiketě. Stýskalo se vám po Karlovi? Kampak bychom ho dnes poslali?
Náš popleta se zúčastní velkolepé hostiny u majitele firmy, v níž dostal před časem zajímavé místo. Ignorujme skutečnost, co si oblékl na sebe, jakým způsobem cestoval a co přinesl manželce hostitele za květinu.
Karel je posazený k dlouhému obdélníkovému stolu. Jelikož nepatří mezi společensky nejvýznamnější hosty, sedá si ke stolu čelem ke stěně. Vyjeveně se dívá na hostitele, jak zasedají uprostřed stolu naproti sobě. Nějak nechápe, proč se neposadili vedle sebe. Vedle Karla zůstává jedno místo neobsazené, host, pan Orangutánek se z vážných důvodů nedostavil.
Karel se zadíval na prostřený stůl. Je krásně upravený, pokrytý bílým ubrusem. Od dívek z kuchyně zaslechl, že se bude podávat pět chodů. „To se pěkně najím“. Špitl si spíše pro sebe rozzářený a vyhladovělý Karel. (…a olízl se).
Co s tolika vidličkami? Po levé straně od talíře leží tři naleštěné vidličky. Úplně zleva dezertní vidlička na studený předkrm, vedle ní stejná vidlička na teplý předkrm a u talíře hlavní vidlička. Vpravo je nejdále od talíře dezertní nůž na studený předkrm, poté nůž na teplý předkrm, následuje polévková lžíce a hned vedle talíře hlavní nůž. Nože byly položené ostřím od talíře.
Nad špičkou nože hlavního příboru stojí sklenice na víno. Ostatní sklenice s ní tvoří řadu. Zprava sklenice na vodu, pak na bílé víno, sklenice na červené víno a vedle sklenka na sekt.
Karel si položil látkový ubrousek na klín a pustil se do jídla. Před jídlem si navnadil chuťové pohárky aperitivem. Tak hodně mu aperitiv zachutnal, že si ještě skleničku přidal. Pak se zakousl do studeného předkrmu, kterým byl lehký salát. Jako teplý předkrm se podávala husí játra, ta Karel nerad, tedy jen maličko ochutnal a teplý předkrm vrátil.
Po předkrmech přišla řada na hlavní chod. Výborná polévka! Karlovi tak chutnala, že vyškrabával lžící talíř natolik vehementně, až jeho lžíce cinkala o talíř jako na poplach. Jako hlavní chod se podává drůbeží stehno s jemnou omáčkou, bramborem a oblohou. Karel netušil, zda je vhodné brát kost do ruky a obírat maso ze stehna takhle v ruce. Protože se nechtěl dostat do trapné situace, obíral kost pouze na talíři svým příborem. Našemu hrdinovi se při jídle dobře konverzovalo se sympatickou ženou s brýlemi, ale příliš na ni neviděl, na stole přímo mezi nimi stála váza s velikou květinou. Karel tedy vázu lehce odsunul. To zase vadilo starším dámám. Vázu s květinou rozmrzele vrátily tam, kde byla a mladík jen rezignovaně povzdechl, na sympaťačku s brýlemi už zase nevidí…
Karlův pohled upoutaly starší dámy. Na ty, na rozdíl od ženy v brýlích, viděl výborně. Proč sedí jen na krajíčku (zhruba na třetině) židle? Možná je to tak vhodné, zřejmě se to tak má. Platí takové nepsané pravidlo i pro muže? Mladík neví, ale pro jistotu se též posunuje k okraji. Starší dámy se spolu při jídle natolik zapovídaly, že si vůbec neuvědomily, jak při hovoru gestikulují rukama. Vypadalo to skoro úsměvně, šermovaly s vidličkami od omáčky a asi jim nedošlo, jaký je na ně pohled…
Tady naši hostinu raději zastavím. Spousty prohřešků vůči etiketě se dopustil Karel, ale také ostatní přítomní. Je na vás, abyste nám pomohli jednotlivé prohřešky odhalit.
SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ:
- Vedle Karla by nemělo zůstat neobsazené místo. Volné místo by mohlo signalizovat neúctu k hostiteli, tedy by mělo být obsazené např. asistentkou nebo někým vhodně oblečeným na tuto událost.
- Nože: vpravo má být zvnějšku založen dezertní nůž na studený předkrm, pak LŽÍCE na polévku, blíže k talíři nůž na teplý předkrm a nejblíže k talíři hlavní (masový nůž). Nože se pokládají ostřím k talíři.
- Aperitiv by si neměl host přidávat. Není to vhodné.
- Hlasité vyškrabávání talíře je nevhodné. Drůbeží kost obíráme pouze příborem.
- Květiny ani jiná výzdoba stolu by neměla bránit ve výhledu na spolustolovníky.
- Ženy sedí jen v první třetině židle, neopírají se o opěradlo židle. Muži mohou sedět na plný sed, ale nemají se hrbit nad desku stolu.
- Gestikulace při jídle rukama, šerm příbory nebo lžícemi je zcela nežádoucí.
Použitý zdroj: Nová velká kniha etikety, L. Špaček