Zázračný rýmovník

Autor

Bylinka nejen na rýmu a nachlazení

Chci se s Vámi podělit o své zkušenosti s touto zajímavou a téměř zázračnou rostlinkou.  Mám jí doma už tři roky, dostala jsem jí od kamarádky, dělám z ní pravidelně čaj a už jsem podarovala veškeré příbuzenstvo. Kromě čaje rýmovník používám k inhalaci a udělala jsem si i várku vařeného sirupu, kterým sladím čaj anebo jen tak zaliju trošku sirupu horkou vodou a mám horký nápoj.

Rýmovník neboli molice je rostlina vůní připomínající směs eukalyptu, kafru, meduňky a mentolu. Díky obsahu vonných silic je zázračným a levným lékem na rýmu, nachlazení, horečku,  bolesti hlavy, kašel (vykašlávání a vylučování hlenu). Skvěle také uvolní zduřelou nosní sliznici. Můžete ho vyzkoušet na rány na pokožce a po bodnutí hmyzem. Má antioxidační vlastnosti, účinkuje při vysokém krevním tlaku, problémech trávicího ústrojí, zánětu průdušek, vysoké hladině cholesterolu, žaludečních křečích, jaterních poruchách, ledvinových a žlučníkových kamenech, střevních kolice, průjmu, odčervení střev a dezinfekcích zažívacího traktu. Je významným pomocníkem při otocích končetin a odvodňování organismu. Rýmovník pak můžete využít i k detoxikaci organismu, působí také proti stresu a psychickým potížím. Díky velmi jemné a neštiplavé příchuti si ho oblíbí i děti.

Rýmovník patří mezi čističky vzduchu, proto se hodí do každé místnosti, včetně dětských pokojů a ložnic. Jakmile se ho dotknete nebo ho zaštipujete, okamžitě ucítíte jeho příjemnou a silnou vůni.

Jak užívat rýmovník – léčivé účinky má dužnatý list

Čaj Stačí utrhnout list rýmovníku, pořádně ho umýt, zalít horkou vodou (80°C) a nechat pět minut louhovat. Můžeme dosladit lžičkou medu a pijeme co nejteplejší.

Zbytek neslazeného odvaru můžete dát do aromalampy a nechat provonět celý byt.

Astmatikům neuškodí, když lístek v nádobě s vodou položí na noc na topení.

Výluhem ošetřit drobné oděrky, pohmožděniny, modřin a poranění kůže. Větší rány můžete na noc zabalit. Vylouhované lístky položte na ránu a ovažte obvazem.

V kuchyni se dají nasekané listy přidávat jako koření zejména k jehněčímu a zvěřině, ale také hovězímu nebo drůbežímu masu.

Inhalace  Listy stačí promnout mezi prsty a ucítíte svěží vůni. Když mám ucpaný nos, utrhnu si lístek, promnu ho mezi prsty a dle potřeby k němu přičichávám. Nebo si ho můžete dát před usnutím na polštář vedle hlavy.

Sirup z rýmovníku, který pomáhá při migréně nebo horečce. Sirupem si můžete osladit čaj, přelít s ním například palačinky, dát ho do jogurtu, do kaše, na pečivo a podobně.

Přírodní repelentjeho pronikavá vůně odpuzuje mouchy i komáry.

Ingredience: 1 hrnek lístků rýmovníku, 1/2 litru vody, 1 lžíci bílého vinného octa

V rendlíku svaříme vodu, odstavíme a dáme rýmovník. Necháme louhovat do  druhého dne. Potom scedíme a přidáme ocet. Repelent uskladníme v ledničce a použijeme ho před každým výletem do přírody. Stříkáme zejména na nohy.

Mast z rýmovníkupoužívá se k léčení modřin, ran a popálenin.

Ingredience: 200 g tuku (vepřové sádlo nebo kokosový tuk), 20 listů rýmovníku

Tuk rozehřejeme na zhruba 110°C,  přidáme lístky rýmovníku  a  za stálé teploty se nechá směs louhovat 2 hodiny. Potom dáme do ledničky na 24 hodin. Druhý den znovu rozehřejte a postup zopakujte. Nechte zchladnout a vlažné přeceďte. Mast slijte do připravených nádobek. Skladujte v chladu. Používejte k promazávání hrudníku při potížích s průduškami,  k masážím chodidel při nachlazení. Mast je také vhodná na promazávání vysušené kůže, při lehkých popáleninách nebo kožních zraněních.

Tinktura z rýmovníku se užívá při rýmě, nachlazení, k posílení imunity nebo jako prevence astmatu.

Ingredience: 500 ml  80% alkoholu, 20 listů z rýmovníku

Alkohol nalijeme do velké sklenice a přidáme čerstvě otrhané listy z rýmovníku. Sklenici zakryjeme utěrkou a dáme do tmavé místnosti louhovat. Doba louhování trvá asi 3 měsíce. Každý den bychom měli tinkturu promíchat. Pokud listy začnou hnědnout, tak je okamžitě odstraníme. Hotovou tinkturu slijeme do čisté uzavíratelné nádoby.

Tinktura se užívá 3x denně po 10 kapkách, mohou se přidat do smoothie, čaje nebo šťávy.

