Že může jídlo pomáhat, to je asi jasná věc. Ale tento způsob je velmi zajímavý a nevšední. O rozhovor jsem požádala Lucii Hyblerovou z Breakfaststory, protože tenhle projekt je opravdu skvělý a stojí za šíření. Sami totiž šíří dobro a dobré jídlo. A nejen to.
Pilíře BFS stojí na principech propojovat sociální a společenské skupiny, podporovat zejména práci osob s hendikepem a pomáhat jim na pracovním trhu. Jednou větou – jsme platforma, která sdružuje sociální podniky a pomáhá lidem v nouzi. A taky v neposlední řadě věří v dobro a v jeho nakažlivé šíření!
Máte hodně aktivit, pojďme začít od oběda, kterým těšíte potřebné.
Máme 3 druhy aktivit – benefiční (dobrovolnickou) linii, která je spojena s kampaní Potěš obědem, kdy v sociálních podnicích vaříme jídlo pro potřebné seniory a samoživitele a samoživitelky a jejich děti. Tato aktivita trvá nepřetržitě vyjma s jednoměsíčními prázdninami loni v srpnu, od 16. 3. 2020 – každý den pravidelně vaříme obědy, udržujeme tak v chodu sociální podniky a zároveň dlouhodobá dovážka pomáhá našim seniorům a samoživitelům šetřit čas i rodinný rozpočet.
Jakým způsobem tuto aktivitu financujete?
Na tuto aktivitu se nám úspěšně daří získávat firemní dary + lidé z Prahy si mohou také objednat oběd za 160 Kč a my za tuto cenu uvaříme porce dvě – jednu pro toho, kdo si ho objednal a druhou zavezeme právě potřebnému člověku. Vytvořili jsme model vícezdrojového financování, ale nenechte se zmást, nedostáváme granty ani pravidelné příspěvky, zkrátka chodíme do firem, prezentujeme a je to dlouhodobá práce, kterou nám nikdo neplatí a my za ni peníze ani pro nás nechceme, jelikož vidíme smysl i v osvětě v tématu sociálního podnikání + ukázat na fakt, že i v dnešní době jsou mezi námi lidé, pro které teplé jídlo není samozřejmost.
Nenabízíte jen obědy…
Druhým pilířem je aktivita Potěš snídaní – snídaně vaříme pro kolektivy min. 10 osob, ale vařili jsme už snídaně pro 300 i více zaměstnanců např. jedné firmy. Nebojíme se ničeho. Za každou objednanou snídani zároveň uvaříme i jídlo pro potřebné, tzv. obědový model implementujeme i do snídaní, na nichž ale už narozdíl od obědů máme obchodní marži.
A do třetice se jedná o ojedinělý eshop.
Třetí aktivitou je náš sociální eshop Breakfaststory a s ním spojené mapování v jednotlivých regionech – jak vypadá integrace zaměstnanců s hendikepem a co pro danou dílnu můžeme udělat. V prvé řadě stojíme teď už za největším a dá se říci nejširším eshopem, který sdružuje sociální, ale i chráněné dílny, máme jich přes 70, a jejich výrobky najdete na našem eshopu, který svépomocí a právě díky prodeji výrobků můžeme spravovat a rozšiřovat. Vše fotíme, popisujeme na naše náklady a je to velmi detailní a náročná práce, vyhledávat např. i dílny, které v různých koutech ČR existují, ale nejsou třeba vůbec známé a samy eshop či web nemají. Často je to taková detektivka Jessicy Fletcher z To je vražda, napsala…
Nejen důvod ke vzniku tohoto projektu se dozvíte příště!