Bábovka se zákysem 3x jinak

Autor

Přináším vám tentokrát recept na vynikající bábovku, která se dá hned několikrát vylepšit čistě podle vaší chuti. Recept jsem dostala od kamarádky, která si chválila, že bábovka není suchá a je moc dobrá, tak jsem ji hned vyzkoušela.

Ingredience: 1 a ½ hrnku polohrubé mouky, prášek do pečiva, špetka soli,  2 velká nebo 3 menší vejce,  ¾ hrnku třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 200 g zákysu pokojové teploty (Valašská Kyška nebo zakysaná smetana),  ½ hrnku oleje, 2-3 lžíce rumu, trocha strouhané citrónové kůry.

Jako další variantu, či vylepšení lze přidat 1 lžíci Granka nebo kakaa pro obarvení, nasekané ořechy a čokoládu.

Vejce a cukry vymícháme do pěny.

Přidáme olej, mouku, ostatní přísady a polovinu zákysu a promícháme. Přidáme zbytek zákysu a dobře promícháme.

Dáme do vymazané a moukou nebo strouhankou vysypané formy. Pečeme na 180°C  40 minut, podle toho, jak peče trouba.

První pokus jsem dělala s citrónovou kůrou a se zakysanou smetanou, bez granka či ořechů nebo čokolády. Pekla jsem jí 45 minut a pak jsem se bála, aby se dobře vyklopila. Chvíli jsem bábovku nechala odpočinout a pak jsem jí otočila na talíř. Chvíli mě napínala, ale potom krásně vyklouzla. Zbývalo jí  jen pocukrovat a ochutnat. Bábovka byla dobrá, ale za mě by tam nemusela být ta strouhaná citrónová kůra, ale ostatním moc chutnala.

Druhý pokus za týden proto byl bez citrónové kůry a tentokrát jsem přidala Valaškou kyšku. A přidala jsem tam malou hrst ořechů a dva proužky 50% čokolády na vaření.

Oboje jsem nastrouhala na struhadle a obarvila jsem to lžíci kakaa.

Bábovka byla krásně tmavá a tato varianta mi chutnala více. Ale na chuť je jedno, jestli použijete tekutější zákys, nebo hustější zakysanou smetanu.

Také lze spojit obě varianty a to tak, že uděláme světlé těsto s citrónovou kůrou a polovinu nalijeme do formy a do zbytku přidáme kakao, ořechy a čokoládu na obarvení, promícháme a nalijeme do formy.

Výsledkem bude tato krásná žíhaná bábovka.

Tak dobrou chuť!

Komentujte jako host

  Odebírat  
Upozornit na