DOMÁCÍ SIRUP Z RÝMOVNÍKU

Existují dvě varianty – teplá a studená. Vařený teplý sirup vydrží delší dobu a má vydatnější chuť.

Vařený sirup

Výhodou vařeného sirupu je kratší doba přípravy, ale vzhledem k tepelné úpravě také delší trvanlivost.

Ingredience:  20 – 30 lístků rýmovníku, citrón, limetku nebo pomeranč (dle chuti), 1 litr vody, cukr krupice  (1kg na litr vody)

Domácí sirup s pomerančem

První den si připravíme odvar. Omyté lístky rýmovníku dáme s kousky dobře očištěného citrusu do hrnce a zalijte horkou vodou tak, aby bylo vše ponořené. Přiklopte pokličkou a nechte 24 hodin louhovat.

Druhý den přeceďte přes husté sítko nebo plátěný ubrousek a odvar přiveďte k varu.  Ztlumte plamen a opatrně přisypte cukr. Vařte chvíli za občasného zamíchání na mírném stupni, dokud sirup nedostane měděný odstín a nezačne lehce houstnout. Ještě teplý sirup naplňte do vymytých nahřátých sklenic nebo lahví a užíváme po lžičkách. Poté ho uchovávejte na chladném místě.

Podruhé jsem to nevařila do zhoustnutí, ale jen jsem to přivedla k varu, přimíchala jsem tam špetku prostředku ke konzervaci od Dr.Oetkera a měla jsem to jako šťávu.

Sirup za studena

Ideální doba pro studené zpracování sirupu jsou slunečné dny, sluneční paprsky cukr rychleji rozpouští.

Ingredience: Uzavíratelná skleněná nádoba, 50 lístků rýmovníku (čím více, tím lépe), cukr krupice (podle velikosti sklenice a množství listů cca 1 kg), citrón, limetka, pomeranč (dle chuti), citrónová šťáva

Postup:  Lístky omyjte ve studené vodě a překrájejte na půlky, aby se lépe uvolňovala šťáva. Citrón dobře omyjte a rozkrájejte na plátky. Do dobře vymyté velké sklenice vrstvěte lístky, cukr, citrónovou šťávu a citrusy, než je nádoba plná. Dobře uzavřete a nechejte stát za oknem. Během několika týdnů uvidíte, že se cukr rozpouští, můžete zlehka promíchat a zase upěchovat. Obsah sklenice pravidelně kontrolujte, zda na povrchu nezačala vznikat plíseň. Jakmile je vnitřek skleněné nádoby kompletně tekutý, přeceďte přes plátno a dobře vymačkejte. Sirup uchovávejte ve skleničce v chladu a temnu. Pokud chcete mít větší jistotu, že se plíseň neobjeví, uchovejte v lednici (trvá to ale déle, ale sirup je stejný).

Nápoj na léto

Lístky rýmovníku a máty zalijeme převařenou zchladlou vodou, dle chuti můžeme osladit troškou bezové šťávy nebo cukrem a dáme vychladit.

PĚSTOVÁNÍ RÝMOVNÍKU

Rýmovník je léčivá rostlina, kterou lze pěstovat jako běžnou pokojovku a v létě na balkóně. Ale pozor při přemísťování – lístky a šlahouny jsou dost křehké a rádi se lámou. Já mám proto kytku na stejném místě celý rok. Jinak je velice nenáročná, potřebuje dostatek světla, ale ne ostré polední slunce, stálou teplotu a mírnou zálivku.

Uškodit bychom rostlině mohli přelitím, průvanem či mrazem při větrání. Ideální je parapet východního nebo západního okna. Je vhodné použít propustnou zeminu s větším podílem písku. Květináč musí mít odtokový otvor a dno je vhodné vysypat drenáží nebo kamínky.

Rýmovník roste rychle a je třeba ho zaštipovat, jen tak se vytvoří keříček s větším počtem lístků a silnou vůní.  Uštípnuté  listy se dají použít pro vaření domácího sirupu, čaje či odvaru.

Vrcholové lístky je možno použít k zakořenění a pěstování dalších rostlinek. Velmi rychle pustí kořínky ve sklenici s vodou. Doporučuji sázet minimálně po třech výhoncích do jednoho květináče.

Třeba v práci mi už dlouho krásně roste několik výhonků jen ve vodě.

Rýmovník má prý malé nenápadné kvítky, které se objeví v zimních měsících na velice krátkou dobu, zhruba na týden. Zkušení pěstitelé doporučují květy včas odstřihnout. Já jsem ale za celé tři roky kvítky neměla.

Tuto prima rostlinku určitě doporučuji každému do bytu, protože je opravdu nenáročná a při každé rýmě anebo bolesti hlavy si dělám z lístku čaj a je mi pak hned lépe. Když se hodně rozroste, rýmovník ořežu a udělám šťávu nebo sirup na později.

2
Komentujte jako host

2 Počet komentářů
0 Odpovědi na vlákno
0 Sledující
 
Komentář s nejvíce reakcemi
Nejžhavější komentáře
2 Autoři komentářů
  Odebírat  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
Mačka

Skvělá rostlina… Taky mám, ale zatím jsem moc nevyužila. Vaše recepty ráda vyzkouším.

Libuše

Letos jsem si ho koupila. Děkuji za inspiraci.