Listopadové novinky z Portálu

Autor

Yalom, Irvin D.
Stávám se sám sebou
Vzpomínky terapeuta
Překlad: Bartošková, Linda
Známý psychiatr a romanopisec Irvin D. Yalom ve svých pamětech odkrývá celý svůj život. Představuje v ní své úspěchy, ale i jistá selhání, více než šedesátiletý vztah s milovanou Marylin, rodinný život i přátele nejen z řad slavných osobností psychiatrie. Dává též nahlédnout do pozadí vzniku svých beletristických knih.
Irvin D. Yalom je emeritním profesorem psychiatrie na Stanfordově univerzitě. V Portále vyšly jeho knihy Lži na pohovceExistenciální psychoterapie,Když Nietzsche plakalMáma a smysl životaChvála psychoterapieLáska a její katKaždý den o trochu blížLéčba SchopenhaueremProblém Spinoza a Hovory k sobě. V časopise Psychologie dnes vyšla jeho povídka Volám policii.
Tato kniha byla zařazena do Velkého knižního čtvrtku.
váz., 336 str., 449 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Hovory k soběLáska a její katProblém Spinoza

Dambeck, Holger
Přijdou tři logici do baru…
100 nejhezčích logických a matematických hádanek
Překlad: Chejnovská, Anna
Lidé, kteří přemýšlejí přísně logicky, někdy říkají legrační věci. Jak je údaj o tom, že můj nejstarší syn má psa, herní konzolu nebo světle hnědé vlasy, důležitý pro určení jeho věku? A co tři logici, kteří v baru nevědí, jestli si všichni chtějí objednat pivo – dostanou, co chtějí?
V této knize autor představuje svůj osobní výbor nejhezčích logických a matematických hádanek z různých knih a internetových stránek v řadě jazyků. Některé z nich se navíc osvědčily jako „hádanka týdne“ na webu Spiegel Online. Autor zde vyjadřuje své přesvědčení o nutnosti vyhnout se těžkopádnému počítání ve prospěch kreativně-elegantního způsobu řešení. Po úvodu, v němž popisuje základní principy řešení matematických úloh, překládá 100 zadání – klasické úkoly, hádanky vyžadující tvořivost, geometrická zadání, početní hlavolamy, problémy zahrnující kombinatoriku a pravděpodobnost, úlohy pojednávající o cestování a nakonec i soubor obzvláště složitých záhad.
brož., 176 str., 249 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Jakou barvu má medvěd?Jak se jmenuje tahle knížka?Trénujeme logické myšlení

Tuutikki, Tolonen
Strašidelná chůva
Překlad: Štollová, Alžběta
Ilustrace: Pitkänen, Pasi
Zábavná, humorná, lehce strašidelná knížka v sobě spojuje to nejlepší z Roalda Dahla a Astrid Lindgrenové. Vypráví příběh obyčejné současné rodiny, jejíž život se zcela nečekaně obrátí vzhůru nohama, když se u nich na prahu jednoho dnes objeví vlasatá příšera páchnoucí močálem, která o sobě tvrdí, že se specializuje na péči o děti a bude novou chůvou jejich dvou dcer. Autorce se podařilo vytvořit okouzlující svět, ve kterém skříně mluví a příšery pracují jako chůvy, svět, jenž svou propracovaností možná připomene svět Harryho Pottera.
Tuutikki Tolonen je uznávaná finská spisovatelka pro děti a mládež.
váz., 288 str., 339 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Gorila a jáElla ve školeVránova neobyčejná dobrodružství

Šavlíková, Lucie
Černobílé prázdniny
Ilustrace: Komárková, Ilona
V chaloupce u tetičky Pravoslavy by Honzík nejraději zůstal bydlet natrvalo. I když má teta prapodivný účes a píše s tolika chybami, že by z toho paní učitelku trefil šlak, umí vyprávět báječné pohádky a snídá žužu. Když se Honzík jednoho dne proboří nohou do dutiny skryté pod pařezem, objeví tam podivuhodný svět obývaný zvířátky…
Lucie Šavlíková působí jako nakladatelská redaktorka. Vystudovala obor překladatelství a tlumočnictví na Filozofické fakultě UK a k literárním překladům se ve volném čase ráda vrací. Stála u zrodu několika důležitých projektů podporujících dětské čtenářství. Po létech práce s texty jiných autorů, zejména těch dětských, se rozhodla zkusit štěstí a napsat také něco vlastního. A tak vznikly Černobílé prázdniny, které jsou její literární prvotinou. Žije v Praze, má tři dospělé děti a jednu čokoládově hnědou fenku.
Máme pro vás i nové pracovní listy k vytištění. Více naleznete v příloze.
váz., 120 str., 275 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Karolínka a její zoo Kocourek, který měl rád déšť Herkules a strašidla

Cingrošová, Klára; Dvořáková, Klára
Jak jsme vařili a jedli
Knížka pro vzpomínání a procvičování paměti
Interaktivní aktivizační kniha pro seniory a všechny, kteří o ně pečují. Kniha navazuje na Knížku pro vzpomínání a procvičování paměti a Vlastivědnou knížku pro vzpomínání a procvičování paměti a opět propojuje procvičování paměti s reminiscencí. Tématem je tentokrát jídlo, vaření a stolování.
Klára Cingrošová vystudovala sociální práci na VOŠ sociální práce, v současné době pracuje na Městském úřadě v Brandýse nad Labem – Staré Boleslavi jako koordinátorka volnočasových aktivit pro seniory. Má dlouhodobou zkušenost s aktivizací seniorů, absolvovala řadu kurzů a výcviků zaměřených na práci se seniory.
Klára Dvořáková vystudovala sociální práci na VOŠ sociálně právní, v současné době pracuje v Hospici Dobrého Pastýře jako aktivizační a sociální pracovnice. Působila jako dobrovolník s dlouhodobě nemocnými pacienty. Absolvovala kurzy trénování paměti a reminiscence.
brož., 160 str., 299 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také: Vlastivědná knížka pro vzpomínání a procvičování paměti Knížka pro vzpomínání a procvičování paměti Trénink slovní zásoby pro každý věk

Více knížek na webu nakladatelství Portál a spousta z nich v našich soutěžích!

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *