Adventní kalendář pro muže

Autor

Advent již pomalu vchází do dveří a nejedno dítko se těší, jak bude odkrývat jedno políčko adventního kalendáře za druhým a krátit si tak čekání než nastane den, na který s netrpělivostí čeká již pomalu od nástupu podzimu. A protože většina mužů nikdy dětmi být nepřestane, pojďme jim vyrobit adventní kalendář, ať se také můžou s chutí zakousnout.

Budeme potřebovat:
Těsto na perníčky – 25 dkg hladké mouky, 9 dkg cukru moučka, 1 a půl lžíce medu, 2 lžíce másla (sádla), půl prášku do perníku, 1 vetší vejce, trochu kakaa, trochu rumu.
Vykrajovačku srdíčka, papírovou šablonu obdélníkového tvaru (o něco málo menší než máme plech),nůž, vál, mouku na podsypání těsta, 2 plechy vymazané sádlem.
Žloutek s troškou vody určený na pomazání perníčků po upečení.

Cukrová poleva na zdobení – bílek, citronka, cukr moučka – zamícháme vidličkou v hrnku a přidáváme cukr tak dlouho, až neztéká z vidličky. Cukrovou polevou plníme pevný mikrotenový sáček, kterému ustřihneme malý rožek. Druhý bílek zamícháme opět s citronkou a mletým cukrem, ale polevu umícháme řidší a necháme ji v hrníčku, budeme jí štětcem potírat plochu podstavce adventního kalendáře.

Postup zhotovení:

Těsto na perníčky zpracujeme a necháme 2 hodiny přikryté folií odpočinout. Část těsta rozválíme, přeneseme opatrně na vymazaný plech, zakrojíme nožem zhruba podle tvaru plechu a znovu na rozválíme asi na 0,5 cm tloušťky a podle papírové šablony nožem zarovnáme do obdélníkového tvaru.

Na druhý plech vykrajujeme srdíčka, kterým nožem zřežeme špičku, aby měla tvar pozadí nebo poprsí 🙂 Mělo by jich být 24 kusů, raději více než méně, protože některá můžeme pokazit a některá, jako třeba u nás, mohou nebezpečně mizet. Po upečení ve vyhřáté troubě (15-20 minut na 160°C) perníčky i perníkový podklad pomažeme žloutkem.

Hustší cukrovou polevou nakreslíme na perníkový podklad obrys, necháme zaschnout.

Potom doprostřed vylijeme řidší polevu, kterou štětcem roztíráme k předkresleným okrajům.

Na upečená perníková srdíčka zdobíme prádlo – kalhotky a podprsenky, různých druhů a tvarů. Nezapomeneme napsat čísla od 1 do 24.

Na závěr perníkové prádýlko přilepíme opět cukrovou polevou na zaschlý perníkový podstavec. A je hotovo.

Tak pánové, můžete si pochutnávat až do Štědrého dne!

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na